• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
  language enmagyar

  Norovírus: a 2018-as olimpia réme

  Sorban küldik haza a sportolókat és a személyzetet a phjongcshangi téli olimpiáról egy heves fertőző megbetegedés, a norovírus járvány miatt. Először a biztonsági őrök körében okozott súlyos hányással és hasmenéssel járó tüneteket, majd egyre több sportolónál is megjelent, és félő, hogy még többeknek teszi tönkre az olimpiai álmait.

  bhc-teli-sport

  A Caliciviridae víruscsaládba tartozó norovírus nem egyetlen faj, hanem vírusok egy csoportja. A humán norovírusok gyakran okoznak gasztroenteritiszt, vagyis fertőző gyomor-bélrendszeri gyulladást. Világszerte ismert, elterjedt vírus, amely jellemzően a téli hónapokban okozza a legtöbb megbetegedést, amikor a téli vitaminhiány már gyengíti az emberek immunrendszerét.

  Szívós, agresszív vírus

  A norovírus fertőzés emberről emberre terjed, a fertőzött ember széklete, hányadéka, a levegőbe jutó fertőzött nedvességcseppek, szennyezett kéz, illetve a beteg által megérintett tárgyak, élelmiszerek is közvetíthetik. A székletben két hétig is életképes marad a vírus. A kórokozó veszélyességét növeli, hogy különösen fertőzőképes, kis mennyiségű vírus és akár egyetlen beteg ember elegendő egy helyi járvány kirobbantásához. A norovírus elleni védekezés nehéz, mivel nagyon ellenálló a környezeti hatásokkal szemben: a szennyezett tárgy felületén fél napig is életképes marad, és egészen magas hőmérséklet (60o C-nál magasabb) kell az elpusztításához. A fertőtlenítő szerek sem mindegyike eredményes a norovírussal szemben. Ráadásul a lezajlott fertőzés sem biztosít védettséget a későbbiekben az elszenvedője számára, csak azzal az egyetlen norovírus alfajjal szemben alakul ki immunitás, amelyik éppen az adott esetben a fertőzést okozta. Változékony vírusról, pontosabban sok alfajú víruscsaládról lévén szó, védőoltás eddig nem sikerült kidolgozni ellene. A fejlődő országokban a norovírus a gyermekhalandóságot is növeli, évente akár kétszázezer halálos áldozatot is követel. A fejlett világban ritkább a halálos kimenetel, de olyan helyeken, ahol gyenge immunrendszerű emberek élnek együtt közösségekben (például ápolási otthonokban), számolni kell ezzel is.

  Kellemetlen, heves tünetek

  A norovírus fertőzés rövid, néhány órás lappangási idő után jelentkezik, heves hányással és vizes hasmenéssel jár, amely több napig is eltarthat, és gyengeség, elesettség kíséri. A hányás és hasmenés okozta folyadékveszteség miatt felborulhat a beteg folyadék- és elektrolit-háztartásának egyensúlya, az ún. kiszáradás léphet fel, amely súlyos esetben (kisgyermekeknél, illetve legyengült immunrendszerű felnőtteknél) a keringési rendszer összeomlásához is vezethet. Az erős, amúgy egészséges szervezetű emberek, ha a folyadék és a só pótlásáról gondoskodnak, hamar legyűrik a fertőzést, többnyire kórházi kezelésre sincs szükség.  Az olimpikonok számára, a verseny idején azonban több mint kellemetlenség, hiszen a megfertőződés a versenyektől való kényszerű távolmaradás, illetve a vele járó átmeneti legyengülés miatt a győzelmi esélyeik elvesztését okozhatja.

  Hogyan védekezhetünk ellene?

  A beteg ápolásában a legfontosabb a folyadék- és elektrolit-pótlás, a kiszáradás megakadályozása, súlyos esetben kórházi kezelésre is szükség lehet. A fertőzés továbbterjedésének megakadályozásában legnagyobb szerepe a higiéniának van. A beteg ruháját, ágyneműjét magas hőfokon ki kell mosni, legjobb kifőzni, fogkeféjét ajánlatos lecserélni. Azokat a tárgyakat, amelyeket megérinthetett, fertőtleníteni kell: például a kilincseket, fogantyúkat, a számítógép billentyűzetét stb. A szokottnál jóval gyakoribb kézmosás elengedhetetlen, és a kézfertőtlenítő szerek is jó szolgálatot tehetnek. A téli vitaminhiányos időszakban ajánlatos mindent megtenni az immunrendszer erősítéséért sok friss levegővel, vitaminban és fehérjékben dús táplálkozással, rendszeres mozgással.

  Azokban az egészségügyi intézményekben, amelyekben kisgyermekek, idősek vagy krónikus betegek élnek, a szokottnál is nagyobb figyelemmel kell a higiéniai szabályokat betartani, hiszen ezekben a fertőzés viharosan képes terjedni és súlyos következményekkel járhat.