2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Mit tehet az, akinek a gyereke/párja virtuális játékfüggő?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-14

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Az idén Pro Sanitate-díjban részesült klinikai addiktológiai szakpszichológusunkat, dr. Hoyer Máriát arról kérdeztük, hogy mit tehetnek azok, akik úgy érzik, gyereküknek/párjuknak problémái adódtak a virtuális játékokkal.

    jatekfuggoseg-5

    Mit javasol azoknak, akik úgy vélik, hogy párjuk virtuális játékfüggő?

    Először is ki kell mondani, hogy ez probléma. Az érintett általában ezt élből tagadja, de mindenkinek azt üzenem, hogy ne ijedjenek meg, a játékfüggők túlnyomórészt tagadnak, ez is azt jelzi, hogy ez probléma és szakember segítségét kell kérni. Az interneten rengeteg önkitöltős teszt elérhető, melyek nagyon hasznosak: hamar rámutatnak arra, hogyha valaki túlzásba vitte a virtuális játékot. Érdemes ezek kitöltésével elkezdeni a folyamatot és az eredményen együtt gondolkodni. Aztán ha nem sikerül önállóan megoldani a problémát, akkor szakembert kell felkeresni. Súlyos virtuális játékfüggőség esetében nem szabad több időt elpazarolni: több kórház, ambulancia és program is létezik, ahová lehet fordulni.

    Mit javasol a szülőknek, akik arra gyanakodnak, hogy gyerekük virtuális játékfüggő?

    Azt, hogy nagyon szigorúan határozzák meg a gyerek internethasználatának idejét és helyét. Ha pl. a lefekvési idő 23 óra, akkor 22 óra után már nem szabad játszani. Erre azért van szükség, hogy le tudjon nyugodni a gyerek idegrendszere. A gyerekek központi idegrendszere ugyanis 20-21 éves korukig érik. Tehát minél korábban kezdi el rongálni valaki az agyát a drogekvivalens számítógépes játékhasználattal, annál inkább zavarja az idegrendszer érését. Azt se engedjék, hogy a késő esti órákban rohamszerűen egyenek, mert rendkívül egészségtelen. Persze a szabályok betartatása küzdelmes, de otthon a szülő a felelős és nem szabad engednie, hogy a gyerek kárt tegyen magában. Sőt, néha éjszaka is érdemes ellenőrizni a gyereket, mert előfordul, hogy a gyerek lefekszik, a szülő is elalszik, de aztán a gyerek felkel éjjel és elkezd játszani. A szülő pedig már csak azt veszi észre, hogy a csemete napközben elalszik, nem tanul rendesen, ingerlékeny stb. Igaz, hogy az online szerencsejáték is tiltott 18 év alatt, de sajnos az a tapasztalat, hogy a szülőktől ellopott dombornyomott bankkártyával simán játszanak a gyerekek is. A 13-14 éves korosztályból nem egy gyerektől hallottam, milyen fondorlatosan verik át a szüleiket.

    Hogyan segíthet az addiktológus a virtuális játékfüggőknek?

    Először is el kell jutni oda, hogy az érintett is elfogadja, hogy ez probléma. Ez nem mindig sikerül gyorsan és egyszerűen, de az addiktológus a konzultációk során segíthet, hogy a játékfüggő belássa ezt. A kezdeti szakaszban kell egy kis türelem mindenki részéről. A terápiában nem érdemes megbélyegezni a játékfüggőt, mert akkor csak azért is tagadja a problémát és még többet játszik, vagyis függőségben marad. Az általam is használt counseling módszer azt jelenti, hogy nem kételkedünk, nem bélyegzünk meg, hanem csak beszélgetünk és partnerként megvitatjuk a helyzetet. Ennek eredményeként a függő előbb-utóbb belebukik a saját ellentmondásaiba és ráébred a saját függőségére. Amikor a változtatás igénye megjelenik a játékfüggőben, akkor már felgyorsulhat a terápiás folyamat.

    Ha a játékfüggő még gyerek, akkor a szülővel is érdemes konzultálnia az addiktológusnak. El kell magyarázni nekik, hogy olyan nincs, hogy ne az ő elvárásuk érvényesüljön a gyerekkel szemben. Első lépésként fontos, hogy a szülők tájékozódjanak a virtuális játékok világáról, fajtáiról. Pl. a stratégiai gondolkodást segítő játékok mértékkel jók lehetnek, de az aljas ösztönökre építő játékokat tiltani, büntetni kell. A szülők fogjanak össze, áramoljon közöttük az információ a legújabb játékokról. A szülők rendelkezésére állnak olyan számítógépre telepíthető programok, melyek letiltják bizonyos weboldalakat megnézését – ezeket is érdemes bevetni. A gyerekek persze rafináltak, úgyhogy a szülőknek fel kell készülniük az összetűzésekre. Persze a szülők részéről is lehetnek problémák: szidják a játékokat, de pl. születésnapra megveszik a gyereknek, aztán csodálkoznak, hogyha játszik vele. A szülői kontroll része, hogy nem biztosítok a gyereknek bizonyos dolgokat, ha nem működik együtt.

    jatekfuggoseg-6

    Milyenek a gyógyulási esélyek a virtuális játékfüggőség esetében?

    A virtuális játékfüggőség gyógyulási esélyei nem túlzottan magasak, mert a játékra ösztönző késztetés nem múlik el maradéktalanul, de aki kitartó munkával kontroll alatt tudja tartani a játékfüggőségét, az tartósan jól érezheti magát. Egyes súlyos esetekben gyógyszert is felírnak az orvosok a játékfüggőség leküzdésére. Jó döntés lehet például az is a játékfüggő részéről, hogy a játékigényét átfordítja egy másik tevékenységbe és konstruktív irányba futtatja ki a kockáztató, pörgő személyiségét azáltal, hogy olyan foglalkozást választ, amelyben kiélheti ezt a szenvedélyét.

    A cikk dr. Hoyer Mária közreműködésével készült.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont