2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A strandszezon sztárja: az egészséges test

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-09

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    A strandszezon közeledtével mindenki szeretne a legjobb formájába lendülni és ledobni a télen felszaladt kilókat. Ha időben elkezdjük, akkor egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással a bikiniszezon kezdetére elérhetjük a kívánt alakot. Ám sokan nyárig halogatják, hogy változtassanak, a rövid idő miatt pedig drasztikus módszereket is bevetnek a cél eléréséhez. De vajon tudják, hogy ezzel mennyit ártanak maguknak?

    pexels-photo-693794

    „Ha egész évben odafigyelünk a változatos, kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozásra, rendszeresen mozgunk és megfelelő mennyiségű vizet iszunk, elkerülhetjük a plusz kilókat. Persze sokan nehezen vesszük rá magunkat a testmozgásra télen, és a hidegben jól esik egy kis kényeztető, energiadús nasi is. Azonban, ha úgy érezzük, magunkhoz képest elszaladt velünk a ló, akkor még időben térjünk vissza a helyes útra, életmódot váltani ugyanis bármikor lehet. Az eredményt azonban ne várjuk az egyik napról a másikra, ez ugyanis hosszú, kitartó munkát igényel. Jobb esetben életmódot váltunk, és nem csupán időszakos bikiniformát húzunk magunkra. A rendszeres sport és a helyes, egyénre szabott táplálkozás együtt egészséges és tartós módszer a kívánatos testalkat elérésében. Akik azonban drasztikus diétáktól, hashajtó szerektől, különböző fogyasztó szerektől várják a hatást, azok nemcsak, hogy visszahízhatják a leadott kilókat, de akár súlyosan is károsíthatják a szervezetüket” – mondta Wolher Veronika, a Budai Egészségközpont dietetikusa.

    Miért károsak a drasztikus fogyókúrás módszerek?

    • Vannak néhány hetes kúrák, melyek elhagyása után visszatérünk a régi megszokott életvitelhez, így a leadott kilók is visszavándorolnak. A hirtelen testsúlyváltozások bizony a bőrünkön is nyomot hagynak.

    • A víz- és hashajtó szerek hatására a szervezet folyadékot veszít, ez pedig könnyedtségérzetet, vagy akár látványos változást is eredményezhet. Ám mindeközben teljesen felborul a szervezet egyensúlya, súlyos vízhiány, székrekedés, hasi fájdalom, dekoncentráltság, fejfájás, vérnyomásproblémák és sok egyéb tünet jelentkezhet. Ráadásul a látvány eléréséhez, sőt a székletürítéshez is egyre több gyógyszerre lesz szükség, melyektől egy idő után csak orvosi segítséggel szabadulhatunk.

    • A fogyasztószerek nagy csáberővel bírnak, hiszen mindenhol azok gyors hatásáról lehet hallani. Ám azt nem tudjuk, hogy például extrém módon megterhelhetik a szervezetet, felpörgetik az anyagcserét, szapora szívverést, magas lázat okozhatnak, sőt a pajzsmirigy hatását is befolyásolhatják. Biztosan megéri?

    • Az egysíkú diéták vitaminhiányhoz, emésztési zavarokhoz, minőségi éhezéshez vezethetnek. A minimálisra csökkentett kalóriabevitel pedig lassítja az anyagcserét. Tehát épp fordított hatást érünk el velük, mint amilyet szeretnénk.

    Mi ajánlott helyettük?

    • Dietetikussal egyeztetett, egyénre szabott étrend, amely tartalmazza a szervezet számára szükséges energiát, vitaminokat és tápanyagokat.

    • Hetente többször, legalább egy óra mozgás. A csoportos órák jó hangulatú kikapcsolódást jelenthetnek, a személyi edző pedig a cél eléréséhez szükséges gyakorlatok összeállításával, sőt akár táplálkozási tanácsokkal is tud segíteni. Ha jó az idő, irány a friss levegő!

    • Zöldségekben, gyümölcsökben, halakban és rostokban gazdag rendszeres táplálkozás, egészséges konyhatechnológiával ötvözve, és minimum 2 liternyi víz fogyasztása naponta.

    • A kívül-belül egészséges test csak megfelelő életmóddal érhető el, tartható fenn. Ha megtaláljuk a számunkra ideális, egyénre szabott étkezést, mozgást, akkor nem kell azon aggódnunk, hogy sok kiló felszalad majd. A súlyunkat könnyedén formában tarhatjuk egész éven át.

    „A legszebb test az egészséges test. Nem számít, ha természetünknél fogva kicsit súlyosabbak, vagy karcsúbbak vagyunk. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat abban a testben, amelyért a legtöbbet azzal tehetünk, ha vigyázunk rá. A boldogságunk és kiegyensúlyozottságunk sokkal több elégedett pillantást eredményez majd” – tette hozzá a dietetikus.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont