• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  Alvás közbeni légzéskimaradás: gyakoribb, mint gondolnánk!

  A Budai Egészségközpontban az alvási apnoe szűrővizsgálataink során a páciensek 85,5%-a mutatott kóros eredményt, vagyis tapasztalataink szerint az emberek nagy része küzd alvás közbeni légzési problémákkal. Eme megdöbbentő eredmény kapcsán Dr. Várdi Visy Katalint, tüdőgyógyászt, szomnológust kérdeztük, hogyan lehet megelőzni a veszélyes állapot kialakulását és hogyan tudják eredményesen kezelni a helyzetet.

  utikalauz-anatomiaba-horkolas

  Mit kell tudni az alvási apnoéről?

  Alvásfüggő légzészavart takar a kifejezés, melynek során rövid időre légzéskimaradás vagy légzéscsökkenés történik, ami miatt az illető felriad rövid időre, illetve oxigénhiány is keletkezhet. Az alvásstruktúra zilálttá válik, emiatt az ember nem lesz kellőképpen kipihent, aluszékonnyá válik. Ez pedig az olyan munkakörökben, ami nagy koncentrációt igényel (pl. sofőr, diszpécser stb.) balesetveszélyhez vezethet, hiszen az illető nem tud kellőképpen reagálni a hirtelen eseményre. A másik probléma, hogy az alvási apnoe oxigénhiányhoz vezethet, ami hajlamossá tesz később magas vérnyomásra, illetve megnöveli a stroke és az infarktus kockázatát is.

  Milyen fokozatai vannak?

  Van enyhe, középsúlyos és súlyos apnoe. A jogosítvány meghosszabbításához a középsúlyos és a súlyos alvási apnoés nem kaphat engedélyt, csak akkor, ha bizonyítani tudja, hogy kezelés alatt áll vagy meggyógyult.

  Melyek a szűrési lehetőségek?

  Van egy ApneaLink nevezetű készülék a Budai Egészségközpontban, amit éjszakára megkaphat a beteg, és amikor visszahozza, akkor az eredményeket kielemezzük. Ezen kívül fizikális vizsgálat is történik.

  Mire utal ez a 85,5%-ban kóros eredmény?

  A Budai Egészségközpontban végzett szűréskor felbukkannak már az enyhe alvási apnoés esetek is, amikor alapos diagnosztikát kell végezni ahhoz, hogy kizárjuk vagy megerősítsük ezt a betegséget. Az enyhe eseteket is beleszámítva jön ki ez a 85,5%-os eredmény, ami mögött az áll, hogy 2,5 hónap alatt 48 páciensnél elvégzett szűrés 41 esetben adott kóros eredményt. Ennek a 85,5%-nak a nagy része aztán továbbvizsgálásra és kezelés alá is került.

  Melyek a kezelési lehetőségek?

  A kezelési lehetőségeket a súlyosság és az anatómiai viszonyok határozzák meg.

  • Definitív kezelése a légsínterápia, ekkor a beteg együttalszik egy CPAP nevű lélegeztetési készülékkel. Ebben a gépben van egy kis kártya, ami igazolja, hogy a beteg használja-e éjszakánként. Ez azért fontos, mert pl. ha egy apnoés sofőr közúti balesetbe keveredik, és a jogosítványába bele van írva, hogy CPAP-t kell használnia, akkor vissza lehet keresni a gépben, hogy mikor alkalmazta-e az illető.
  • Súlyosabb esetben fül-orr-gégészeti műtétre küldjük a beteget.

  Mennyire gyakori az apnoé?

  Az alvási apnoe gyakrabban fordul elő, mint gondolnánk, mert sokszor diagnosztizálatlanul marad. Becslések szerint legalább a nők 9, a férfiak 24 százalékát érinti. Negyvenöt év felett és a túlsúlyosak körében gyakoribb az előfordulása. A súlyos forma a dolgozó korú lakosság 1-2%-t érintheti. Az esetek mintegy 80%-a lehet obstruktív alvási apnoe, amely elhanyagolva súlyos egészségkárosodást okozhat, megterheli a szívet és a keringést, rontja a pihenés hatásfokát. Műtétek előtt különösen fontos alvási apnoe szűrést végezni, mivel sebészeti beavatkozásokat követően nagyobb a kockázata a légzőszervi, valamint szív- és érrendszeri szövődmények kialakulásának azoknál, akik az apnoe bármelyik típusában szenvednek.

  Mi a teendő, ha valaki apnoé gyanús?

  Először is figyelje meg az alvás jellegét: történik-e légzéskimaradás, és ha igen, egy óra alatt hányszor és mennyi ideig. Az apnoé súlyosságát az egy alvásóra alatti légzészavarok számával értékelik. 5-15 között enyhe, ha 15-30 között, akkor mérsékelt, 30 felett pedig súlyos az alvási apnoé. Jó tudni, hogy a kezeletlen allergia, nátha, a túlsúly, a lefekvés előtt alkalmazott nyugtató és az alkoholfogyasztás hajlamosít a légutak menti izmok ellazulására, a horkolás kialakulására, így ezek kerülésével is lehet tenni ellene. Mindenképpen ajánlatos egy háziorvosi, majd egy alváslaboratóriumban történő kivizsgálás elvégzése, és az alvási apnoé mielőbbi kezelése.

   A cikk Dr. Várdi Visy Katalin közreműködésével készült.