2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Így futunk mi! - Antal Anita

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-03-18

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    A különböző futóversenyeken egyre többen állnak rajthoz futócsapatunkból. Ennek apropójára úgy éreztük ideje, hogy meséljünk kicsit arról, hogy miként készülünk és futunk mi! Reménykedünk, hogy még többen kedvet kapnak majd, hogy futócipőt húzzanak és nekiinduljanak a kilométereknek!

    Antal Anita – HR munkatárs

    igy-futunk-mi

    Mióta futsz, milyen motiváció indított el?

    Régebben rengeteget sportoltam, úsztam, lovagoltam és kézilabdáztam így szépen lassan már gyerekkoromban mindennapos tevékenységeim közé tartozott a sport. Felnőttként kipróbáltam a csoportos órákat konditermekben, valamint erőnléti edzéseket, de ebben nem találtam meg magam. 2017. január 1-jén tükörbe néztem és mondtam, hogy kell kezdenem magammal valamit, nem mehet így tovább. Így „nyúlcipőt” ragadtam és január 2-án kimentem futni, ami nagy szenvedés volt, de nem adtam fel. A motivációm elsősorban az egészséges életmód megtartása és  bizonyítás magamnak, hogy meg tudom csinálni.Van kedvenc távod vagy van valami céltáv, amit a jövőben el szeretnél érni?Általában minden héten három alkalommal futok két rövid távot, ami minimum 5 km és egy hosszút, ami változó. Most a leghosszabb távom 11,5 km. Ugye vagy távot növelek, de az időt elengedem vagy időt javítok, de azt kis távon, így az 5 km erre tökéletesen, hogy fejlesszem a gyorsaságomat. Szép lassan fokozatosan emelem a kilométereket, így tervben van,  hogy januárban indulok egy félmaratoni versenyen egyéniben. Mivel a „futószülinapom” is januárban lesz, így nagyon örülnék, ha ez sikerülne.

    Az okt. 14-én megrendezett Spar maratonon Te is indulsz a BEK színeiben. Hogyan készülsz erre a versenyre?

    Igen, valóban indulok, október 14-én 5 km-en és október 15-én 10 km-en, egyéni nevezéssel. Semmi extra dologgal nem készülök, csak futok, ahogy eddig is, az edzéstervem szerint. Emellett – ahogy a futás közeleg – fokozatosan emelni kezdem a szénhidrát bevitelt, hogy minél több energiám legyen a versenyre, és a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására is odafigyelek.

    Fontos számodra, hogy időről-időre versenyeken is elindulj?

    Nem létfontosságú számomra a verseny, de örülök, ha eljutok, hiszen ilyenkor tudom meg igazán, hogy jelenleg én most milyen szinten vagyok. Versenyekre nemcsak versenyezni megyünk, hanem élményeket és barátokat szerezni. Eddig idén 5 versenyen vettem részt és ez folytatódik, októberben két versenyem lesz és novemberben egy, de ez még változhat. Ezek a versenyeim vegyes távok: 2 szintes terepfutás és 3 sima aszfaltos.

    Hol, milyen terepen futsz a leggyakrabban?

    A lakóhelyemen futok általában, Érden, vagy a szomszédos községben, Tárnokon, egy patakparton. Eddig 80-20%-ban futottam aszfalton és terepen. Jelenleg átalakítottam az edzésemet 60%-40%-ra és közben a szintkülönbségekkel is elkezdtem játszani.

    antal-anita-1
    antal-anita-2

    Mely napszakban szoktál futni?

    Nyáron a hőségben korán reggel, akár munka előtt, hajnali 4:30-kor kelés, 5:00-kor már kint, terepen. Egy jó reggeli futás egész napra lendületbe hoz. Ősszel, télen és tavasszal reggel vagy délután.

    Egyedül futsz vagy segít, ha társaságban edzel?

    Minden alkalommal elgondolkodok azon, hogy milyen lenne egy társsal futni, de aztán rájövök, hogy szeretek egyedül menni, hiszen akkor csak magamra tudok figyelni, akár úgy is hívhatjuk ezt, hogy „ÉN idő”.

    Hallgatsz futás közben zenét?

    Nem hallgatok zenét futás közben, csak magamra figyelek, a gondolataimra, a testem jelzéseire, a légzésre és a pulzusra.

    Szerinted mi a legjobb a futásban, mit ad neked a futás?

    A futásban a legjobb szerintem a felszabadult érzés, hogy ma is tettél valamit magadért. Igen, lesz olyan, hogy szenvedni fogsz, lesz olyan, hogy majd felakarod adni és lesznek olyanok, akik kételkednek benned, de ilyenkor kell erőt venni magadon és menni előre és csinálni.

    Változott valamit az egészségi állapotod, amióta rendszeresen futsz?

    Fittebb vagyok és jó pár kg-val lettem könnyebb, de ez nemcsak a sportnak köszönhető, hanem az étkezésnek is.

    Van olyan ismerősöd, akit te vettél rá a rendszeres mozgásra?

    Igen, a legjobb barátnőm is elkezdett futni, így együtt járunk versenyekre. Ha már csak egy embert tudtam motiválni, már megérte.

    Milyen tanácsaid vannak a kezdő futók számára?

    Minden alkalommal legyen bemelegítés és a végén nyújtás. Minden alkalommal gondoljuk át az útvonalat, ahol futni szeretnénk. Állítsunk ki magunk elé célokat, mert teljesen mindegy, milyen tempóban futsz, hiszen felálltál, elkezdted és ezt már senki nem veheti el tőled!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont