2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Daganatos betegségek: kockázatok és a megelőzés lehetőségei

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-28

    A szív és érrendszeri betegségek mellett a rákos megbetegedések vezetik a magyarországi halálozási statisztikákat. Dr. Viczián Ágnes belgyógyász-onkológust, a Budai Egészségközpont szakorvosát a daganatos betegségek hazai gyakoriságáról és a rákbetegségek elkerülésének lehetséges útjairól kérdeztem.

    daganatos-betegsegek

    Úgy tűnik, mintha egyre több lenne a daganatos betegek száma, az ismeretségi körömben legalábbis szinte minden családban van daganatos megbetegedésben érintett családtag. Mit mutatnak a számok, valóban nőtt az onkológiai esetek száma? Ez világszerte tendencia, vagy csak Magyarországra jellemző?

    Sajnos, a statisztikák igazolják a szubjektív tapasztalatot: Magyarországon egyre nő a diag-nosztizált rákbetegek száma. Az újonnan diagnosztizált daganatos megbetegedések száma az 50 ezret is meghaladja évente. Ez még akkor is aggasztó jelenség, ha tudjuk, hogy ehhez a változáshoz hozzájárulhatott a mielőbbi felismerésre irányuló vizsgálati módszerek fejlődése, és a statisztika pontosabbá válása is. A halálozások száma szerencsére nem nőtt, sőt, a gyógyulási mutatók az utóbbi években javultak, de így is több évtizede elmondható, hogy egy kisvárosnyi, több mint harmincezer embert veszítünk el évente rákbetegség miatt. Ez a második leggyakoribb halálok Magyarországon, csak a szív- és érrendszeri betegségek előzik meg. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint például 2011-ben 128 795 haláleset történt, ennek mintegy egynegyede, 32 670 daganatos megbetegedés miatt. Az Európa többi országával való összevetésben sem vagyunk jó helyen: hazánkban a legrosszabb, három ezrelék a lakosságszámhoz viszonyított rákhalálozás, míg az európai országok átlaga két ezrelék.

    Magyarországon belül vannak kiemelten érintett helyek?

    Budapest vezet az új megbetegedések számában, itt átlagosan száz emberből egynél diagnosztizálnak daganatos betegséget. Ennek több oka lehet, de valószínűleg hozzájárul az ipar és a közlekedés miatti lég- és környezetszennyezés, valamint a stresszes, rohanó életmód is. Fokozottan veszélyeztetett Miskolc és környéke is. Hogy nem csak a működő, hanem a pusztuló üzemek is okozhatnak gondot, annak bizonyítéka a Heves megyei mellhártya-daganatos esetek nagy száma, amely egy lebontott üzemből származó azbesztszennyeződésre vezethető vissza. Nagy rizikót jelent a mélyszegénység is, ha az érintett családoknak nincs módjuk egészséges lakhatásra, fűtésre, megfelelő táplálkozásra, így például Szabolcs, Békés és Nógrád megye egyes települései emiatt is érintettebbek.

    Melyek a leggyakoribb daganattípusok?

    Magyarországon a rákos megbetegedések több mint hatoda tüdőrák (18 %) a második leggyakoribb a vastagbélrák (17 %), harmadik pedig az emlőrák (14 %), amelyet a prosztatarák követ. Ha ennek a négy, hazánkban a legtöbb esetben halált okozó daganatfajtának a kiváltó okait megvizsgáljuk, a dohányzást első helyen kell említeni a rizikófaktorok között, hiszen tízből kilenc tüdőrákos beteg dohányos. A vastagbélrák kialakulásának elsősorban életmódi okai vannak: az egészségtelen, rostban szegény, túl sok finomított szénhidrátot tartalmazó étrend, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a mozgás hiánya. Egyes daganatos betegségek, például az emlő és a prosztatarák kialakulását a genetikai örökség is elősegítheti, ezért azoknak, akik közvetlen felmenői között rákbeteg volt, még inkább kellene vigyázniuk magukra, igénybe venni a szűrővizsgálatokat.

    Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

    A "rajtunk múló" rizikófaktorok, például a dohányzás, az alkohol, az elhízás, a tartós stressz lehetőség szerinti kerülésével nagyon sokat tehetünk! A tapasztalatok szerint a rákos megbetegedések több mint a felét meg lehetne előzni egészséges táplálkozással.  Ez kiegyensúlyozott, változatos étrendet jelent, sok friss zöldség, gyümölcs, sovány húsok, halak, baromfi, tojás, tejtermékek, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék, olajos magvak fogyasztását és a túl sok sót, zsírt, adalékokat tartalmazó ételek kerülését. Törekedni kell a normál testsúly megtartására, egyrészt megfelelő étrenddel, másrészt fizikai aktivitással. Naponta félóra mozgás is az egészség megőrzését segíti. Ez lehet séta, gyaloglás, futás, torna, labdajáték, tánc, úszás, vagy bármi, ami örömet okoz és karbantartja a mozgásszerveket, serkenti a légzést és a keringést. A mozgás a stresszoldás egyik legjobb eszköze is egyben a pihenés, az elegendő alvás mellett, de érdemes kifejezetten a stresszoldó technikák (jóga, meditáció, agykontroll, tai chi stb.) valamelyikét is elsajátítani és gyakorolni.

    Az egészséges, tudatos életmód mellett azzal vigyázhat mindenki a legjobban magára, ha panaszmentesen is évente egyszer részt vesz szűrővizsgálatokon, rendszeresen elmegy a háziorvoshoz egy alapvető rutinvizsgálatra, és részt vesz a rákszűrő vizsgálatokon is. 30 éves kor körül a nőknek a mammográfiai, férfiaknak a prosztatavizsgálat, és mindkét nembelieknek a vastagbél vizsgálata feltétlenül ajánlott. A rutin laborvizsgálatok esetén fontos a serum vas szint ellenőrzése, valamint a székletvér vizsgálata (Weber-teszt). A legtöbb rákbetegség ugyanis időben, korai stádiumban felismerve nagyon jó eséllyel gyógyítható!

     A cikk Dr. Viczián Ágnes közreműködésével készült.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont