• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  Mit kell tudni a dietetikáról?

  Wolher Veronika dietetikustól megtudhatjuk, hogy milyen esetekben érdemes dietetikushoz fordulni és mi történik a dietetikai tanácsadás során.

  Mit kell tudni a dietetikáról?

  A dietetikát még mindig sokan összekapcsolják a diétákkal, amik általában valamilyen megszorítást, tiltást írnak elő több esetben is. Számomra a dietetika egy olyan kulcs az emberekhez, amivel az aktuális táplálkozástudományi információkat, a megszerzett tudományos alapokon nyugvó tudást, úgy adhatom át, hogy egyénre szabott életmódot alakítunk ki közösen a pácienssel, melyet magukévá tesznek az együtt töltött munka során úgy, hogy egyedül is meg fogják tudni állni a helyüket, és hozzá tudnak járulni egészségük megőrzéséhez vagy visszanyeréséhez a táplálkozásuk által.

  wolher-veronika-2

  Milyen esetekben érdemes dietetikushoz fordulni?

  Ha a cél az egészség megőrzése vagy éppen helyreállítása. Az egészségünk mozgatórugói közül az életmód teszi ki a legnagyobb részt, közel 50%-ot. Ha megnézzük ma Magyarországon a százezer lakosra jutó halálozást betegségfőcsoportok szerint, akkor a második helyen a daganatos betegségek állnak, és folyamatosan növekszik ez a szám. Miközben a tudósok már 1981-ben megállapították, hogy a daganatos betegségek kialakulásában a táplálkozásnak legalább 35%-os szerep jut (és ebben nincs benne az alkohol). Ennek tükrében is elmondható, hogy mind a megelőzésben, mind pedig a kezelésben az életmód táplálkozási része kulcsfontosságú. Táplálkozás szempontjából a betegségeket három csoportba sorolhatjuk:

  • 1. Az egyetlen kezelési mód az étrend, a diéta szigorú betartása (pl.: cöliákia, phenylketonuria, táplálékallergiák, túlsúly, elhízás stb. - bár ezen esetekben is előfordulhat gyógyszeres kiegészítés). A betegek kb. 10-20%-a tartozik ide.

  • 2. A gyógyszeres kezelést feltétlenül dietetikai kezelés is kiegészíti (pl.: szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, hasnyálmirigy-gyulladás, gyomor- és bélbetegségek, vesebetegségek, májbetegségek stb.). A betegségek 60-70%-a tartozik ide.

  • 3. A táplálkozásnak nincs gyógyító ereje, de a szervezet egyensúlyának fenntartásához a megfelelő táplálkozás nélkülözhetetlen (pl.: sebészeti betegek, szülészeti betegek stb.). A betegek kb. 20%-a tartozik ide.

  De az igazi cél az, hogy az EGÉSZ-séget ne helyreállítani, hanem megtartani kelljen.

  dietetika-zoldseg

  Mi történik a dietetikai tanácsadás során?

  Nálam egy dietetikai tanácsadás legtöbbször nem egyszeri, hanem egy folyamat. A célom, hogy a páciens elsajátítsa az egészségét leginkább támogató, az ő igényeinek leginkább megfelelő, kiegyensúlyozott, változatos étrendet, és később önállóan is boldoguljon, hogy ezzel hosszú távon meg tudja tartani egészségi állapotát. Az első alkalommal történő konzultáción táplálkozási kórtörténet vizsgálata, teljes körű táplálkozási anamnézis, táplálkozási hibák feltárása, kiértékelése, tanácsadással egybekötve, és tápláltsági állapot felmérése, antropometriai vizsgálatok zajlanak. A második alkalomtól kezdve, a kontroll vizsgálatok során táplálkozási attitűdök visszacsatolása, táplálkozási hibák korrigálása, a kiértékelt adatok átadása, elemzések eredményeinek átbeszélése, 3 napos táplálkozási napló felvétele, étrendi hibák javítása, tápláltsági állapot nyomon követése, antropometriai vizsgálatok, szükség esetén táplálkozási tanácsadás kiegészítése, felmerülő problémák átbeszélése történik.

  Tetszett ez a cikk? További érdekes és hasznos tartalmakért iratkozzon fel hírlevelünkre itt!