2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Hogyan válasszunk naptejet?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-11

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Még javában tombol a kánikula, sokan a tengerparton élvezik jól megérdemelt pihenésüket, ám még mindig nincs késő ahhoz, hogy néhány fontos dolgot megtudjunk a megfelelő napvédelemről. Sokszor hallottuk, hogy mennyire fontos a bőr védelme, ennek ellenére sokan – akár már a nyaralás első napjaiban is – napégéstől szenvednek. Mi lehet az oka?

    napozas-naptej

    „A hosszú, dolgos hónapok után alig várjuk, hogy végre a napon sütkérezhessünk. A lehető leggyorsabban szeretnénk megszerezni a gyönyörű, napbarnított bőrszínt, ezért gyakran inkább be sem kenjük magunkat. Pedig naptej használata mellett is szépen lebarnulhatunk, anélkül, hogy leégnénk. A titok a fokozatosságban és a bőrtípusunknak megfelelő napvédelemben rejlik” – mondta dr. Fáy Andrea, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa. 

    Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet? 

    Bőrtípus – az egyik legfontosabb szempont. Ugyanis nem mindegy, hogy világos-e a bőrünk és a hajunk, esetleg kreol bőrünk és barna hajunk van, vagy hogy sok-e rajtunk az anyajegy. Minél fehérebbek vagyunk, illetve minél több az anyajegyünk, annál magasabb faktorszámú fényvédőre van szükségünk. 

    Faktorszám – A csomagoláson az SPF (Sun Protection Factor) jelöli a faktorszámot, amely lehet akár 10, 15, 20, 25 vagy a legmagasabb, 50. Minél barnábbak vagyunk, annál kisebb faktorszámra van szükségünk. A legmagasabb, 50-es faktorszámú a nagyon világos bőrűek mellett a gyermekeknek ajánlott. 

    Fizikai- vagy kémiai fényvédelem – A fizikai fényvédők a bőrön megtapadva verik vissza a fénysugarakat, és mivel nem tartalmaznak felszívódó kémiai anyagokat, így kifejezetten ajánlott gyermekek és érzékeny bőrű felnőttek részére. A kémiai fényvédők használata kellemesebb, könnyebben beszívódnak a bőrbe. Felszívódás után nem hagynak fehér réteget bőrünkön, a védelmet pedig a napsugarak elnyelésével biztosítják. Az ilyen típusú fényvédőket napozás előtt fél órával fel kell kenni, hogy időben kifejthessék védelmi hatásukat. 

    A faktorszám mellett érdemes megnézni, hogy az adott termék hatóanyaga fotostabil-e, hiszen akkor lassabban bomlik le, így hatékonyabb védelmet nyújt a káros napsugárzás ellen. 

    UV-A és UV-B védelem – Fontos, hogy a naptej mindkét ultraibolya sugár ellen védelmet nyújtson, hiszen az elsősorban a bőr idő előtti öregedéséért, míg a második a leégésért felel. A gyakori leégés, kontroll nélküli napozás pedig akár daganatos elváltozásokat is okozhat a bőrben. Gondoskodjunk a teljes körű védelemről!

    Vízállóság – A vízállóság arra utal, hogy a krém bizonyos ideig a vízben is védelmet nyújt. Ám ez nem azt jelenti, hogy elegendő csak egyszer, a strandolás elején bekenni magunkat. Fürdőzés után és izzadás esetén érdemes gyakran megismételni a használatát.  

    naptej

    „Állagát tekintve választhatunk a krém, naptej és olaj közül. Ha zsíros a bőrünk, részesítsük előnyben a naptejet, száraz bőrűek pedig bátran használhatják az olajat is. Vannak kifejezetten arcra kifejlesztett napvédők is, amelyek használatával elkerülhetjük, hogy arcbőrünk fénylő és zsíros legyen. Ügyeljünk arra is, hogy alaposan kenjük be magunkat, ne maradjon ki szabad bőrfelület, mert ezzel is csökken a napvédelem. A bőrtípusunknak megfelelő naptej azonban csak részben véd a napégés ellen. Használjuk azt megfelelően, rendszeresen, valamint 11 és 16 óra között ne tartózkodjunk a tűző napon” – tette hozzá a doktornő.

    A cikk Dr. Fáy Andrea közreműködéséével készült.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont