2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Rengetegen vezetnek alvászavarral

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-03-18

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Sokan ülnek úgy volán mögé, hogy kialvatlanságuk vagy alvásbetegségük miatt vezetés közben gyakorlatilag bármelyik pillanatban elaludhatnak. Ezzel nem csak a saját, hanem a környezetükben lévők életét is veszélyeztetik. De vajon hogyan kezelhetőek a különböző alvászavarok és hogyan védhető ki, hogy a sofőrök elaludjanak a volán mögött?

    vezetes-alvaszavar

    Az alvásbetegség népbetegségnek számít Magyarországon, és a dolgozó férfiak legalább 3-5%-át érinti.

    „Az alvásbetegségben szenvedők esetében rövid alvások, úgynevezett „mikroalvások” szakítják meg az éberlétet. Ezek csak egy-két másodpercig tartanak, ami viszont pont elég idő ahhoz, hogy bizonyos körülmények között akár végzetes balesethez vezessenek” – mondta el drVárdi Visy Katalin szomnológus. A szakember szerint, két okból szoktak elaludni a sofőrök a volánnál: vagy nagyon fáradtak, mert nem pihenték ki magukat, vagy valamilyen alvásbetegségben szenvednek.

    Alvásbetegségek tünetei és kezelése

    Az alvásbetegségnek nemcsak éjszaka, hanem nappal is vannak árulkodó jelei, így például: ha nehezen ébredünk,  kialvatlannak érezzük magunkat, napközben fáradtnak érezzük magunkat, ingerlékenyek vagyunk,  fáj a fejünk, problémák adódnak a memóriánkkal, hallucinálunk, izomtónusunk időnként gyengül, és hirtelen, mély álmosság tör ránk, vagy el is alszunk néhány pillanatra, nagy valószínűséggel alvásbetegségben szenvedünk.

    Az alvásbetegség gyanúja esetén mindenképp szomnológus szakember diagnózisa szükséges, amelyet műszeres alváslaboratóriumi vizsgálatok során állapítanak meg. A betegség tünetileg jól kezelhető: gyógyszeres terápia mellett, pszichológiai kezelést vagy életmódbeli változásokat is előírhatnak a szakemberek.

    2015-ben megváltozott a jogosítvány meghosszabbításához szükséges orvosi vizsgálatról szóló jogszabályt, és azóta a gépkocsivezetőket szűrik az esetleges alvászavarra is. Ez várhatóan hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjenek a járművezetők alvászavara miatti kialvatlanságára visszavezethető tragikus kimenetelű balesetek. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a vezetés felelősség, veszélyes üzem, egy fajta bizalom a társadalom részéről, tehát tisztában kell lennünk azzal, hogy kialvatlanul sokkal nagyobb eséllyel szenvedhetünk el balesetet. Felelősek vagyunk tehát alvásunkért.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont