2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Életmentő védőoltások

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-03-21

    A védőoltások alkalmazása nagy mértékben hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Az Európai Védőoltási Hét kapcsán az oltások fontosságáról, alkalmazási területeiről és az ellenük felhozott ellenérvekről dr. Jelenik Zsuzsanna infektológust, a Budai Egészségközpont szakorvosát és oltóközpontjának vezetőjét kérdeztük.

    jelenik_zsuzsanna_dr_new_tegla

    Világszinten mekkora védelmet nyújtanak a védőoltások?

    A védőoltások jelentik a legfontosabb népegészségügyi feltételt a tiszta ivóvíz biztosítása mellett. A WHO statisztikai adatai szerint a védőoltások 26 betegség ellen nyújtanak védelmet, évente 2-3 millió ember életét mentik meg. Azonban a világon 19,4 millió csecsemő még mindig nem kapja meg az alapoltásokat. Kanyaróban például évente 134.000 ember hal meg. A védőoltásokat nemcsak gyermekkorban fontos megkapnunk, hanem felnőttkorban is ugyanúgy gondolni kell az immunizálásra nemcsak a saját magunk egészsége, hanem a környezetünkben élők védelme érdekében is.

    Kik azok, akik felnőttként veszélyeztetettek, és védőoltásokra szorulnak?

    Elsősorban a krónikus betegek, HIV-fertőzöttek és az időskorúak. Azonban külföldi utazás előtt, vagy bizonyos járványok idején (például influenza) is mindenképp érdemes az orvos tanácsát kikérnünk. Az utóbbi időben a kanyaró okozott riadalmat hazánkban. Köszönhetően a magas átoltottságnak, nincs okunk félni a betegségtől. A kanyaró elleni oltást 1969-ben vezették be, majd 1989-ben a kétoltásos séma lépett életbe, azaz azóta a gyermekek 15 hónaposan és 11 éves korban is kapnak kanyaró elleni vakcinát, amely rubeola/rózsahimlő és mumpsz elleni komponenst is tartalmaz

    A védőoltások beadásának időpontját az határozza meg, hogy mikor a legfogékonyabb a szervezet a fertőzésre. Így vannak gyermekkori oltások és felnőtteknek javasolt oltások. Mi történik akkor, ha valaki nem biztos abban, hogy megkapott minden oltást esetleg elhagyta az oltási könyvét?

    A jelenleg érvényes oltási séma alapján a gyermekek 7. osztályos korukig 10 fertőző betegség ellen kapják meg ingyenesen a védelmet, melyek a következők: tuberkulózis, torokgyík, tetanusz, szamárköhögés, járványos gyermekbénulás, haemophilus influenzae B baktérium okozta megbetegedések, kanyaró, rózsahimlő, mumpsz, hepatitis B vírus által okozott májgyulladás és 13 féle pneumococcus baktériumok. Azoknak az embereknek, akik nem tudják, hogy megkaptak-e minden védőoltást, vagy épp nem tudják, hogy az adott élethelyzetben milyen oltásra volna szükségük, készítettünk a Budai Egészségközpontban egy online és nyomtatott védőoltási kérdőívet, amely a BEK honlapján illetve épületében is elérhető és segít az eligazodásban.

    A tavasz beköszöntével újra sokan mennek kirándulni, és emiatt sok szó esik a kullancsok elleni védőoltásokról is.

    A kullancs okozta betegségek közül a kullancs-encephalitis ellen védekezhetünk védőoltással. A Lyme-kór megelőzésére nem áll rendelkezésre vakcina, de körültekintéssel, a csípés megakadályozásával, illetve az élősdi gyors eltávolításával védekezhetünk a fertőzéssel szemben. Tünetek esetén antibiotikus terápia is rendelkezésre áll.

    Mi lehet az oka annak, hogy időnként megkérdőjelezőik az oltások eredményeit, és oltásellenes kampányok indulnak?

    A védőoltások átütő sikere miatt sokan elfelejtik, hogy milyen pusztító is tud lenni egy járvány. Ennek a tudatlanságnak az egyik megnyilvánulása az oltásellenes mozgalom, amely tudományos megalapozottság nélkül tesz olyan állításokat, amelyekkel sok ember életét, egészségét sodorja veszélybe. Többek között ezek miatt hozta létre a WHO a Védőoltási hetet, amelynek keretén belül idén a védőoltások életmentő szerepét állítja középpontba. A WHO kampánya 5 fontos tényt szeretne mindenki figyelmébe ajánlani:

    1.       A védőoltások biztonságosak és hatékonyak.

    2.       Az oltásokkal potenciálisan halálos betegségeket is megelőzhetünk.

    3.       Az oltások jobb védettséget biztosítanak, mintha átesünk a betegségen.

    4.       A kombinált védőoltások is biztonságosak; időt, pénzt és stresszt lehet megtakarítani akár több oltás egyidejű beadásával.

    5.       Ha abbahagyjuk az immunizálást, nem oltunk, akkor az elfeledettnek hitt fertőző betegségek (torokgyík, kanyaró, mumpsz, járványos gyermekbénulás) vissza fognak térni.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont