2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Mit kell tudni a mellrákról?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2024-01-26

    Dr. Kocsis Judit onkológust a mellrákról kérdeztük és arról, hogy milyen problémákkal kereshetik fel a páciensek a Budai Egészségközpontban.

    Meséljen a szakmai előmeneteléről, eredményeiről.

    1992-ben végeztem a Semmelweis Egyetem általános orvosi karán, majd az egyetem III-as számú Belgyógyászati Klinikáján voltam szakorvos jelölt. 1997-ben belgyógyászati, 1999-ben klinikai onkológia, 2005-ben klinikai farmakológia szakképesítést szereztem. 2005-ben PhD tudományos fokozatot szereztem, 2012-ben habilitáltam. Egészen 2013-ig vezettem a SE III-as számú Belgyógyászati Klinikán az onkológiai centrumot. 2013-2017 között a Debreceni Egyetem onkológiai tanszékének tanszékvezető egyetemi docense voltam, majd a 2017-ben megalakult Magyar Onkokardiológiai Munkacsoport Egyesület elnöke lettem. 2018-tól a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórház Onkoradiológiai Központjának részlegvezető főorvosa vagyok és ezzel párhuzamosan megkezdtem magánrendelésemet a Budai Egészségközpontban.

    Melyek lehetnek a mellrák kialakulásának okai?

    Ritkább esetben lehetnek genetikai okai, melyek génhibákra vezethetők vissza. A legismertebb ezek közül az ún. BRCA gének mutációja, melyek örökletes mellrákot okozhatnak. Az emlőrák mintegy 90%-a azonban sporadikusnak mondható, azaz egyéb behatások vezethetnek a kialakulásához. Gondolok itt olyan életmódbeli faktorokra, mint a dohányzás, a mozgásszegény életmód, az elhízás. Illetve ide tartozik még a fokozott, kiegyensúlyozatlan ösztrogén hatás, a terhesség/szoptatás hiánya stb.

    mellrak_cikk

    Melyek a mellrák tünetei?

    A páciensek leggyakrabban akkor fordulnak orvoshoz, ha tapintható csomót találnak a mellben. Előfordul, hogy ekkor már a hónalj nyirok régióiban is tapintható csomó alakul ki. Ezen kívül lehetnek gyulladásos tünetek is. A gyulladásos emlőrák ritka, de veszélyes fajta: ekkor bőrpirosodás, -behúzódás és -érzékenység, esetleg ún. narancshéj tünet alakul ki a mellen, a mellbimbó körül. Ugyanakkor az is előfordul – szerencsére ma már ez a gyakoribb –, hogy nincs a betegnek tünete, csak egy szűrővizsgálaton derül fény a problémára.

    Milyenek a diagnosztikai lehetőségek?

    A hölgyeket 45 éves kortól kétévente hívják be ingyenes szűrővizsgálatra. Ilyenkor mammográfia és fizikális vizsgálat is történik, illetve kiegészítő ultrahangos vizsgálat. Ha bármelyik vizsgáló módszerrel kóros elváltozást észlelnek, akkor mintavétel (vékony vagy vastag tű biopszia) történik. Ezután a mintát feldolgozza a patológus, és kiderül, hogy rosszindulatú daganatról van-e szó. Ha rosszindulatú a daganat, akkor a beteget onkológushoz, illetve onkoteamhez kell irányítani. Az onkoteam meghatározza, hogy az adott betegnél az adott stádiumú emlődaganat milyen kezelés(eke)t igényel és milyen sorrendben. Ha a páciens már azzal fordul orvoshoz, hogy csomót talált a mellében, akkor a kezdeti diagnosztikai folyamat hasonló. Az emlő MRI nem tartozik a rutin szűrővizsgálatok közé, de bizonyos esetekben a mammográfiás szakorvos kiegészítő vizsgálatként javasolja elvégzését (pl. többgócúság gyanúja).

    A mellrák kezelése hogyan történik?

    • A korai stádiumú emlőrák jól kezelhető, ma már legtöbb esetben végleges gyógyulás várható. A korai daganatoknál a műtéti eltávolítás az elsődleges, ezt végleges patológiai szövettani feldolgozás követi, s ez alapján további kezelések történnek. Emlőmegtartó műtét esetén a sugárterápia kötelező. Amennyiben a daganat hormonérzékeny, hormonális (endokrin) terápia következik – ez min. 5 évig tart. Ha nagy a kiújulás kockázata, akkor nem 5 évig, hanem ma már hosszabb ideig alkalmazzuk az endokrin terápiát. Ha a daganat nem endokrin érzékeny (a daganatok mintegy 25%-a), akkor általában kemoterápiás utókezelést alkalmazunk. A HER-2 pozitív daganat egy speciális emlődaganat, akiknél ilyen daganat alakul ki ún. biológiai célzott terápiát, Herceptint is kapnak.
       
    • Amikor már helyileg előrehaladott a mellrák stádiuma, pl. 2 centinél nagyobb a tumor mérete és/vagy nyirokcsomó áttét is van a hónaljban, akkor nem műtét történik első lépésben, hanem ún. neoadjuváns kezeléssel kisebbítjük meg a tumort és csak ezt követően kerül sor a műtétre. A reménytelen eseteknek is van esélye a gyógyulásra? Ma már egyre több olyan előrehaladott, áttétes emlőrákos páciens van, akiknél szinte reménytelen helyzetből is hosszú távú tünetmentes vagy akár betegségmentes állapotot tudtunk elérni. Ezek már nehezebb, komplex esetek, melyek megfelelő kezeléséhez nagy szükség van az emlőrák kezelésében jártas, tapasztalt onkológus szakértelmére. Szerencsére a gyógyszeres terápiás lehetőségek bővülésével a fenti célok már egyre több beteg számára jelentenek realitást.

    Mit tehetünk, hogy megelőzzük a mellrák kialakulását?

    Az életmód nagyon sokat számít, de ezt nyilván minél fiatalabb korban kell elkezdeni. A legfontosabbak: dohányzásról való leszokás, egészséges étrend, rendszeresen mozgás és a túlsúly elkerülése. Ezen kívül érdemes minél fiatalabb korban gyermeket vállalni és minél több ideig szoptatni. Természetesen nagyon fontos a havi rendszerességgel történő emlővizsgálat, valamint a szűrővizsgálat. Akinek a családjában előfordult már mellrák és/vagy petefészekrák több egyenes ági rokon között (pl. szülő, nagymama, nagynéni), a szűrővizsgálatot fiatalabb életkorban szükséges megkezdeni.

    Melyek a leggyakoribb problémák, amivel Önhöz fordulnak a Budai Egészségközpontban? 

    Gyakran találkozom mellrákos betegekkel, akik másodvélemény miatt és megfelelő információadás, véleménykérés és tanácsadás miatt fordulnak hozzám. Sokszor nem tudják a betegek, hogy kitől kérhetnek segítséget, milyen a műtét, hol végeznek műtétet, milyenek a terápiák stb. Van, aki rendszeres gondozást, a műtét utáni hormonterápiát, illetve annak 3 havonta történő kontrollját igényli. Voltak olyan férfi páciensek, akiknél mellrák gyanúja merült fel, de szerencsére nem daganatos megbetegedésről, hanem egyéb problémáról volt szó. Ennek ellenére illik tudni, hogy ez a betegség férfiaknál is előfordulhat, de jóval ritkábban, mint nőknél. Olyan páciensek is gyakran felkeresnek, akiknek szívproblémájuk és daganatuk van egyszerre. Náluk el kell dönteni, hogy bevállalható-e egy daganatellenes kezelés egy adott szívbetegség mellett, illetve a többféle kezelési lehetőség közül melyik javasolható és melyik nem. Ezen kívül persze számos egyéb daganattal kapcsolatban is fel szoktak keresni terápiára, mellékhatásokra, kivizsgálásra vagy utógondozásra vonatkozó kérésekkel. Nagy öröm számomra, hogy a Budai Egészségközpontban minden páciens esetében lehetőségem van nyugodt körülmények között, kellő idő ráfordításával átbeszélni a szükséges kérdéseket és ez nagyon sokat segít pl. a tévhitek, a félreértelmezett gondolatok eloszlatásában is.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont