2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Alkoholizmus: ismerjük meg közelebbről az ellenséget!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-03-18

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    A Kék Pont Alapítvány alkoholmentes hónapot hirdető, Száraz november kampánya kapcsán Dr. Hoyer Máriát, a Budai Egészségközpont klinikai- és klinikai addiktológiai szakpszichológusát kérdeztük az alkoholizmus főbb ismérveiről.

    alkoholizmus_2

    Mit gondol a „száraz november” kampányról?

    Szerintem ez egy nagyon jó kezdeményezés. Azok az emberek, akik minden nap isznak, de azt gondolják, hogy ez nem jelent nekik problémát, a száraz november kihívás során hamar rájöhetnek arra, hogy mennyire hiányzik nekik az alkohol és miért kell nekik. Azért hasznos, ha egy hónapig megpróbálnak nem inni, mert megtapasztalhatják, hogy problémamegoldásként isznak és felismerhetik, hogy mennyire megszokták például azt, hogy a magányos estéken megisznak egy pohár bort. A kezdő lépés pedig segíthet elszámolni magukkal és felismerni az alkohol problémájukat.

    Milyen mennyiségtől, gyakoriságtól állítható fel az alkoholizmus diagnózisa?

    A rendszeresen alkoholt fogyasztó emberek többsége nem tartja magát alkoholistának. Ám a szakember látja, hogy fennáll a probléma. Egyrészt nagyon fontos, hogy a testsúly nagy mértékben meghatározza az elfogyasztható alkoholmennyiséget. Tehát egy 50 kilós nőnek egy adag, amit egy alkalommal minden gond nélkül elfogyaszthat, az 3-4 cent rövidital vagy 1-1,5 deci bor vagy fél liter sör. Mindaz, amit ezen felül iszik, az már káros a szervezetére nézve. Másrészt a kérdést inkább az érzelemszabályozás és a döntéshozatal felöl érdemes megközelíteni. Onnan jobban megállapítható, hogy kinek van problémája az alkohollal. Ha valaki indulatból rossz döntéseket hoz alkoholos befolyásoltság alatt és sűrűsödnek körülötte a ’’cirkuszok’’, az nagyon jól jelzi, hogy ő problémás ivó. Az alkoholistára jellemző, hogy nem tudja a pozitív érzelmeit átélni, nem tud bízni, remélni, hinni és örülni. Mintha eltűntek volna a pozitív érzelmek, az illető kesereg, utálja magát és bűntudata van. Persze nincs ez így jól, mindenkinek jár a pozitív, nemcsak a negatív, csak sajnos a minden nap és/vagy nagy mennyiségben alkoholt fogyasztók nem tudják, hogy mindezért az alkohol a felelős.

    Melyek az alkoholfüggőség testi és lelki tünetei?

    Pszichiátriai tünet lehet, hogy az illető érzelmei negatívak. Gyanakvó, bizalmatlan, soha nem elégedett, boldogtalan, kritikus – ezek nagyon markáns tünetei a problémás ivóknak. Egy iszákos ember mindig keserű és szidja a világot. Az alkoholisták kognitív károsodása egyébként lassú folyamat: a figyelem, a koncentráció, az észrevevés károsodásával indul, majd főleg a verbális emlékezés és tanulási képesség sérül. Jellemzője, hogy a történések időbeli felismerése, azok feldolgozása, az időészrevevés is hibássá válik. A magasabb kognitív funkciók közül már korán károsodik az absztrakciós készség, a problémamegoldás és az ítéletalkotás.

    A testi tünetek az alkoholéhségben mutatkoznak meg a legmarkánsabban. Tehát az illető nehezen viseli el, ha nem iszik, sóvárog az alkohol után. Manapság egyébként vannak olyan gyógyszerek, melyek ezt a sóvárgást csökkentik. Lehetnek egyéb testi tünetek is: a rendszeresen alkoholt fogyasztó ember lefogy, rosszul néz ki, püffedt, ödémás az arca stb.. Az alkohol többek között az emésztésre, keringésre és az alvásra is kihat. Amikor reszket a keze valakinek vagy bőrfekélye van, az már nagyon súlyos, előrehaladott állapot.

    Ha az ember szervezete egyre több és több alkoholt kíván, az már függőség. Ezt nevezzük toleranciánaka szervezet válasza egy bizonyos kémiai anyagra egy idő után csökken, ha rendszeresen viszik be az adott anyagot, azonos dózisban. Ezért egy idő után növelni kell a dózist, hogy ugyanazt a hatást elérje vele a szer fogyasztója. Ha ez az adag folyamatosan növekszik a kívánt hatás elérése érdekében, akkor a szervezet hozzászokik és elkezdi tolerálni a nagy mennyiségű kémiai anyagot. Ezt a stádiumot már orvosilag is kezelni kell. Ekkor már erős elvonási tünetek is lehetnek.

    Milyenek a gyógyulási esélyek?

    Nem gyógyulásról beszélünk az alkohol- és más függősségtől való megszabadulás esetén, hanem inkább felépülésről. Akinél a döntéshozatal megalapozott, annak nagyon jó az esélye, hogy absztinens maradjon. De ez még csak a kezdet! Később jön a fekete leves: józannak is kell maradni, ezt viszont már sokan nem akarják. Azt mondják, hogy oké, most leszoktam, de később, egy buliban csak megihatok egy pohár pezsgőt. De nem így van, mert ekkor nagy a visszacsúszás esélye. Sajnos elég sokan vannak, akik visszacsúsznak. Ez az ő döntésük, hogy mennyire viselik el a valóságot, mennyire akarnak továbbra is illúziókat gyártani a fejükben az alkohol által. Ebbe már a szakember nem szólhat bele, csak segíthet abban, hogy az illető értse, hogy miről van szó biológiai, pszichológiai és társas szinten. Megértse, hogy mit nyer, és mit veszít hosszú távon. S aki ezt megérti, az teljesen abbahagyja. Szerencsére elég sokan vannak, akik eljutnak ide. Az én klienseimnek a java része meg tudja tartani az absztinenciát. Én azt tanítom mindig, hogyha vissza is csúszik, ne szégyelljen visszajönni, nem ítélőszék, hanem egy szakember vagyok, s ha úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, akkor jöjjön vissza. Szerencsére ez általában segít nekik visszajönni a visszacsúszás után. Nem kell megijedni attól sem, hogyha valakinek csak harmadik vagy negyedik nekifutásra sikerül tartósan józannak maradnia, mert az absztinencia még csak az anyagmentességet jelenti, de a józanság már egy életforma, egy hosszú távú befektetés. Amint az illető elhagyja az alkoholt, az érzelmi élete pozitív irányba lendül és elkezd jobb döntéseket hozni. Csodákra nem képes az agy sem, de már az is haszon, hogyha az illető nem hoz rossz döntéseket, hanem egyre megfontoltabb lesz. Ennek következményeként jobb lesz a közérzete, új értékek jelennek meg az életében, a pénztárcája és a mája is jobban érzi magát.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont