2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Kötelező és ajánlott ortopédiai szűrések gyerekkorban (3. rész)

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-11

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Magyarországon több évtizede bevett gyakorlat a csecsemők mozgásszervi ortopédiai szűrése, amely később a csípőízületi ultrahang fejlődésével is járt. Manapság ritka, hogy egy kisbaba nem esik át a kötelező vagy ajánlott ortopédiai szűréseken. Arra kértük dr. Lajos Évát, a Budai Egészségközpont orvosigazgatóját és ortopéd szakorvosát, hogy meséljen a gyerekkori ortopédiai szűrésekről.

    ortopedia-szures-1

    Mikor esedékes az első ortopédiai szűrés a baba életében?

    A baba 6-8 hetes korában (de maximum 12 hetes  koráig) kell elvégezni az első kötelező ortopédiai szűrővizsgálatot, amit a köznyelv tévesen csípőszűrésnek hív. Ez az elnevezés azért megtévesztő, mert ekkor nemcsak a csípőt nézzük meg, hanem általánosságban a mozgásszerveket: megvizsgáljuk a csecsemő csontozatát, koponyáját, gerincét, a nagyízületeit (váll, csípő, térd, boka) és az ehhez köthető funkciókat is. Szerencsére napjainkban a csípőficam ritka, kivételtől eltekintve csaknem 100%-ban gyógyítható betegség – ha nincs egyéb, halmozott fejlődési rendellenesség (pl. idegrendszeri) a babánál. Megfelelő kezeléssel, Pavlik kengyel, végtagrögzítő használatával, gyógytornával jó eséllyel teljes mértékben gyógyítható, mire a baba feláll. 

    Fontos megjegyezni, hogy ez az első ortopédiai szűrővizsgálat nem helyettesíthető ultrahang vizsgálattal, a kettő kiegészíti egymást, míg a fizikális vizsgálat a funkciót, addig az ultrahang vizsgálat a szerkezeti eltérést mutatja meg. Manapság azt tapasztalom, hogy a szülők csak ultrahang vizsgálatra viszik a babát és sajnos elmarad az ortopédiai szűrés. Ezzel az a probléma, hogy az ultrahangon csak a baba csípőjét, koponyáját, hasát vizsgálják, és az ultrahangot végző radiológus szakorvos nem hivatott mozgásszervi funkciókat is analizálni. Bár az ultrahangon a fejletlen csípő jól azonosítható, az egyéb, kisebb problémák nem minden esetben diagnosztizálhatóak. Persze ha a radiológus eltérést lát az ultrahangon, akkor a Reinchard nevű osztrák ortopéd szakorvosról elnevezett skálarendszer alapján meghatározza az eltérés fokát és tovább irányítja a babát ortopéd vizsgálatra. Ha elsődlegesen ortopéd szűrésre hozzák a babát, akkor az az irányelv, hogy gyanú esetén mindenképpen szükséges ultrahanggal kiegészíteni a fizikális vizsgálatot. Sőt, teljesen negatív esetben is érdemes ultrahangot készíteni, ha a családi anamnézisben volt hasonló mozgásszervi probléma. Természetesen az optimális az lenne, ha a fizikális ortopédiai vizsgálat és az ultrahang vizsgálat is megtörténne párhuzamosan.

    Mikor esedékes a következő ortopédiai szűrés a gyerek életében?

    Általában 1,5-2 éves kor között történik, ekkor már elindul a baba. Azt érdemes megvárni, hogy járásbiztonságot szerezzen a kisded és csak azután hozzák el ortopédiai vizsgálatra. Ebben az életkorban leggyakrabban lábtartás hibákkal, befelé fordult lábtartással vagy befelé fordult bokával, nem megfelelő sarokcsont helyzettel, lábujjhegyezéssel, vagy bizonytalan járással találkozunk. Minden esetnek  megvan a megfelelő kezelési módszere és akár 3 éves korra ezek korrigálhatóak. Ne vegyünk kezelő, megelőző (ún. supinaló) cipőt, csak ha azt a szakember indokoltnak tartja.

    ortopedia-szures-2

    A későbbiekben is vannak kötelező ortopédiai szűrések?

    Igen, általában 3, 6-7, 10 és 14 éves korban. Az iskolákban minden évben történik egy általános állapotfelmérés, amit az iskolai orvos, védőnő, a gyermek családorvosa végez, mely során, ha észlelnek valamilyen mozgásszervi eltérést, akkor továbbküldik a gyereket ortopéd szakorvoshoz, akár panasz nélkül is. Iskolás életkorban többek között előfordulhat ismeretlen eredetű gerincferdülés, funkcionális gerincdeformitás, ínszalag és izomkötöttség vagy akár növekedési csontfájdalom is. Fontos tudni, hogy csak 16-18 korunkra érjük el a felnőttkori testalkatunkat, addig a mozgásszerveink folyamatosan változnak, ezért fontos, hogy a főbb állomásokon ortopéd szakorvos vizsgálja meg a gyerekeket. Ha ezekben az életkorokban a szülő észlel valamilyen problémát, akkor is célszerű megmutatni ortopéd  szakorvosnak a gyerekeket, hogy megvizsgálja jól fejlődnek-e a mozgásszervei.

    ORTOPÉDIAI SZŰRÉSEK GYEREKKORBAN

    A cikk Dr. Lajos Éva közreműködésével készült.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont