2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-18

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

    carousel-smoking-ban

    Mi történik dohányzáskor a testünkben?

    Az agyban a nikotin több helyen hat. Az ún. nikotin receptorok (érzékelő-kötőhelyek) ingerlése folytán serkentő hatású (egyes állatkísérletekben gyorsította a tanulást), az agy alsó részén pedig fokozza a dopamin elválasztást, mely örömérzést, jó hangulatot okoz. Az illegális kábítószereknek is van az utóbbihoz hasonló hatásuk. A nikotin adrenalint is felszabadít, csökkenti az éhségérzetet. Gyorsan lebomlik és kiürül, a receptorok szabaddá válása hiányérzetet kelt, és a dohányos ismét nikotint akar az agyba pumpálni. Az újabb cigaretta megszünteti a nikotinhiányból eredő feszültséget, látszólag nyugtató hatású, pedig csak a nikotinhiány okozta nyugtalanságot oldja. A nikotin inkább izgató hatású, az ellazulás és kellemes érzés a nikotin iránti vágy kielégítéséből fakad. Az ellazultságot azonban az ember más, drogmentes úton is elérheti.

    Melyek a dohányzás elvonási tünetei?

    A rendszeres dohányzás bódulatot nem okoz, de az elvonását fizikai és pszichikai tünetek egyaránt kísérik. Dohányzásnál a fizikai függőséget a nikotin okozza, melyhez a szervezet hozzászokik. Nikotin hiányában elvonási tünetek jelentkeznek az első 24 órában és egy hónapig is tarthatnak. Erősségük függ a megelőző dohányzás intenzitásától. A fizikai (testi) megvonási tünetek közé sorolhatjuk az alábbiakat: rossz hangulat, depressziós tünetek, ingerlékenység, harag, szorongás, nyugtalanság, koncentrációs nehézségek, fokozódó étvágy és súlygyarapodás, alvászavarok, álmosság, fáradtság. Bár a fizikai függés elvonási tünetei nem veszélyesek (nem hasonlíthatók az alkohol vagy heroin elvonás következtében létrejövő életveszélyes állapothoz), ám a kifejezett pszichés függés, a szer elfogadottsága és könnyű hozzáférhetősége miatt a leszokás nagyon nehéz. A pszichikai függőség a rágyújtás rituális mozdulata után 18-20 másodperccel az agyba jutó nikotin okozta kellemes érzés megszokása miatt alakul ki az emberben. A rágyújtás mozdulatsora és az ezután kapott nikotinlökés feltételes reflexet alakít ki, mint Pavlov híres kutyájában a csengetést követő táplálék. A dohányzáshoz kapcsolódó egyéb kellemes helyzetek, mint pl. pihenő, evés utáni időszak, társaságban dohányzás, rágyújtással stresszhelyzetben időnyerés, nyugtatás tovább fokozza a pszichés függést. A dohányos a rágyújtás rítusához kellemes érzést asszociál.

    5+1 érdekes adat a dohányzásról, a dohányosokról

    1. Becslések szerint a dohányosok nagyrésze függőnek tekinthető.
    2. Pszichiátriai betegeknél a dohányzás több mint 2x gyakoribb, mint egészségeseknél (30-35% körül), alkoholistáknál az arány 90% körüli.      
    3. A dohányzás kipróbálása többnyire tizenéves korban, egyeseknél nem ritkán 10 év alatt történik meg.
    4. A dohányzás kipróbálásának több oka is lehet, pl.: kíváncsiság, tiltott dolog kipróbálása, lázadás pl. a szülőkkel vagy az iskolával szemben, a dohányzó szülő mintájának követése, csoporthoz tartozás kifejezése, a dohányzás, mint a felnőttség szimbóluma, kudarcok ellensúlyozása.  
    5. A dohányossá válás gyakoribb fiúknál, kevésbé iskolázott, rosszabb szociális körülmények között élőknél és dohányos szülők gyerekeinél. Növeli a rászokás esélyét, ha a társaságban, munkahelyen, családban többen dohányoznak.
    6. A dohányreklámok által sugalmazott pozitív képek is hozzájárulhatnak a dohányzás elkezdéséhez. Az egyik híres amerikai dohányreklámban szereplő cowboy figurájának megteremtése például jelentősen növelte az adott cigaretta forgalmát. Jóllehet az említett reklámban szereplő modellek közül az elmúlt évtizedekben három is meghalt tüdőrákban.

    Olvassa el Útikalauz anatómiába blogposztunkat, ahol tippeket adunk a dohányzásról való leszokás megkönnyítésére!

     A cikk dr. Lantos Ákos közreműködésével készült.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont