2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Betegségek, amelyek a tüdőnket fenyegetik

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-25

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Tüdőnk egészséges működése az egészségünk fontos eleme, hiszen ez gondoskodik arról, hogy minden sejtünkbe eljusson az égéshez szükséges oxigén, és a szervezetünk megszabaduljon az elhasznált levegőtől. Hogy milyen betegségek fenyegetik a tüdőnket, és mit tehetünk az egészségének megőrzéséért, arról dr. Lantos Ákost, a Budai Egészségközpont tüdőgyógyászát kérdeztük.

    b_tudogyulladas

    A lázas betegségek legsúlyosabb szövődménye, idős fekvőbetegek rettegett komplikációja a tüdőgyulladás. Miért olyan gyakori halálozási ok még ma is ez a betegség?

    tüdőgyulladás azokra nézve különösen veszélyes, akiknek az immunrendszere valami miatt gyenge: fokozott kockázatának vannak kitéve a gyermekek, akiknek még kialakulatlan az immunrendszerük, valamint mindazok, akiknek az életkoruk vagy valamilyen tartós betegségük, esetleg tartós fekvés során általános leromlott állapotuk miatt legyengült az immunvédelmük. Ha a szervezet védelmi rendszere, a nyálkahártyák öntisztulása nem működik megfelelően (például a gyengeség következtében rossz hatásfokú köhögés miatt), akkor a gyulladást okozó kórokozók (baktériumok, vírusok) egészen a tüdő hörgőcskékig és a léghólyagokig is eljuthatnak. Tüdőgyulladás megelőzéséhez ajánlott a Pneumococcus baktériumok elleni valamint évente az influenza elleni védőoltások beadatása.

    Az elmúlt években egyre többet hallunk a COPD-ről. Úgy tűnik, a leggyakoribb tüdőbetegségek egyike lett, több százezerre becsülik Magyarországon is az ebben szenvedők számát. Mégis sokan hajlamosak lebecsülni ezt a tüdőbetegséget, mert lassan fejlődnek ki a tünetei, így nem tűnik olyan egyértelmű, halálos fenyegetésnek, mint például a tüdőrák. Mit kell tudnunk a COPD-ről, mennyire veszélyes ez az elváltozás?

    A COPD betűszó a krónikus obstruktív tüdőbetegséget jelöli.  Ez azt jelenti, hogy a kishörgők a tartós gyulladás miatt beszűkülnek, a levegő áramlása nehezített, és a tüdőállomány is folyamatosan kevesebb lesz, így romlik a gázcsere, a tüdő véráramlási ellenállása nő, ami megterheli a szívet. Bár ritkán kiválthatja a poros, szennyezett, esetleg mérgező gázokkal telített levegő is (nagyvárosokban illetve egyes munkahelyeken), mégis elsősorban a dohányosok betegségének tartjuk. Egyértelmű az összefüggés a dohányzás és a COPD folyamata között: az erős dohányosok körülbelül húsz százalékát érinti! A folyamatosan előrehaladó, romló, visszafordíthatatlan folyamatot fokozódó, kezdetben csak erős mozgásra jelentkező fáradékonyság, nehézlégzés kíséri, lehet tünete a köhögés és a – főként reggeli - köpetürítés is. Sajnos, sok érintett már csak akkor megy el orvoshoz vele, amikor az alattomos betegség miatt már kifejezett nehézlégzése van mozgás közben, illetve amikor a tüdőkapacitásának már csak fele, harmada maradt meg. A COPD nem gyógyítható, de a dohányzás elhagyásával és a kezeléssel a folyamatot javíthatjuk, illetve jelentősen lassítani tudjuk. Csökken a légszomj és a köhögés, vagyis javítjuk a beteg életminőségét. Kezeletlenül a COPD légzési elégtelenséghez és szívelégtelenséghez, fertőzéses komplikációk miatt pedig halálhoz vezethet!

    A XIX. és a XX. század népbetegsége volt, Magyarországon különösen sokak életét követelte a tbc. Kell-e félnünk a tbc-től?

    Sokáig úgy tűnt, a sikeres járványügyi intézkedéseknek (az 50-es években bevezetett kötelező tüdőszűrésnek, a tüdőbeteg gondozó hálózat kiterjesztésének) köszönhetően folyamatosan csökken az új esetek gyakorisága. Az újonnan felfedezett betegségek száma kicsi, évi 9.2 új beteg jut 100 000 lakosra 1995-ben ez 42, 5 volt (2015Korányi Buletin, 2015 internet), de a csökkenés 2015-ben megállt, és bár a betegség a gyakoriságát tekintve  a tüdőrákhoz, COPD-hez képest igen ritkának számít  tüdőosztályokon rendszeresen  fel-felbukkan fertőző tbcs beteg.

    tuberkulózis, vagyis magyar nevén gümőkór ma is több millió embert betegít meg a világon. A fertőzés (a Mycobactérium, tuberculosis baktérium) terjedését elősegítik az immunhiányt okozó betegségek (például a nálunk ritka AIDS), a rossz lakhatási körülmények, az alkoholizmus és az elégtelen higiéniás viszonyok, ezért a legtöbb megbetegedés a fejletlen, szegény országokban, nyomorszinten élők között fordul elő. Nálunk többnyire szociális betegség.  A betegség a magyar nevét onnan kapta, hogy gümőket, csomókat hoz létre a tüdőben, melyek szétesnek és nagy üregek, kavernák alakulnak ki, tartós lázas állapot mellett. A tbc-re utalhat a gennyes, esetleg véres váladék felköhögése, a görcsös köhögés, a láz, a verejtékezés, az étvágytalanság, az indokolatlan fogyás. A betegség cseppfertőzéssel terjed, így bárki elkaphatja, aki érintkezik vagy egy légtérben tartózkodik beteg emberrel. Ezért ajánlatos mellkasi, légzési panasz esetén illetve néhány évente anélkül is mellkasröntgenre elmenni. Ez jelenleg nem kötelező, kivéve a rizikócsoportokban, így például ismert tbc-s beteggel érintkező személyek, egészségügyi dolgozók körében illetve a büntetés-végrehajtás, hajléktalan-ellátás területén.

    Végül beszéljünk a tüdőrákról, a leggyakoribb daganatfajtáról is. Kiket fenyeget leginkább?

    Lehet, az érintettek már unják, de tény: tíz tüdőrákos esetből kilencben a dohányzás tehető felelőssé. A cigaretta égéstermékei között ugyanis több rákkeltő anyag van. Ezen kívül vannak olyan, a környezetünkben is megtalálható anyagok (például azbeszt, radon) amelyek belélegezve szintén rákkeltőnek bizonyultak. Ezért a dohányosokon kívül a magas légszennyezettségű helyeken élők vagy dolgozók veszélyeztetettek leginkább.

    A legszerencsésebb, ha a tüdőrákot a lehető legkorábbi, még tünetmentes stádiumban, szűrővizsgálattal sikerül felfedezni, mert ez jelentősen megnöveli a gyógyulás esélyét. A tüdőráknak sokáig nincs tünete, később a tünetek más tüdőbetegséggel is megegyeznek, például a tartós köhögés, rekedtség, a mellkasi fájdalom, a légszomj, a véres köpet, a szándékolatlan súlycsökkenés, általános testi gyengeség láz utalhat rá.

    Tüdőgyógyászként mit ajánl, mit tehetünk tüdőnk egészségéért, a felsorolt súlyos betegségek elkerüléséért?

    Amennyire csak lehet, kerülnünk kell a tüdőnket szennyező, irritáló anyagokat, a dohányfüstöt, a szmogot, a szálló port, a régebben használt azbeszt (Eternit Pala) fúrását, vágását, bontását, az allergiásoknak az allergéneket (például a penészt és az állatszőröket). A fizikai terhelés, mozgás, kardioedzés jó hatású a légzésre és a keringésre.

    A különböző légzőtornák sem ártanak, bár egészséges személynél nem nagy a jelentőségük. Ha pedig bármilyen gyanús jelet tapasztalunk a légzésünkkel, az erőnlétünkkel kapcsolatban, mielőbb menjünk el egy alapos kivizsgálásra!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont