2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Dr. Madarasi Anna és az Aprónép Alapítvány Egészségértés Díjat kapott

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-25

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Tavaly év végén adták át az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által alapított Nekem Szól! Egészségértés pályázat 2017-es díjait a Budapest Music Centerben. Az Aprónép Alapítvány a Gyermekek Megsegítésére nevű társadalmi szervezet az ,,Egészségnevelési program Monoron” elnevezésű projektjével III. helyezést ért el társadalmi, állami és gazdálkodó szervezetek kategóriában.

    madarasi-anna-egeszsegertes-dij

    Nagy büszkeség, hogy a díjazott alapítvány kuratóriumi elnöki tisztjét 2009 óta intézményünk egyik orvosa, Dr. Madarasi Anna (csecsemő és gyermek tüdőgyógyász, allergológus, klinikai immunológus) tölti be. A tavaly nyáron Batthyány-Strattmann László-díjban is részesült doktornőt a díjnyertes programról kérdeztük.

    Ki alapította meg a programot és milyen indíttatásból?

    A konkrét program kezdeményezője én voltam. Kuratóriumi társaimat és engem is régóta foglalkoztatott, hogyan lehet hosszú távú segítséget nyújtani a leszakadó rétegeknek. Az Aprónép Alapítvány a Gyermekek Megsegítésére szervezetnél – az ősi kínai mondást kicsit módosítva – a "hal mellett hálót is adj" elvét valljuk. Alapítványunk célcsoportja a hátrányos helyzetben élő gyermekek. A nem mélyszegénységben, szegénységben élő emberek részéről azt tartjuk a leginkább hibás nézetnek, hogy a társadalom ugyanazt várja el egy putriban élő, sokszor éhező, fázó, szellemi értékeket nem tapasztaló kisgyermektől, mint például egy orvos-tanár házaspár gyermekétől. Sajnos a hátrányos helyzetben élő gyermekek sokszor nem ismerik meg a többség értékrendjét otthon. Éppen ezért őket és rajtuk keresztül a szüleiket is tanítani kell ahhoz, hogy ugyanolyan eséllyel induljanak az életben, mint például az említett orvos-tanár házaspár gyermeke.

    Kiknek, hol és milyen témában tartanak felvilágosító egészségügyi előadásokat?

    A monori Tabán roma szegregátumában hetente, havonta tartunk egészségügyi témában interaktív előadásokat gyerekeknek és szülőknek. Az előadások kiterjednek a higiéniai alapismeretekre, a főbb betegségek megismerésére és a megelőzés lehetőségeire. Nőgyógyászati előadásokra is nagy szükség van: női higiénia, fogamzásgátlás és abortusz témakörben meghívott előadók tartanak előadásokat a gyerekeknek, asszonyoknak. Évente szűrőprogramot (vérnyomás-, vércukor-, látásvizsgálat, koleszterin mérés), egészségügyi vetélkedőt és sportnapot szervezünk. Emellett iskolás gyermekeknek elsősegély tanfolyamot is szerveztünk, és nagyon örültünk, hogy az adott csapat sikeresen részt vett egy országos vetélkedőn is. Minden előadáskor, látogatáskor ajándékkal kedveskedünk a résztvevőknek, illetve évente egyszer tartós élelmiszercsomagot adunk az összes telepen élő családnak. Ezt az Élelmiszer Bank által kezdeményezett karácsonyi gyűjtéssel szerezzük be. Évente rendszeresen kb. 15 édesanya jár a foglalkozásokra, a Tanodában kb. 20-25 gyermeket érünk el, míg a Monori Agape Gyülekezeten keresztül sokszor 40-50 ember is részt vesz a programjainkon.

    Önnek milyen szerepe van az egészségértést segítő programban?

    Az előadások többségét én tartom. Látogatom a családokat, a személyes találkozókon a saját problémáikat beszéljük meg. Asztma klubbot is szerveztem, sőt, az influenza elleni védőoltásokat is kivisszük a telepre. 

    Főleg milyen betegségekkel küzdenek a telepen élők?

    A légúti betegségek a leggyakoribbak, a csecsemő-és kisdedkori asztmás jellegű hörghurut is sokszor előfordul. Ennek okai az életkörülményekben keresendők, gondoljunk csak a nem megfelelő táplálkozásra. Ugyanakkor kiemelt jelentőséget tulajdonítok a téli fűtési szokásoknak is, mert sajnos, ha nincs fa vagy szén a tüzeléshez, akkor mindent felhasználnak az emberek, hogy egy kis meleghez jussanak.

    Milyen eredményt értek el a felvilágosító egészségügyi előadásokkal?

    A leglátványosabb és kézzelfogható eredmény az, hogy a telepi gyermekek lényegesen kevesebbszer kerülnek kórházba és a szülők egyre rátermettebben látják el otthon a beteg gyermekeket. Amikor elkezdtük a munkát, szinte minden magas láz esetén mentőt hívtak, de ma már mindenki elsőosztályúan csillapítja a lázat. Ebben nagy szerepe van annak is, hogy nagyon jó együttműködésben dolgozunk a helyi háziorvosokkal.

    Milyen visszajelzéseket kapnak a munkájukkal kapcsolatban azoktól, akikkel foglalkoznak?

    Mindig nagy szeretettel várnak bennünket, a "foglalkozások" jó hangulatban zajlanak. Nagyon élveztük például, amikor az első előadássorozatunk után szóbeli vizsgát tartottunk az asszonyoknak. Tételeket húztak, egymást segítve izgatottan igyekeztek jól szerepelni, utána pedig büszkén fényképezkedtek az elismerést jelentő oklevelekkel.

    Melyek a program főbb sikerei?

    Az előadások részvevői (felnőttek és gyermekek egyaránt) elsajátítják az alapvető egészségügyi ismereteket, az akut betegségek felismerését és otthoni ellátását. Gyermekpulmonológus is vagyok, így elvállaltam az itteni légúti beteg gyermekek gondozását. Azt tapasztalom, hogy a családok fegyelmezetten, az előre megadott időben, tisztán, rendezetten jönnek a rendelőbe. Ha kell, türelemmel várnak és betartják az orvosi utasításokat. Volt olyan nap, amikor a 9 előjegyzett betegből 6 monori volt. A csoportos foglalkozások során megtanulnak közösen gondolkodni, véleményüket fegyelmezettebben elmondani, illetve figyelni a másikra. Azt azért fontos megjegyeznem, hogy mindez nem valósulhatott volna meg a Máltai Szeretetszolgálat folyamatos jelenléte nélkül, akik az infrastruktúrát biztosítják.

    Meséljen a díjátadásról!

    2017. december 1-én a Budapest Music Centerben ünnepélyes keretek között zajlott a díjátadás. A díjazott pályamunkákból igényes posztereket készítettek a szervezők, így a többi pályamunkát is alkalmunk volt megnézni. Az eredményhirdetésnél minden pályamunkáról röviden elmondták, hogy mi alapján tartotta a zsűri elismerésre érdemesnek. A kategóriák győzteseivel rövid filmet is készítettek, melyet szintén bemutattak. Ezúton is szeretnék gratulálni az Országos Gerincgyógyászati Központnak a fődíj elnyeréséhez.

    Mit jelent az Ön számára ez a díj?

    Nagyon örülök, hogy elismerték a munkánkat, ez egy kiváló erkölcsi elismerés. Mi egy kis alapítvány vagyunk, a teljesítményünk nem látványos, hiszen nem érünk el tömegeket, de ahogy kiemelték a díjátadáson: kezdeményezésünk fontos probléma segítésére irányul. Hitvallásom, hogy ha segítjük a szegénységben élő, kevésbé tanult embereket, akkor nemcsak velük teszünk jót, hanem mindannyiunkkal. Ezt kellene mindenkinek felismernie. 

    Még egyszer gratulálunk dr. Madarasi Annának és az Aprónép Alapítvány a Gyermekek Megsegítésére nevű társadalmi szervezetnek a díjhoz és a kimagasló teljesítményhez!

     A cikk Dr. Madarasi Anna közreműködésével készült.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont