2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Bemutatjuk új dietetikusunkat

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-09

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Örömmel jelentjük be, hogy 2019. februárjában új dietetikus csatlakozott a Budai Egészségközpont csapatához! Wolher Veronika szakmai életéről mesélt nekünk, és arról, hogy milyen problémákkal kereshetik fel a páciensek a Budai Egészségközpontban.

    Meséljen a szakmai előmeneteléről, eredményeiről!

    A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Dietetikus szakán végeztem, ezt követően érdeklődésem középpontjába a betegségek megelőzése, az egészségfejlesztés lehetőségei kerültek. Ettől az indíttatástól vezérelve jelentkeztem Zalaegerszegre, Egészségfejlesztési szakra. Az ott eltöltött idő alatt nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a megszerzett táplálkozási ismereteimet leginkább a primer prevenciós orvoslás szemléletében szeretném átadni minél több embernek. 2011-től dolgozom a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Népegészségtani Intézetében. Hálás vagyok, mert a mindennapi munkám elég változatos és színes, lehetőséget ad arra, hogy a táplálkozással kapcsolatos ismereteimet több oldalról megközelítve is bővíteni tudjam és a megszerzett tapasztalatot, tudást át tudjam adni a diákoknak és a lakosságnak egyaránt. Ismereteim további elmélyítését Budapesten folytattam, a Semmelweis Egyetem Táplálkozástudományi mesterképzési szakán. Jelenleg az egyetemi munkám mellett egészségközpontokban és egyénileg is vállalok dietetikai szolgálatot.

    wolher-veronika-2

    Milyen problémákkal kereshetik fel a páciensek a Budai Egészségközpontban?

    Bizalommal kereshetnek olyan páciensek, akik a táplálkozás útvesztőiből keresik a kiutat, illetve, ha bizonyos táplálkozással összefüggő betegségekben szenvednek, vagy csupán az egészségük megőrzésére törekszenek. Kiemelt területeim: preventív táplálkozás, elhízás, testsúlycsökkentés, evészavarok és testképzavarok, sporttáplálkozás, anyagcserebetegségek, emésztőrendszeri megbetegedések.

    Melyek a leggyakoribb problémák, amivel Önhöz fordulnak?

    Nagyon gyakran keresnek testsúlycsökkentés céljából, sajnos sokan már a túlsúly, illetve az elhízás kísérő betegségeivel karöltve (magas vérnyomás, egyéb szív-, és érrendszeri betegségek, magas vérzsírértékek, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, zsírmáj, pajzsmirigyproblémák) érkeznek meg hozzám. Egyre gyakoribb az étkezési, táplálkozási zavarral küzdő páciens is. Azt tapasztalom, hogy a sport világából is egyre nyitottabbak, mind a sportszakemberek, mind pedig a sportolók az egyénre szabott, teljesítményt fokozó táplálkozás igénybevételére. Hazánkban is elfogadottá kezd válni, hogy a dietetikus is a sportolóhoz tartozó team része, szakmai segítője.

    alma-metabolikus

    Mit javasolna az olvasóknak az egészségügyi problémák megelőzése érdekében?

    Táplálkozás oldaláról mindenképpen a szélsőségek kerülését. Mindig legyen gyanús, ha valaki mindig csak egyik vagy csak másik nyersanyagot, kiegészítőt, tápanyagot helyezi előtérbe. Egy egészséges táplálkozásba szinte kivétel nélkül minden beilleszthető, a hangsúly a mennyiségen van és a gyakoriságon. Persze kivételt képeznek az olyan esetek, amikor már valamilyen egészségkárosodás van. Azonban egy normál állapotból kiindulva válasszuk inkább a változatos, kiegyensúlyozott, rendszeres egészséges táplálkozást, és kerüljük a szélsőségeket. A másik nagyon fontos dolog, amire mindig igyekszem felhívni a figyelmet, a tudatosság, a tudatos jelenlét. Vegyük a fáradtságot és tájékozódjunk, nézzük meg az élelmiszerek csomagolását, a címkéket és gondolkodjunk; ha szükség van rá, akkor kérjünk megbízható forrásból segítséget. Ne dőljünk be a reklámoknak, a médiában, az interneten megjelenő, időről-időre szárnyra kapó diétáknak, termékeknek, kiegészítőknek. Ezek lehet, hogy gyors megoldásokkal kecsegtetnek, de általában nem tartósak, vagy egy idő után unalmasak és akár egészségkárosítók is lehetnek. Kérjünk szakembertől tanácsot. A tudatosság másik oldala is nagyon fontos, amikor magunkra figyelünk. Megtapasztaljuk, megtanuljuk hogyan is működik, reagál a szervezetünk a táplálékra, a rendszerességre. Nem hiszek abban, hogy mindenkinél minden egyformán működik, egyformán hat, egyformán jó vagy rossz, hogy mindenkinek jó egy bizonyos fajta diéta, egy kiegészítő, egy termék, hiszen mások vagyunk. Ezért nagyon fontos, hogy a táplálkozás is egyénre szabott legyen. Az igazi változáshoz idő kell, és az az út, amit ezalatt bejárunk, hiszen az instant megoldásokból, a kész dolgokból nem fogjuk tudni megtanulni, elsajátítani, magunkévá tenni az igazi, értékes tudást. Az egészségügyi problémák megelőzésében ezeken felül még nagyon nagy jelentőségűnek tartom a szűrővizsgálatokat. Táplálkozási oldalról a rendszeres vércukor, koleszterin, a vér lipid értékeinek, vérnyomás, testsúly, és testösszetétel, csontsűrűség, D-vitamin ellátottság, húgysav ellenőrzése. A kisebb eltéréseket mindig könnyebb és rövidebb idő alatt lehet korrigálni, mint amikor már nagy a baj.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont