2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Utazási medicina, ajánlott védőoltások – az infektológus válaszol

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-09

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Dr. Jelenik Zsuzsannát, a Budai Egészségközpont infektológusát kérdeztük arról, hogy melyek a leggyakrabban javasolt védőoltások egzotikus utazás esetén és hogyan zajlik az oltás beadása a Budai Egészségközpontban.

    Egzotikus utazás előtt hol nézzük utána úticélunk járványügyi helyzetének?

    Naprakész információt a nemzetközi járványügyi honlapokon lehet találni (www.who.int International Travel and Health, vagy wwwnc.cdc.gov Health Information for Travelers). Ezeket az oldalakat figyelik azok a szakemberek, akik utazási medicinával foglalkoznak, azaz az utazók egészségügyi felkészítését végzik. Az ajánlott honlapokból az is kiderül, hogy a védőoltások időbeni beadásával csak néhány betegség ellen lehet védekezni. Ezeken túl számtalan olyan téma van, amik ismeretében csökkenteni lehet az egészségkárosodás esélyét; ide tartozik a szúnyogok által terjesztett betegségek, a parazitás fertőzések, magassági betegség, szexuális úton terjedő kórképek, az utazók hasmenése stb. Személyes konzultáció során egyénre szabott felkészítés történik, szóbeli és írásbeli tájékoztatással és vényírással. Hazaérkezést követően akár a betegirányítás is része lehet az ellátásnak.

    jelenik_zsuzsanna_dr_new_tegla

    Mennyi idővel az utazás előtt érdemes elkezdeni foglalkozni a védőoltás témájával?

    A felkészülés a program megtervezésekor kezdődik. Egzotikus országba, hosszú időre kalandozók, akik esetleg még munkát is vállalnak, hogy a kint tartózkodás költségét megkeressék, legalább két hónappal indulás előtt keressenek fel utazási medicinában járatos szakembert. A nászutasok az úticél kiválasztásakor tájékozódjanak a Zika vírus járványügyi helyzetéről. Last minute utasok spórolhatnak az útiköltségen, de értékes időt veszíthetnek az utazás során betegség miatt, ha nem felkészültek. Hivatalból, munkavállalás céljából tartós kiküldetésekre mennek családok is, az ő felkészítésük összetett, a házi gyermekorvossal együtt tervezzük meg az oltási rendet.

    Melyek a leggyakrabban javasolt védőoltások egzotikus utazás esetén?

    Kérdés, hogy mit nevezünk egzotikusnak? Távoli? Az európai kultúrától eltérő? Magányos felfedező út? Egyéni szervezésű hátizsákos út? Ahány kérdés, annyi féle válasz lehet. Tény, hogy a sárgaláz elleni oltás számít a legkülönlegesebbnek. Csak olyan orvos adhatja be, akinek erre jogosultsága van. Csak nemzetközi, többnyelvű oltási könyvbe írható be. Élő vírusokat tartalmaz, emiatt komoly ellenjavallatok vannak, amit mindig figyelembe kell venni. Oltási betegséget okozhat, amiről tájékoztatni kell az oltottat és a lezajlásig kapcsolatban kell lennie az oltóorvosnak és a páciensnek.  Gyakoriságban a hepatitis A elleni oltás, a hastífusz elleni oltás és a kombinált tetanusz elleni vakcinát kell megemlíteni. Időszakos járványokhoz igazodik a fertőző agyhártyagyulladás elleni oltás, az úticéltól, az időtartamtól és a helytől függően a veszettsége elleni oltási sor is szóba jön. Ahol a palackozott víz rendelkezésre áll, kolera elleni védelemre nincs szükség.

    Hogyan zajlik az oltás beadása?

    Az oltási javaslat után az orvos mérlegeli, hogy nincs e ellenjavallata a beadásnak. Beszél az esetleges oltási reakcióról vagy oltási betegségről. Az oltóanyag előkészítésekor az oltás fajtájáról és a megelőzendő betegségről is szó van. Mindig a felkarba kapják a felnőtt páciensek az oltást. Aki jelezte, hogy ájulásra hajlamos, fektetve oltjuk. A kitöltött kérdőívben írásban is feltüntetjük, hogy az oltás után 30 perc várakozás javasolt, az esetleges rosszullétek azonnali ellátása érdekében. Ez alatt az idő alatt történik a részletes tájékoztatás, a vényírás és a kézbeadott írásos tájékoztatókat is olvashatja a páciens. A Budai Egészségközpont várójában víz és italautomata, gyümölcskosár is van, akinek erre lenne igénye.

    Egyszerre akár több oltást is be lehet adni?

    Sem az oltási reakciót, sem az immunrendszer válaszadó képességét nem befolyásolja, ha egyszerre több oltást kap valaki. Már csecsemőkortól ez a gyakorlat. Az egyidőben adott több oltás jelentős időmegtakarítást is jelent.

    Milyen költségekkel érdemes kalkulálni?

    Az első találkozáskor konzíliumi díj is van, ehhez jön az oltásbeadás díja és az oltóanyag ára. A jó hír, hogy a legtöbb vakcina védőhatása hosszú ideig tart, azaz „jó befektetés”. Az oltóanyagár Magyarországon lényegesen alacsonyabb, mint Európa más országaiban, így sokan járnak haza oltatni magukat.

    tropical-beach

    Mennyi időre biztosítanak védettséget az oltások?

    A sárgaláz elleni oltás a beadást követő 10. naptól életre szóló védettséget ad. A tetanusz tartalmú kombinált oltások 10 évig, a hastífusz elleni 3 évig, az agyhártyagyulladás elleni 5 évig véd. Oltási sorozat, majd emlékeztető oltás kell kullancs terjesztette agyvelőgyulladás ellen. Hepatitis A elleni védőoltásból két adag 12/15 éves védettséget ad. A hepatitis B oltási sor után életre szóló a védettség.

    Milyen tényezők befolyásolhatják a védőoltásokat?

    Több tényező dönti el, hogy kinek milyen oltás kell. Ezeket a szakember a személyes találkozáskor egy kérdőív segítségével méri fel. Az olthatóság elbírálása a következő lépés, hiszen nem mindenki oltható. Ennek oka akut betegség, lázas állapot, várandósság, túl fiatal kor, zajló fertőzés, gyógyszeres kezelés is lehet. Kérdésessé teszik az olthatóságot, ha túl közel van az indulás ideje vagy olyan elfoglaltsága van az oltandónak, amit károsan befolyásolhat az esetleges oltási reakció. Ezek mind a szakember döntésén múlnak, amit természetesen megbeszél az oltandóval is.

    Hogyan igazolhatjuk, hogy beadattuk a szükséges oltásokat?

    Minden oltást dokumentálni kell. Az orvosi rendelőkben lévő adattároló rendszeren kívül az oltási könyvben is. Soha nem szabad csak az emlékezetre hagyatkozni. Néhány ország a sárgaláz, a gyermekbénulás és az agyhártyagyulladás elleni oltást csak a nemzetközi oltási könyvbe bejegyezve fogad el.

    Nemrégiben bezárt az állami oltóközpont, ennek mi az oka?

    Leépítésre hivatkoztak és arra, hogy nem volt gazdaságos az oltóközpont működése. Ezek azonban nem elfogadható indokok, hiszen egy népegészségügyi feladatról van szó: a behurcolható betegségek csökkentéséről. Ez nem magánügy, hanem állami feladat. Nagyot veszített a bezárással a Nemzeti Népegészségügyi Intézet, hiszen egy közel 60 éves tevékenységet szüntetett meg. Mindenütt a világban népegészségügyi központok ennek e felelősei, szakmai irányítói. Veszített a szakma, mert egy olyan intézeti háttérrel dolgoztunk, ahol a virológiai és parazitológiai vizsgálatok történtek, napi kapcsolatban voltunk a Szent László Kórház Trópusi ambulanciájával, tehát az utazás előtti felkészítést és a hazaérkezés utáni problémákat is megoldottuk. Veszítettek az utazók, mert két olyan orvos látta el a feladatot, akiknek 20 éves tapasztalata volt. Évente közel 10 ezer embert láttunk el, a legszélesebb skáláját az utazóknak. Megfizethető volt a kispénzű emberek számára is, ami lehet, hogy nagy hasznot nem hozott az intézetnek, de az egészség, a behurcolható betegségek kis száma nem csak pénzben mérhető érték, sokkal hosszabb távon haszon mindannyiunk számára. 

    Tetszett ez a cikk? További érdekes és hasznos tartalmakért iratkozzon fel hírlevelünkre itt!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont