2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A páciens a legfontosabb - Dr. Popper Mónika

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-03-18

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Dr. Popper Mónika szemészet iránti szeretete gyermekorráig nyúlik vissza. Nagyapja és édesanyja is nagynevű szemészorvos. A doktornő pályája elején komoly tudományos sikereket ért el, amelyeket az elmúlt időszakban a klinikum kezd felváltani. Interjúnkból megtudhatják, hogy miért kedvesebb számára a páciensekkel való foglakozás a tudományos munkánál, és hogy milyen szemészeti problémákkal lehet hozzá fordulni.

    szemeszet-popper-2

    Miért a szemészetet választotta szakterületéül?

    Több generációs szemészorvos családból származom, édesanyámmal sokat bejártam a kórházba, otthonossá vált számomra ez a közeg. Épp ezért nem is volt kérdéses számomra, hogy szemész legyek. Tudományos munkámat már az egyetem alatt megkezdtem a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján, majd folytattam PhD hallgatóként is, illetve számos rangos ösztöndíj segítségével több évet dolgoztam a portugáliai Coimbrában, továbbá hosszabb tanulmányúton jártam a londoni Moorfields Eye Hospitalban, illetve az Egyesült Államokban, Buffalóban is. Tudományos munkám során az egyik kiemelt kutatási területem a cukorbetegség hatása a szaruhártyára volt, ebből a témából szereztem PhD tudományos fokozatomat 2010-ben. Munkámért 2005-ben elnyertem az igen rangos ARVO Foundation díját. Klinikai szakmai tapasztalatomat a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján szereztem, ahol a betegellátáson túl részt vettem az Egyetem orvostanhallgatóinak elméleti és gyakorlati oktatásában is, majd 2015-ben szakvizsgáztam kiváló eredménnyel, de természetesen továbbra is rendszeres hallgatója és előadója vagyok nemzetközi és hazai kongresszusoknak, továbbképzéseknek.

    A tudományos munka vagy a páciensek gyógyítása jelenti a nagyobb örömet?

    Bár a tudomány egy fantasztikus terület, de csak nagyon hosszú idő és rengeteg munka után okoz sikerélményt. A betegellátásban pedig az a fantasztikus, hogy szinte azonnali a visszajelzés, ezért napi örömmel ajándékozza meg az orvost. Ahány beteg, annyi segítségadási lehetőség. Ezt nagyon élvezem. Épp ezért az elmúlt években a tudományos munkát egyre inkább a klinikum váltotta fel.

    Milyen problémákkal lehet Önhöz fordulni?

    A szemészeten belül fő érdeklődési területem az általános szemészet, a fénytörési hibák korrekciója, a szemszárazság és szemfelszíni betegségek, a szaruhártya betegségei, az uveitis, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az autoimmun betegségek okozta szemészeti elváltozások, a zöld- és szürkehályog, a presbiopia azaz az öregszeműség, valamint a lézeres látásjavító szaruhártya műtétekkel kapcsolatos tanácsadás.

    szemeszet-popper-1

    Mennyiben más egy szemészeti vizsgálat, mint egy optikákban is elvégezhető optometrista által végzett vizsgálat?

    Azért nem elég minden esetben az optikusnál végzett vizsgálat, mert bizonyos betegségeket csak a szemészorvos tud diagnosztizálni. Így például a szemnyomás-méréshez vagy a szemfenék vizsgálathoz orvosi tudásra van szükség.  Az ereket csak a szemünkben lehet szabadon látni, és az állapotukból rengeteg mindenre lehet következtetni. Épp ezért küldik hozzánk sok esetben a belgyógyászok a cukorbetegeket. A szemidegek állapotából ugyanis meg tudjuk állapítani, hogy jól van-e beállítva az anyagcsere állapotuk. Amit a szemben látunk, ugyanaz játszódik le az egész testben. Vannak olyan betegségek, amelyek a kor előrehaladtával érik utol a betegeket, így például a makula degeneráció, a szemfenéki meszesedés, a sárgafolt elfajulás, amely az időskori vakság vezető oka. A glaukóma pedig 40 fölött a lakosság 2%-át érinti. A korai diagnózis nagyon fontos a gyógyulási folyamatban. Zöldhályog esetében például megfelelő terápiával szinten lehet tartani a betegséget. Míg ha elpusztulnak ezek a rostok, akkor már nem lehet őket visszahozni.

    Miért választotta magánpraxisa helyszínéül a Budai Egészségközpontot?

    Már kiskoromban is példaértékű volt számomra édesanyám viszonya a betegekkel. Későbbi tanulmányaim során Buffalóban és Londonban is ugyanezt a hozzáállást láttam, miszerint a páciens a legfontosabb. Ennek megfelelően a kérdésekre mindig válaszolni kell, hogy megértse a páciens, mit, miért csinálok vele. Csak ekkor várhatom el tőle, hogy együttműködjön velem a gyógyulása érdekében. Tőlem a páciens addig nem mehet el, amíg kérdése van. Ehhez viszont időt kell szánni rá. Az ehhez szükséges körülményeket itt a Budai Egészségközpontban találtam meg. Sajnos máshol csak perceink vannak a betegekre. Az a Budai Egészségközpont óriási előnye, hogy az országban egyedülálló eszközpark áll a rendelkezésünkre, márpedig ez nagyon fontos a munkánkhoz, mivel a radiológia után szemészet a második legműszerigényesebb terület.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont