2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Bemutatjuk új szakorvosunkat, dr. Márk Zsuzsannát

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-11

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Dr. Márk Zsuzsanna pulmonológust, allergológust szakmai életéről kérdeztük, és arról, hogy milyen problémákkal kereshetik fel a páciensek a Budai Egészségközpontban.

    Meséljen a szakmai előmeneteléről!

    1879-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Egy évig a János Kórház patológiai osztályán dolgoztam. 1980-1989 között a János kórház II. Tüdőosztályán voltam klinikai orvos, majd 1989-től 10 évig a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Pulmonológiai Klinikán voltam egyetemi adjunktus. 1985-ben pulmonológia, 1989-ben allergológia-immunológia szakvizsgát szereztem. 1999 óta vagyok osztályvezető főorvosa a Törökbálint Tüdőgyógyintézet 3-as osztályának, ahol rezidenseket is oktatok. 2013-ban onkológia szakvizsgát tettem le, idén pedig elindítottam a magánrendelésemet a Budai Egészségközpontban. Tagja vagyok a Magyar Tüdőgyógyász Társaság vezetőségének és az Allergológiai-légzésfunkciós szekció vezetőségének is. Szakmai érdeklődésemet publikációim jelentős része is tükrözi: elsősorban asztmás, szénanáthás, COPD-s és tüdőfibrózisos betegek kivizsgálása, kezelése, beleértve a súlyos asztmás betegek legújabb terápiás módszereinek alkalmazását. Számos klinikai vizsgálatban vettem részt, mint vizsgálatvezető (asztmatüdőrák, COPD, szénanátha, pneumonia), bronchológiai vizsgálatokat pedig 1980 óta rendszeresen végzek.

    Mark Zsuzsanna

    Milyen problémákkal kereshetik fel a páciensek a Budai Egészségközpontban?

    Bármilyen tüdőgyógyászati megbetegedéssel megkereshetnek. Nagyon szívesen várok asztmásokat, szerencsére manapság az asztmás betegek sokkal jobb helyzetben vannak, hiszen rengeteg olyan gyógyszer került törzskönyvezésre, melyek könnyebbé tehetik az életüket. Továbbá szénanáthás embereknek is tudok segíteni, allergia vizsgálatot is végzek Prick-teszttel. Emellett a már népbetegséggé vált COPD-ben szenvedőket (krónikus obstruktív légúti betegség, elsősorban a dohányzók betegsége) várom. Valamennyi tüdővel kapcsolatos betegséggel fordulhatnak hozzám, beleértve a tüdő gyulladásos betegségeit és a tüdőfibrózist is.

    Mi történik egy pulmonológiai vagy allergiai konzultáció során?

    Ha vannak előző leletek, akkor azokat természetesen áttekintem, utána alaposan kikérdezem a pácienst, hogy mik a tünetei, ezek mennyire befolyásolják az életvitelét, volt-e már a családban hasonló panasz stb. Aztán a beteg anamnézise alapján elvégezzük a szükséges teszteket, pl. szénanátha esetén a Prick-tesztet, ha esetleg ez negatív, akkor vérvizsgálatra vagy egyéb speciális vizsgálatra lehet szükség. Asztma, COPD esetén a légzésfunkció nélkülözhetetlen. Mellkasröntgen felvétel is gyakran szükséges. Mindig a beteg tüneteire, körülményeire szabva jelölöm ki az irányt.

    Milyen esetekben muszáj orvoshoz fordulni?

    Ha valaki csak egyszer-kétszer érzékel allergiás tüneteket, akkor azt okozhatja más is, ám, ha már többször felüti a fejét az allergiás panaszok valamelyike, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderítse az okokat és elkezdhesse a kezelést. Természetesen a legegyszerűbb módszer, ha a kiváltó okot szüntetjük meg, pl. egy macskaszőr allergiásnak ne legyen otthon macskája, ám pl. a házi poratkát bármennyire is szeretnénk, nem tudjuk megszüntetni, de szerencsére különböző módszerekkel ma már elérhető a tünetmentesség.

    Van olyan különleges pácienstörténete, amit megemlítene?

    Volt egy asztmás páciensem, aki allergiás volt a macskaszőrre, de állította, hogy nincs macskája, viszont nagyon szenvedett a tünetektől. Egyszer csak az egyik vizit során nagyon-nagyon jó eredményt ér el a légzésfunkción és csodálkoztam, hogy mitől van ilyen jól, mire kibökte, hogy elpusztult a macskája…


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont