2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Kedvenceink meg is betegíthetnek

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-01-28

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Allergiás tüneteket nem csak a lakásban tartott háziállat szőre válthat ki. Ilyenkor, bármilyen fájdalmas is, javasolt a kedvenc eltávolítása, de legalábbis kertbe költöztetése.

    Egy spanyol felmérés szerint tíz háztartásból hatban tartanak valamilyen háziállatot. Általában ez kutya vagy macska, de a hörcsögtől és a madaraktól kezdve a vadászgörényen, a vadnyúlon keresztül a pókokig és a hüllőkig terjedően széles a skála, és ezek mindegyike okozhat allergiát – mondta lapunknak dr. Márk Zsuzsanna, a Budai Egészségközpont allergológusa.

    szor-kutya

    A lakásban tartott kedvencek szőrén, hámján kívül a nyáluk és a vizeletük, illetve mindenféle mirigytermékük részecskéi is a levegőbe kerülnek. Télen, amikor még az ablakokat is zárva tartjuk, nagyobb koncentrációban lélegezzük be ezeket az anyagokat, a padlófűtés pedig tovább ront a helyzeten. Nem véletlen, hogy olyankor a háziporatka mellett a kedvencek okozta allergiás tünetek is felerősödnek – mondta a szakorvos.

    Mit lehet tenni?

    Egyértelmű jele az allergiának, ha állatsimogatás után kiütések alakulnak ki, vagy otthon állandóak a szénanáthás, de akár asztmás tünetek, durvább esetben életet veszélyeztető anafilaxiás reakció jelentkezik. Szénanáthás panaszokra antihisztamint lehet szedni, és/vagy használható antihisztamin vagy szteroid tartalmú orrspray, de szükség esetén asztma elleni szerek is. A többi allergiánál alkalmazható immunterápiás kezelés is segíthet. Ilyenkor az allergizáló anyagot emelkedő dózisban bejuttatják a szervezetbe, így olyan antitestek termelődnek, amelyek segítségével a szervezet megszokja és tolerálja azt. Ez, a világszerte elfogadott módszer azonban nem minden allergénre jó, és mivel az állatok sem egyformák, nem biztos, hogy minden immunterápiás készítmény alkalmas minden allergia gyógyítására. Leginkább javasolt „gyógymód” az állat eltávolítása: kertbe költöztetése vagy elajándékozása. Erre azonban a legtöbb gazdit nem könnyű rávenni – jegyezte meg a szakorvos, hozzátéve, hogy minden allergiás betegség legegyszerűbb kezelési módszere az allergén távol tartása.

    Ha allergiás az állatszőrre,

    • ne menjen cirkuszba, állatkertbe!

    • ne tartson otthon állati szőrből készült tárgyakat!

    • ne aludjon lószőrmatracon!

    • ne engedje a kedvencét a hálószobába, különösen az ágyba!

    • kutyázás, cicázás után alaposan mosson kezet!

    • minimalizálja az allergének megtapadásának esélyét: ne legyenek a lakásban szőnyegek, kárpitozott bútorok!

    Jó tudni! 

    Az állat kiköltözése után a lakás még hetekig tele van allergizáló részecskékkel. Gyakori takarítással lehet gyorsítani az allergén-koncentráció csökkenését.

    szor-macska

    Steril szoba?

    Vannak olyan kutatások, amelyek azt vizsgálják, hogy allergéngazdag vagy -mentes környezet egészségesebb-e. Egyes eredmények szerint a fokozatos alkalmazkodás ellenállóbbá teheti az immunrendszert. Ezek ugyan még nem lezárt vizsgálatok, de valószínű, hogy steril környezetben másképp fejlődik a gyerekek immunrendszere, mint az allergénektől nem mentesben. Több vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy a túlzott tisztaság és az ennek érdekében használt, túl sok vegyi anyag hozzájárulhat az allergiások számának világszerte tapasztalható növekedéséhez.

    Forrás: Népszava Online. A cikk dr. Márk Zsuzsanna közreműködésével készült.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont