2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Teljes élet az 1-es típusú cukorbetegséggel

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-03-18

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    A cukorbetegség sajnos népbetegségnek számít, ráadásul egyre több fiatal esik áldozatául. Az ő esetükben még fontosabb a korai felismerés és a tudatos odafigyelés, hogy a betegség ellenére teljes életet élhessenek. Dr. Csőkör Katalinnal készült interjúnkból kiderül, hogyan tartható kordában az 1-es típusú diabétesz.

    diabetesz

    Miért alakul ki a fiatalkori cukorbetegség?

    Az 1-es típusú cukorbetegség, azaz  a leginkább fiatal korban kialakuló cukorbetegség hátterében az áll, hogy a hasnyálmirigy sejtjeit a beteg saját immunrendszere károsítja. Emiatt a hasnyálmirigy inzulimtermelése leáll, és kialakul a cukorbetegség.

    Tulajdonképp mi az inzulin szerepe?

    Az inzulin az az anyag, amely beviszi a vérből a cukrot a sejtekbe, hogy az összes szervünk megfelelően el legyen látva energiával. Az I-es típusú cukorbetegségben ez a folyamat leáll, mert a hasnyálmirigyük nem termel többé inzulint, ezért nincs, ami bevigye a cukrot a sejtekbe. Ettől viszont nagyon magas lesz a vércukorszint, ami  rosszullétet, hosszútávon pedig szövődményeket okoz.

    Hogyan lehet elkerülni, megelőzni az 1-es típusú cukorbetegséget?

    A fiataloknál egyelőre nincs módszer a megelőzésre, mivel ez a betegség nem az életmódjukból fakad. Genetikai hajlam következménye, és az ő esetükben egy életen át pótolni kell az inzulint.

    Milyen tünetekre ügyeljenek a szülők?

    A fiatalkori cukorbetegség tüneteire jellemzően 14-16 éves kor körül szoktak felfigyelni. Nagyon ritka esetekben, de van úgy, hogy a betegségre csak jóval később, akár 40 éves kor felett derül fény. A kezeletlen betegekkel gyakran előfordul, hogy rosszullét, ájulás kapcsán derül fény betegségükre. Gyanúra adhat okot, ha a gyermek nagyon sokat iszik, nagyon sokat sokat jár vizelni, ennek ellenére kiszárad, fogy, gyakoriak a fertőzései, fáradt, csökken a teljesítménye.

    Hogyan kezelhető a betegség?

    Inzulinnal kezeljük. A gyerekek nagyon ügyesen megtanulják megmérni a vércukorszintjüket, egy idő után be tudják adni saját maguknak az inzulint. Fiatal felnőttkorukra teljesen dinamikusan kezelik mindezt, tudják, hogyha aznap többet mozogtak, akkor kevesebb inzulint kell beadniuk maguknak, ha viszont több cukros ételt ettek, akkor többet. Vannak most már egészen modern készülékek is, amelyek megkönnyítik a mindennapjaikat. Például az inzulinpumpa, amelynek köszönhetően nem kell folyton szúrogatnia magát a betegnek. Ez a készülék egy kis szerelékkel, egy szúrással a has bőréhez rögzítve, folyamatosan adagolja a precízen beállított mennyiségű inzulint. A fiatalkori cukorbetegségben szenvedőknél nagyon fontos, hogy a vércukorszintjük jó legyen, hiszen még sok évtized áll ezek előtt a gyerekek, kamaszok előtt. A szövődményeket mindenképp meg kell előzni, hogy egészséges, teljes életet élhessenek.

    A szülők, a család hogyan segítheti őket?

    Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek sokkal könnyebben felborul az anyagcseréjük, ezért jóval hajlamosabbak a rosszullétre, mint egy idős cukorbeteg. Elájulhatnak, eszméletlenné válhatnak, ha egy kicsit több inzulint adnak be maguknak, ezért mindenképp legyen a családban olyan ember, aki képes a vércukorszint ellenőrzésére és tudja mi a teendő, ha családtagjának túlságosan magas vagy alacsony az aktuális vércukorszintje. A cukorbetegeket segítenünk kell a szigorú diéta betartásában is. Figyeljünk rá, hogy ne csak őket ítéljük diétára, hanem vegyen részt benne az egész család. Ugyanez a helyzet a mozgással kapcsolatban is, amire együtt szintén könnyebben szánjuk rá magunkat és az egészséges családtagok szervezetére is ugyanolyan pozitív hatást gyakorol.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont