• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
  language enmagyar

  Csúcstechnológiának számító digitális radiológiai gépek a Budai Egészségközpontban

  A Budai Egészségközpont Nagy Jenő utcai telephelyének radiológia osztálya megújult: a röntgen gépet és a mammográfiát korszerűsítés céljából digitálisra cseréltük. Dr. Puhl Mária radiológus osztályvezető főorvost kértük, hogy meséljen nekünk új radiológiai eszközeink előnyeiről és arról, hogyan segítik orvosaink és pácienseink életét.

  20171012_132031

  Milyen újítás történt a radiológia osztályon?

  Nagy Jenő utcai telephelyünkön mind a röntgenfelvételező, mind pedig a mammográfiás gépünk hagyományos készülékeit digitális technikára cseréltük. Ezzel nagy lépést tettünk, mert így a Budai Egészségközpont radiológiáján valamennyi eszköz digitális. Az volt a célunk, hogy javuljon a technika, emelkedjen világszínvonalra, legyen maximális a korszerűsítés. Ökológiai szempontból elértük mindenhol, hogy a röntgen film felhasználás, hívó rendszer megszüntethető legyen. De a legfontosabb szempont az, hogy olyan diagnosztikát alkalmazunk, mely jelenleg a legkorszerűbb, a beteg számára kisebb sugárterhelést jelent és növelni tudjuk diagnosztikai szempontból a vizsgálatok értékét.     

  Miben jobbak az új gépek, mint a régiek?

  A mammográfiás gépünk a világ egyik mammográf gyártásában élen járó cég gépe, mely csúcstechnológiának számít. A röntgen felvételező annyiban más a korábbihoz képest, hogy valamennyi felvételtípust képesek vagyunk állva készíteni, mely a mozgásszervi diagnosztikában nagyon fontos. A képalkotás jobb felbontású, mint a hagyományos röntgenfelvétel, ezért nagyobb diagnosztikai értékű. A képek CD-n elvihetők, bármely számítógépen megnézhetők, a képtárolás központi képarchiváló rendszeren történik, ahonnan bármikor előhívható, összehasonlítható, vagy adathordozóra másolható. Informatikai hálózatunknak köszönhetően mindkét telephelyünkön elérhető valamennyi rendelőben, osztályon, műtőkben.

  20171012_131208

  Milyen vizsgálatokat lehet elvégezni az új mammográfiával?

  Az alap 2D technológián kívül rendelkezünk egy úgynevezett 3D technikával, amelyet tomoszintézisnek hívnak. Lehetőségünk van arra, hogy egy kompresszióval a felvétel hagyományos 2D, 3D vagy ezek kombinációja legyen. Az, hogy a vizsgálat milyen módon történik, minden esetben szakmai szempontok alapján dől el. A digitális technika lehetővé teszi, hogy az egyébként is alacsony energiával készült felvételek sugárdózisát csökkentsük és a kép felbontását növeljük. A képfelbontás növekedésével és szükség esetén  a tomoszintézis alkalmazásával növekszik a diagnosztikai biztonság. Tomoszintézissel 1 mm-es szeletvastagság leképezése lehetséges úgy, hogy nem lépjük túl a hagyományos felvételtechnikánál alkalmazott sugárdózist. Nem utolsó sorban a gép ergonómiai kialakítása csökkenti a beteg számára a kényelmetlenséget.

  Képek radiológiai eszközeinkról

  20171012_131800
  20171012_131825
  20171012_132252