2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Ismerni kell a legfrissebb eredményeket

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-03-18

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Dr. Márta Judit szemész főorvos több évtized alatt összegyűjtött tapasztalatával, szaktudásával és páciensközpontú szemléletmódjával gazdagítja a Királyhágó utcai épület második emeletén nyíló új részlegünket. Interjúnkban izgalmas életútjáról, hitvallásáról és mindennapjairól kérdeztük.

    marta-judit

    Mióta van a pályán?

    1979-ben végeztem a Szegedi Orvostudományi Egyetemen. 1986-ig a SZOTE Szemészeti Klinikáján dolgoztam, 1982-ben lettem szakorvos. Kiváló és nagy tapasztalatú mesterektől tanulhattam, mint például Süveges professzor asszonytól, aki akkor vezette a klinikát, vagy Sziklai professzor úrtól, aki többek között a glaucoma egyik legkiválóbb szakértője. Kiváló iskola volt, a volt kollégákkal mai napig jó a kapcsolatom. 1986-tól, több mint 4 évig Etiópiában gyógyítottam, külföldi szakértőként. Ez igazi, itthon nem átélhető, „mélyvíz” volt, egy rendkívül szegény országban, nemzetközi csapatban, sokszor nagyon nehéz körülmények között. Előfordult, hogy 2 napig jött valaki mezítláb a falujából, hogy meggyógyítsam. Nemegyszer találkoztam olyan kórképekkel, amelyek ma már Európában szerencsére nem léteznek, pl. trachomas, leprás beteggel, sokat álltam a műtőasztal mellett. Emberpróbáló évek voltak, mindezt idegen nyelven, közben kialakítani egy háztartást, gyermekemnek iskolát találni, megtalálni a zöldségpiacot, stb. Hazatérésem után Budapestre költöztem és a János Kórházban helyezkedtem el 1990-ben, ahol 27 év után ma is, igaz már csak heti egy alkalommal, a szemészeti osztályon dolgozom. 2004 óta kezdtem fokozatosan vállalkozóként is dolgozni más rendelőkben, így 2006-tól heti egy alkalommal a Budai Egészségközpontban.

    Mi a szakterülete, és mely betegségekkel lehet Önt megkeresni?

    Tulajdonképpen bármilyen szemészeti panasszal, kórképpel, de végzek még kisműtéteket is, szemölcseltávolítást, árpa megnyitást, stb. Nem kóros esetben a látásjavító „szemüvegfelírás” ma már nem orvosi, hanem ortoptikusi feladat, amivel az optikák túlnyomó többsége rendelkezik, de persze előfordul ilyen megkeresés is. A pontos diagnózist, terápia beállítást igénylő összetettebb kórképek felismerése, mint pl. a macula degeneratio vagy glaucoma, nagyobb gyakorlatot és műszerezettséget igénylő feladatok, amelyekhez ismerni kell a legfrissebb eredményeket, tapasztalatokat is. Ezek az területek tartják karban leginkább a kíváncsiságomat, és késztetnek folytonos tanulásra.

    Van valamilyen újdonság a szakterületén a módszerekben, eljárásokban, gyógymódokban, amelyeket Ön is alkalmaz?

    Ahogy az orvoslás minden területén, a szemészetben is óriási fejlődés volt, van és lesz, mind az egyre újabb, pontosabb és összetettebb kiértékelést igénylő diagnosztikai eljárásokban, mind a terápiákban. Ma már egy jól felszerelt járóbeteg rendelő is nagyobb, és költségesebb műszerezettséget igényel, mint annak idején egy kisebb kórházi osztály. Ugyanakkor az új lehetőségek óriási előnyt jelentenek a pontos diagnózis felállításában, különösen komplikáltabb tünetegyüttesek esetén.  Én magam is javaslok esetenként összetett diagnosztikai vizsgálatot, akár a diagnózis egyértelműségéhez, akár a legjobb célzott terápia megkezdéséhez, és sok új technikát, eszközt és kiértékelést tanultam meg az elmúlt évtizedekben.

    Van orvosi hitvallása, vagy olyan szempont, amelyet különösen fontosnak tart mindennapi praxisában?

    Az én generációm még „old school” orvos. Nem is elsősorban technikailag, talán inkább szemléletben. Számomra a beteg nem elsősorban a munkám tárgya, hanem az ő gyógyulása érdekében kell legjobban hasznosítanom a rengeteg tanulást és gyakorlati tapasztalatot, amit sok év alatt kemény munkával igyekeztem megszerezni. Jó néhányszor előfordul ma is, hogy egy nem egyértelmű tünetegyüttes vagy ellentmondó diagnosztikai eredmények miatt egy-egy beteg páciens ügyét hónapokig hosszú időn keresztül vizsgálom. „cipelem” magammal. Otthon újra átnézem a leleteket, előveszem a régi szakkönyveimet, felhívok olyan kollégátkat, akár vidéken is, vagy leküldöm ahhoz a specialistához, akit az ismeretségi körömben a legjobbnak tartok az adott szakterületen. A munka nem akkor van elvégezve, ha a beteg távozik vagy én kiszámlázom az elvégzett munkát, hanem amikor a beteg a lehető legnagyobb gyógyulást éri el a ma elérhető lehetőségekhez képest. Természetesen mivel „hozott anyagból” dolgozunk, nem mindig sikerül a tökéletes gyógyulást elérni, nem mindenki reagál ugyanúgy egy-egy terápiára, satöbbi, de a lehetőségeihez képest a legjobbat megközelítő gyógyulást elérni a legfontosabb cél. A legnagyobb jutalom a gyógyultan visszatérő beteg, ahogy örül, hogy ismét jól lát, tud olvasni, TV-t nézni vagy elmúltak a kellemetlen panaszai, esetleg megszabadult egy kellemetlen elváltozástól.

    Miért döntött úgy, hogy praxist vállal a Budai Egészségközpontban?

    Mint említettem, a Budai Egészségközpontban, igaz csak heti néhány órában, de 11 éve dolgozom.  Más szakterületen dolgozó kiváló kórházi orvos kollégáim hívtak, akik a kezdetektől fogva erősítették a BEK szakember gárdáját, jó tapasztalataik alapján, és mert bíztak ennek a vállalkozásnak a jövőjében. Megismertem az intézményt, láttam a fejlődést, a kollégákkal úgy vélem jó kollegiális kapcsolatot sikerült kialakítani és a betegek páciensek is úgy tapasztaltam, elégedetten távoztak. Számos szakterületen kiváló szakembereket ismertem meg itt, ma már a családtagjaimat is ide irányítom számos vizsgálatra, ha van rá mód. A legfrissebb ambiciózus és piacilag is reálisnak tűnő tervek meggyőzőek.

    Hogyan telik egy átlagos napja?

    Még ma is minden munkanap korán kelek, általában fél 5-kor, szükség van reggel egy kis nyugodt időre, a kávém mellet átgondolom az aznapi teendőket, férjemnek megsütöm a friss croissant. Egyrészt utálok késni, másrészt Budakesziről, ahol élünk, ha nem jövünk el időben az egyetlen bevezető úton, bizony plusz egy óra a menetidő, ezért korán indulunk. Most, hogy csökkentettem a rendelési időket kicsit több időt tudok otthon lenni, a férjemmel átbeszélni a dolgainkat, a gyerekeinket megpróbálni távirányítással „terelni”, hétvégén, ha jön a fiam azért elvinni való adagot is főzök, hétköznap is ellátok még a férjemen kívül 3 kuvasz kutyát és egy 16 éves macskát, nálunk ő a rangidős.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont