2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Mit tehetünk a gyermekkori elhízás ellen?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-25

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Az elhízás felnőttkorban is számos probléma okozója lehet, gyermekkorban azonban még komolyabb veszélyforrás, hiszen már egészen fiatalkorban súlyos betegségek alakulhatnak ki miatta. Megelőzhető-e gyermekkori elhízás? Mit tegyünk, ha már túlsúlyos a gyermekünk?

    bhc-elhizas-gyerekkorban

    Mi állhat a gyermekkori elhízás hátterében?

    Életmódunk egyre inkább kényelmi szempontokat részesít előnyben: gyaloglás helyett kocsival visszük a gyereket az iskolába. A szabadban történő játék helyett jobban élvezik a gyerekek a számítógépes játékokat. Friss idénygyümölcsök és zöldségek helyett az éhségét tartós, előre csomagolt élelmiszerekkel enyhítjük. Ezt pedig egyelőre nem igazán ellensúlyozza az iskolai menzán kapható koszt sem. Mindezeket figyelembe véve talán nem meglepő, hogy a gyermekkori elhízás világszerte 300 százalékkal nőtt az elmúlt 40 évben!

    Ugyancsak közre játszhat a súlygyarapodásban, hogy az elmúlt évtizedekben felgyorsult, és sokszor már gyermekkorban stresszes életmód miatt egyre kevesebb időt töltünk alvással. Ennek következtében csökkent az inzulin-érzékenység, az agyban pedig csökken a leptin és nő a ghrelin hormon szintje. Ezek a változások együttesen megnövekedett étvágyhoz vezetnek.

    Csak a legritkább esetben felelősek a túlsúlyért a genetikai okok, így például a Down-szindróma, Prader-Willi-szindróma vagy Turner-szindróma, valamint az endokrin betegségek: Cushing-szindróma, növekedési hormon hiány, pajzsmirigy-alulműködés, holott a szülők hajlamosak rögtön erre gondolni, ahelyett, hogy jobban megfigyelnék gyermekük étkezési szokásait vagy épp mozgásmennyiségét.

    Milyen betegségeket okozhat gyermekkorban és később a túlsúly?

    A kövérség, különösen a gyerekkori, az egyik legnagyobb rizikófaktor a magas vérnyomás, cukorbetegség, különösen a 2-es típusú diabetes, ízületi károsodás, szív- és érrendszeri megbetegedések és agyvérzés kialakulásában. Későbbi keringési katasztrófák kockázatát például azért növeli a gyerekkori elhízás, mivel annak hatására megnövekszik a szív bal kamrájának mérete.

    Ezek a szövődmények azonban sajnos akár már gyerekkorban is kialakulhatnak. Mindezek mellett a plusz kilók csökkentik a várható élettartamot, és akár az úgynevezett metabolikus szindrómához is vezethet, mely néhány évvel ezelőtt még csak felnőttkori betegségnek számított.

    A testi tünetek mellett azonban legalább ekkora nehézséget okozhatnak a gyermeknek azok a lelki sérülések, amelyeket iskolatársaitól vagy esetleg a felnőttektől szenved el. Ennek következtében gyakran elszigetelődik, magányossá, bizalmatlanná, önbizalomhiányossá válik, máskor pedig épp ellenkezőleg, agresszív, akaratos lesz. 

    Mikor forduljunk orvoshoz?

    A jelentős túlsúly szembetűnő, azonban, ha ránézésre nem tudjuk eldönteni, hogy gyermekünk súlytöbblete még az egészséges határon belül van-e, akkor érdemes egy gyors testtömegindex-számolást végeznünk. Az így kapott eredményt a gyermekek korspecifikus adataihoz kell hasonlítanunk. Az értékelésben segítségünkre van az úgynevezett percentilis táblázat, mely az adott korú gyermekek súlyeloszlásának százalékos értékét mutatja. Ehhez interneten is számos kalkulátort találunk. A 75 és 90 százalék közé eső érték már túltápláltságra utal. 90 fölött pedig egyértelműen elhízásról beszélhetünk. Ha felmerül bennünk a gyanú, hogy gyermekünk túlsúlyos, esetleg kövér, mielőbb keressük fel házi gyerekorvosunkat, hogy megelőzhessük a bajt.

    Az orvos, ha csak nem genetikai vagy endokrin betegségek állnak a háttérben, életmódváltoztatást és esetleg pszichológiai terápiát javasol. Gyógyszeres kezelésre ilyenkor nem kerül sor.

    Hogyan előzzük meg az elhízást?

    A betegség kialakulásért sajnos többnyire a szülők a felelősek. Érdemes ilyenkor nekik is önvizsgálatot tartaniuk. Hányszor sportolunk egy héten? Mi kerül a család asztalára vagy épp a tízórai dobozba? Hogyan dolgozzuk fel a stresszhelyzetet? Vagy épp hogy jutalmazzuk magunkat? Nassolunk? Komótosan eszünk, vagy épp habzsolva? Ezek mind olyan rutinszerű viselkedésformák, amelyet gyermekünk észrevétlenül sajátít el . Érdemes tehát a változást együtt, az egész családnak elkezdenie. Az egészséges élet a családban megtanult szokásokkal kezdődik el.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont