2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Legyen öröm a fogmosás!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-03-18

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    A boldog gyerekmosolynál kevés szebb dolog van a világon, főleg, ha a büszke szülők mi vagyunk. A szép fogsorért azonban tenni kell, és a gyerekek esetében ez még elsősorban a szülők felelőssége. A fogápolást nem lehet elég korán elkezdeni, és bármilyen hihetetlen, a gyermekkori (tej)fogápolás nagyban meghatározhatja a felnőtt fogak épségét is. De mit tegyünk, hogy fogaik szépek és egészségesek maradjanak?

    A fogászat az orvostudomány azon ága, mely a teljes szájüreg problémáival, betegségeivel foglalkozik.

    Már a pocakban kezdődik minden

    Az első dolog, hogy kismamaként odafigyelünk saját étrendünkre. Az egészséges, vitaminokban gazdag táplálkozás elengedhetetlen, hiszen a terhesség során a fejlődő magzat csak így juthat hozzá a megfelelő tápanyagokhoz. Emellett, ha az anya legalább fél éves korig tud szoptatni, akkor nagyobb valószínűséggel fejlődik egészségesen a gyermek szájpadlása, mint a cumisüvegből történő táplálásnál. Az első tejfogak kibújását követően pedig máris el lehet kezdeni bevezetni a napi szintű fogápolást. Nagyon fontos, hogy cumisüvegből ne fogyasszon a gyermek cukros italokat, gyümölcsleveket.

    A tejfogakat is ápolni kell

    tejfogakról sokan gondolják, hogy nem kell úgy odafigyelni rájuk, mint a csontfogakra, hisz idővel kihullanak. Azonban ezekben is ugyanúgy idegek vannak, és az apró szuvasodás is fájdalmat okozhat gyermekünknek. A tejfogak anyaga gyengébb, sérülékenyebb a maradandó fogakhoz képest, emiatt gyorsabban elromolhatnak.

    „A tejfogaknak nemcsak a rágás, harapás, vagyis a táplálék előkészítésében van szerepük, hanem a beszédtanulásban, a helyes hangképzésben is. A tejfogak gondoskodnak arról is, hogy a végleges fogak egyenletesen nőhessenek ki, hiszen addig fenntartják a helyet a későbbi fog számára. Ha valami miatt a tejfogakat idejekorán el kell távolítani, a maradó fogak nagy eséllyel torlódva, kuszán fognak előbújni” – dr. Wenczl Mónika fogorvos, a Budai Egészségközpont munkatársa.

    Fogaink egészségének megőrzésére már kiskortól tanítanunk kell gyermekünket. Rengeteg játékos módszert alkalmazhatunk, amivel megtanulják, hogyan ápolják fogaikat. Fogadjuk meg az alábbi tippeket, és ők egészséges és szép mosollyal fogják meghálálni gondoskodásunkat:

    • Szerettessük meg vele a fogmosást! Már az első fogak kibújásakor kezdjük el játékosan bevezetni őt a fogmosás napi rituáléjába. Ha kicsi korban mindennapos rutinná válik, felnőttként is fontosnak fogja tartania majd.
    • Törekedjünk a napi kétszeri fogmosásra legalább!
    • Figyeljük, hogy gyermekünk megfelelő ideig és mozdulatokkal tisztítsa mindig a fogait. Óvodás korban még nem elég fejlett a kicsi kézügyessége, közösen fogva a fogkefét segítsünk neki!
    • A helyes technikára óvodás kortól taníthatjuk a kicsiket, ebben kérjük akár fogorvosunk segítségét is, hisz sokszor mi, felnőttek sem vagyunk ezzel tisztában. Így miközben játékosan megtanulja a mozdulatokat, megismerkedik az orvossal is, ami nagy segítség lehet a későbbi fogászati problémák esetén.
    • Egy-két éves gyermekeknél használjunk külön nekik fejlesztett puha fogkefét, és olyan fogpasztát, ami a koruknak megfelelő.
    • Figyeljünk oda a fogbarát étkezésre! Ösztönözzük gyermekünket a zöldségek, gyümölcsök fogyasztására, a rágásra, a cukros üdítőket és ételeket pedig kerüljük, túlzott fogyasztásuk ugyanis a fogak romlásához vezethet.
    • Mutassunk példát! Sokkal nagyobb kedvvel mossa majd ő is a fogát, ha azt velünk közösen teheti.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont