2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Emlőultrahang vagy mammográfia? Kinek, melyik mellrákszűrés ajánlható?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2023-09-18

    A nők egyik leggyakoribb daganatos megbetegedése az emlőrák, amely a felnőtt nők mintegy tizedénél jelentkezik. A gyógyulás esélye annál nagyobb, minél korábban ismerik fel, így különösen nagy jelentősége van a szűrővizsgálatokon való részvételnek. A műszeres emlőrák szűrés két típusa a röntgen mammográfia és az emlő ultrahangos vizsgálataDr. Puhl Máriát, a Budai Egészségközpont radiológiai osztályának vezetőjét kértük, mutassa be a két vizsgálati módszert, és hogy milyen élethelyzetben ajánlhatóak.

    b_mellhartyagyulladas

    Meghatározható, hogy kiket fenyeget az emlőrák?

    A köztudatban az emlődaganatról az terjedt el, hogy elsősorban a középkorú vagy annál idősebb nők betegsége. Ezt azonban nem lehet így kijelenteni, mivel az emlő daganatos megbetegedése a változó korba lépett nők mellett egyre több fiatal nőt is érint, sőt, férfiaknál is előfordul. Ugyanakkor tudni kell, hogy az emlőrák azon daganatos megbetegedések közé tartozik, amelyek időben felfedezve nagyon jól gyógyíthatók. Így nemtől és életkortól függetlenül a rendszeres önvizsgálatra, illetve a szakorvosi rákszűrő vizsgálatokon való részvételre kell törekedni. Jó és rosszindulatú elváltozások, csomók, sejtburjánzások az emlőben gyakorlatilag bárkinél előfordulhatnak, ebben az esetben mielőbb tudni kell, miről is van szó.

    A 45-65 év közötti nők számára az ÁNTSZ meghívásos szűrővizsgálatot tart, amelyen röntgen mammográfia készülék segítségével szűrik a megjelenteket.  Hogyan történik ezzel az emlőszűrés?

    Az érintett korosztály kétévente kap meghívást az emlőket érintő szűrővizsgálatra. A szűrést röntgen mammográfia készülékkel végzik. Az emlőt két plexilap között annyira összenyomják, hogy egyenletes rétegvastagságot vizsgálhasson a gép, majd több irányból készül a felvétel. A röntgensugár képes láthatóvá tenni a legapróbb meszesedéses elváltozásokat, a mikro kalcifikációkat is. A felvételek után fizikai, tapintásos vizsgálat is történik. Panasz, gyanús tünet esetén, vagy a mammográfián látható elváltozás tisztázására emlő ultrahang vizsgálat is követi a mammográfiás vizsgálatot. A mammográfiás röntgenvizsgálat valamelyes sugárterheléssel jár, az emlők kompressziója kis kellemetlenséget okozhat. Hátránya még, hogy a fiatal nők számára a sűrűbb mirigyállományuk miatt kevésbé alkalmas, mivel a röntgensugár nehezebben járja át, így az apróbb elváltozások rejtve maradhatnak.

    Hogyan zajlik az ultrahangos vizsgálat?

    Az emlők ultrahangos vizsgálata tapintásos vizsgálattal kezdődik az emlők és a hónaljak területén. A vizsgálatot végző géllel keni be a vizsgált bőrfelületet, ezen mozgatja az ultrahangfejet különböző irányokból és testhelyzetekben. Az ultrahangos emlővizsgálat  fájdalommentes, nem jár sugárterheléssel – még kismamák is vizsgálhatók vele -, korlátlan számban ismételhető és a lelet azonnal kézbe vehető. Előnye, hogy fiatal korban is részletes képet ad, ezért 35 év alatt csak ez javasolt. Nemcsak az elváltozást magát teszi láthatóvá már abban az esetben is, amikor az még tapintással nem érzékelhető, hanem annak szerkezetére, összetételére is lehet belőle következtetni, például megmutatja, hogy a vizsgált képlet folyadékot tartalmaz, vagy sejthalmazból áll. Ideális az lenne, ha a 20-35 éves korban lévő nők évente részt vennének ultrahangos emlőszűrésen. Hangsúlyozni kell, hogy 35 éves kor felett az ultrahangot csak mammográfiát kiegészítő vizsgálatként használjuk, mert olyan kisméretű és olyan jellegű elváltozást keresünk a mammográfián, amit ultrahanggal nem látunk.

    Ha jól értem, ezek szerint a legnagyobb biztonságot az adja, ha mindkét vizsgálatra sor kerülhet, hiszen bizonyos értelemben kiegészítik egymást.

    Ez így van a 35 éven túliak esetében: az ő számukra évente röntgen mammográfia ajánlott, amelyet az emlő ultrahangos vizsgálata egészít ki. Az emlők önvizsgálata hasznos – havonta, menses után ajánljuk – de csak erre hagyatkozni nem szabad, hiszen a korai szakaszban nem tapinthatók még az elváltozások. Ha pedig bármilyen rendellenességet, gyanúra okot adó elváltozást tapint vagy bőrbehúzódást, kitüremkedést stb. lát, akkor azonnal szakorvoshoz kell fordulni, és mielőbb emlődiagnosztikai vizsgálatot kell kérni. Azt, hogy milyen vizsgálatot végzünk, szakorvos dönti el.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont