2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Precizitás és partnerség - Interjú dr. Máthé Zoltán sebész főorvossal

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-08-22

    A Budai Egészségközpont sebész orvosi csapata új kollégával bővült. Dr. Máthé Zoltán kiemelt szakterülete a májsebészet, az epeúti és hasnyálmirigy (HPB) sebészet, az endokrin betegségek sebészi kezelése, valamint a máj, vese és hasnyálmirigy transzplantációja. Külföldi képzések során olyan technikákat és szemléletmódot sajátított el, amelyek alkalmazása úttörőnek számít a hazai transzplantáció, és májsebészet területén. Intézményünk konzultációs lehetőséget biztosít a szakorvossal.

    bhc-robotsebeszet

    Milyen sebészeti problémákkal fordulhatnak Önhöz a betegek?

    Alapképzettségemnél fogva általános sebész vagyok. Speciális képzést kaptam külföldön a máj-, epe- és hasnyálmirigy betegségek sebészi kezelésében. A máj elsődleges és áttétes daganataival, valamint az epeutakkal és a hasnyálmiriggyel kapcsolatos betegségekkel, de a népbetegségnek számító epekövességgel is lehet hozzám fordulni. A máj daganatos elváltozásainak jelentős része napjainkban már kiválóan operálható a májsebészet fejlődésének köszönhetően. A fentiek mellett az endokrin szervek betegségeinek sebészi kezelésével is foglalkozom endokrinológiai kivizsgálást követően. Ide tartoznak a pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy és a mellékvese sebészi megoldást igénylő betegségei, daganatai. Az epekövesség, kedvező elhelyezkedésű májdaganatok és a mellékvese elváltozások műtéténél előnyben részesítem a kisebb megterheléssel járó „kulcslyuk-módszert”, a laparoszkópos technikát. Komplex, nehéz hasi daganatos betegségekkel kapcsolatban is szívesen konzultálok, igény esetén másodvéleményt is adok. Ehhez  az előzetes orvosi leletek és a képalkotó vizsgálatok (CT, MR, PET-CT) eredményei és felvételei is szükségesek (CD-n vagy más adattárolón). A hasi szervek transzplantációjával kapcsolatban is lehet tőlem szakmai tanácsot kérni.

    Évekig dolgozott külföldön, mit tapasztalt, alkalmazhatóak-e a kint elsajátított módszerek a hazai sebészetben?

    Két évig Svájcban, majd Kanadában és hat évig Németországban dolgoztam egyetemi klinikákon. A kanadai tartózkodás (Torontói Egyetemi Klinika) fontos sebészeti továbbképzést is jelentett egyben, amelynek keretében magas szintű, strukturált  képzést kaptam haladó máj és epeúti sebészet és a hasi szervek transzplantációja területén. A képzés során megszerzett tudást főorvosként, Németország egyik legnagyobb vezető egyetemi klinikáján tudtam kamatoztatni. A nemzetközi tapasztalatok egy részét itthon is alkalmazni lehet. A máj- és epeúti sebészet jelentős fejlődésen ment át az elmúlt években. A májtranszplantációban, különösen az élődonoros transzplantációban kidolgozott technikák lehetővé teszik, hogy korábban nem operálhatónak véleményezett májdaganatok is eltávolításra kerüljenek akár több szakaszban. Mindez természetesen egy onkológiai csapatmunka keretében.  

    Külföldön haladó laparoszkópos és robotsebészeti továbbképzéseken vett részt. Milyen új távlatok vannak ezen a területen?

    Az általános sebészet számos területén teret nyert a laparoszkópos technika. Jól megválasztott indikáció esetén számos előnye van, kisebb a műtéti metszés, gyorsabb a gyógyulás, rövidebb a kórházi kezelés. Az elmúlt években a máj és hasnyálmirigy sebészetében is lehetőség nyílt ezen technika alkalmazására.  Az epekövesség műtéti megoldásában rutinszerűen végezhető, de alkalmazható a máj egyes, megfelelő elhelyezkedésű daganatainak műtéténél is. A laparoszkópos technika továbbfejlesztett változata a robotsebészet, amely még precízebb munkát tesz lehetővé.  Itt nagyobb a mozgástér, az eszközök több irányban mozgathatók, a beavatkozás nagy nagyítás mellett három dimenzióban végezhető. Itthon – tudomásom szerint – még nem elérhető.

    A szakmai tudáson túl esetleg valamilyen szemléletbeli módszert is haza hozott a külföldi képzéseiből?

    Rendkívül fontos számomra a beteg partnerként történő kezelése, a részletes betegtájékoztatás.  Ha a beteget bevonjuk a kezelésbe, megérti a betegsége természetét, a tervezett műtéti megoldásokat és a kilátásokat, akkor a gyógyulás gyorsabb, hatékonyabb. Precizitás, partnerség és betegbiztonság, így tudom röviden összefoglalni.

    Konzultáljon dr. Máthé Zoltán sebész főorvossal!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont