2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Emésztőrendszeri betegségek időskorban

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-03-18

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Ahogyan öregszünk, testünk változásával az emésztőrendszeri megbetegedések kialakulásának esélye is megnő. Ezekről a kockázatokról, illetve a megelőzésről beszélt dr. Darvas Emília gasztroenterológus az Idősek Egészség Iskolája legutóbbi találkozóján, a Böszörményi úti Kulturális Szalonban.

    emesztorendszer-darvas-emilia

    65-74 év között idősödő korról beszélünk, 75 év felett az időskor, 90 év után pedig az aggkor következik, amely különböző élettani változásokat okoz az emésztőrendszerben – hívta fel a figyelmet az Idősek Egészségiskolája októberi előadásán dr. Darvas Emília. A Budai Egészségközpont gasztroenterológus adjunktusa elmondta, hogy gyakori időskori tünet a nyelészavar, amit a csökkent nyáltermelés, a foghiány, beidegződési zavar, nyelőcsői szűkület, daganat, külső összenyomatás (strúma) válthat ki.  Szintén jellegzetes panasz a reflux, ami a fiatalabbakat is érintheti. Időskorban gyakrabban jelentkezik atipusos panaszok formájában, mintnyelési nehezítettség, étel visszafolyása a nyelőcsőbe, illetve hányás. Nyelőcsőn kívüli panasz a krónikus köhögés és orrmelléküreg gyulladás, rekedtség, tüdőbetegségek. A refluxbetegségek elsődleges kezelése a savcsökkentő adása, illetve a szövődmények megszüntetése.

    Időskorban sokakat érint a gyomor- vagy a nyombélfekély, kialakulásában szerepet játszhat a stressz, a helytelen életmód, a fűszeres ételek, illetve az időskorban gyakoribbá váló un. nem szteroid gyulladáscsökkentők, vagy véralvadásgátlók szedése. Ki kell emelni a Helicobacter pylori jelenlétét, a baktérium a fekélyek mellett a gyomorrák és a gyomorlimfóma kialakulásában is közreműködik. A fertőzést kombinált antibiotikum és savcsökkentő kezeléssel lehet megszüntetni.

    A vékonybél felszívódási zavarának tünetei a lágy, hasmenéses széklet, a bélkuttyogás, hasfájdalom. Okai a gyomornyálkahártya sorvadása (B12-vitamin-, vas-, folsav-, kalciumhiány), a krónikus gyulladásos bélbetegségek, műtét utáni állapotok, hasnyálmirigy elégtelenség. Ide tartoznak az ételallergiák, illetve ételintoleranciák. Az első esetében valamilyen élelmiszer allergiás immunreakciót vált ki, míg az ételintolerancia kialakulásában nem az immunitás játszik fő szerepet. Ilyenkor bizonyos ételek emésztési zavarokat okoznak, leggyakoribb a tejcukor-érzékenység, ez a laktáz enzim hiányára, csökkenésére vezethető vissza. Tünetei a haspuffadás, hasi fájdalom, fokozott gázképződés, hasmenés. Terápiája tejcukormentes étrendből áll, illetve megoldás lehet a laktáz enzim külső bevitele, tabletta formájában. A gluténérzékenység (cöliakia, lisztérzékenység) autoimmun betegség, bizonyos gabonafélékben megtalálható fehérje, a glutén vált ki túlzott immunrekciót, a vékonybél nyálkahártyája sorvadásnak indul, hasmenés, hasfájás, puffadás alakul ki. Gluténmentes táplálkozással a tünetek megszüntethetők.

    A székelési habitusváltozás szintén jellemző időskorban. A krónikus, vagyis hat hétnél tovább fennálló hasmenés okai lehetnek a bél nyálkahártyájának csökkent védekezőképessége, az enzimtermelődés elégtelensége, a bélflóra egyensúlyának felborulása, lehet elhúzódó fertőzés, vagy akár beidegzési-, vérellátási zavar, IBS is a háttérben.

    Sokakat kínoz a csökkent folyadékbevitel, a mozgáshiány, egyes gyógyszerek (béta blokkolók, gyulladásgátlók, szívgyógyszerek, savcsökkentők, antidepresszánsok), szervi elváltozások miatt kialakuló székrekedés. Kezelése során a rost- és folyadékbevitel növelése, a rendszeres mozgás segíthet, ha mindez nem elég, hashajtók szedése jelenthet megoldást.

    Vegyük komolyan a vérzéseket! A felső traktusból származó vérzés fekete széklettel társul, kiválthatja májcirrózis talaján kialakult nyelőcső vénatágulat, gyomor-, vagy nyombélfekély, jóindulatú érgomolyag. Az alsó traktusból kiinduló, friss, piros vérzés oka rendszerint az aranyeresség, de diverticulosis, polipok, krónikus gyulladás, daganat is okozhatja. A diverticulosis a bélfal megrenyhülése következtében kialakuló kesztyűujj-szerű kiboltosulások, mely tünetmentes lehet,  ugyanakkor az érintett bélszakasz hajlamossá válik a gyulladásra, ennek következtében a vérzésre. Jelenlétükre utalhat még a székletváltozás, láz, hasi fájdalom, szövődménye a perforáció, amikor ezek a tasakok kilukadnak. Gyulladás idején rostmentes étrend és antibiotikus, majd probiotikus kezelés javallott.

    A vastagbélrák és a végbélrák 95 százalékban jóindulatú polipokból fejlődik ki, 5 százalék az öröklött forma. Rizikófaktorai a gyulladásos bélbetegségek, a rostszegény életmód, a kevés mozgás és a vastagbélpolipok. Leggyakoribb tünete a fogyás, az étvágytalanság, székelési habitusváltozás, vérzés. Megelőzésének legjobb módszere a vastagbéltükrözés, ennek során az elrákosodásra hajlamos polipok eltávolítható, így nagy biztonsággal el lehet kerülni a rák kialakulását. A kolonoszkópiát 50 éves kortól panaszmentesség esetén is, tízévente javasolt elvégeztetni. Ezzel kapcsolatban dr. Darvas Emília egy jó hírrel szolgált, mint elmondta, folyamatban van az országos szűrési protokoll és a szűrőközpontok kialakítása.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont