2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Befolyásolható, megelőzhető-e a gyomorrák?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-11

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Szerencsére a ritkább daganatos megbetegedések közé tartozik a kevésbé ismert gyomorrák, de így is évente több ezer haláleset okozója. A Budai Egészségközpont gasztroenterológus szakorvosát, dr. Demeter Pált kértem, hogy mutassa be ezt a rettegett tumorfajtát.

    gyomor1

    Mennyire gyakori betegség a gyomorrák? Meghatározható-e, hogy jellemzően kiket sújt, kik azok, akik az átlagosnál nagyobb rizikójú csoportba tartoznak?

    A gyomorrák, vagyis a gyomorfal nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat sajnos nem ritka. Bár Európában és Magyarországon az előfordulása a múlt század közepe óta csökken, de Magyarországon ma is évente kb. 2500 halálért felelős. Az idősebb korosztályokban és a férfiaknál gyakoribb. Kisebb részük, mintegy tizedük fordul elő fiatal felnőtteknél, de ezek az esetek gyakran agresszívabb lefolyásúak.

    Milyen okokra vezethető vissza a gyomorrák kialakulása, mennyire függ a beteg életmódjától?

    Máig nem sikerült teljesen tisztázni a gyomorrák kialakulásának okait. Tény, hogy genetikai faktoroknak is szerepe van benne: azokban a családokban, ahol előfordult gyomorrák, indokolt a családtagok nagyobb elővigyázatossága, rendszeres kontrollja. Környezeti tényezők is befolyásolhatják, hiszen nem egyenletes az előfordulása földrajzilag sem: Latin-Amerika és Délkelet-Ázsia országaiban például jóval gyakoribb, mint Észak-Amerikában. Megfigyelték azt is, hogy az A-vércsoportúakat inkább érinti. A gyomor gyulladásos állapota, ami a gyomornyálkahártya sorvadásához vezethet, szintén rizikót jelent. Az életmódi tényezők közül is több kapcsolatba hozható a gyomorrákkal: kockázatát növelik a füstölt ételek, a túl sok sót, illetve nitrátot tartalmazó ételek fogyasztása és a dohányzás is. Fontos felfedezés volt, hogy egy baktériumfajta, a gyomorfekélyért is felelős Helicobacter pylori gyomorbéli jelenléte is jelentősen növeli a gyomornyálkahártya-daganat kialakulásának kockázatát.

    Milyen figyelmeztető jelei vannak, a betegnek milyen tünetek esetében kell erre is gyanakodnia?

    Sajnos, a gyomorrák tünetei a kezdeti szakaszban nem jellegzetesek, több más betegség is jelentkezhet hasonló módon, pedig erre a daganattípusra is igaz, hogy annál hatékonyabban kezelhető, minél kevésbé előrehaladott állapotban ismerik fel. Bizonytalan gyomortáji diszkomfortérzés, emésztési zavarok, étvágytalanság, bizonyos ételekkel, például húsokkal szembeni undor, korai teltségérzet jelentkezhet. Az indokolatlan súlyvesztés is figyelmeztető jele lehet.  Vérző daganat esetén vashiányos vérszegénység, és a daganat helyétől függően étkezés utáni hányás vagy nyelési nehezítettség lehet a tünete. Késői szakaszban a hasüregbeli folyadékgyülem illetve nyirokcsomó-duzzanat is jelezheti. Alapvetően fontos, hogy a beteg bármilyen, szokatlan tünetet, elhúzódó, visszatérő emésztőrendszeri kellemetlenséget tapasztal, mielőbb forduljon orvoshoz!

    Milyen vizsgálatok alapján állítható fel a diagnózis?

    Régebben kontrasztanyagos röntgentechnikával végeztük a vizsgálatot, ma elsősorban endoscopiával, gyomortükrözéssel, amely a korábbinál pontosabb képet ad az elváltozásról és egyúttal szövettani mintavételre is módot ad. Mivel a tükrözés csak a gyomor-nyálkahártya felszínéről ad képet, ezért szükség van képalkotó vizsgálatokra is. A laboratóriumi vizsgálatoknak kevesebb diagnosztikai jelentősége van, de a vashiányos vérszegénységre utaló adatok és több tumormarker szintje is jelezheti a bajt.

    Kezelhető a gyomorrák? Mennyi esélye van a gyógyulásnak?

    A gyomorrák kezelésében legnagyobb szerepe a sebészeti eljárásnak van, a kemoterápia, illetve a sugárkezelés inkább csak ennek kiegészítésére, előkészítésére vagy eredményeinek javítására szolgál. A tumor és az érintett nyirokcsomók mielőbbi, a lehető legteljesebb eltávolításával a gyomorrák legyőzhető. A gyomornak vagy egy részének eltávolítása után a csonkok összeillesztésével a tápcsatorna funkciója helyreállítható, megfelelő elővigyázatossággal, diétával a beteg jó minőségű életet élhet.

    Tehetünk-e valamit a gyomorrák megelőzése érdekében?

    Sokat számít az egészséges életvitel, a helyes táplálkozás, a sok C-vitamint, béta-karotint, rostanyagot tartalmazó friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztása, a füstölt és a túl sózott ételek kerülése, a dohányzás elhagyása. Családi érintettség, illetve a legkisebb gyanú esetén szűrővizsgálat segíthet a bajt a legkorábbi, jól gyógyítható stádiumban felfedezni. Van mód a Helicobacter pylori baktérium jelenlétének szűrésére is.

     A cikk Dr. Demeter Pál közreműködésével készült.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont