2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Új bőrgyógyász a BEK-ben

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-09

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Dr. Fűrész Anita nemrégiben csatlakozott a Budai Egészségközpont bőrgyógyász csapatához. A Doktornőt arra kértük, hogy meséljen szakmai életéről, és hogy mivel fordulhatnak hozzá a páciensek a Budai Egészségközpontban.


    Meséljen a szakmai előmeneteléről, eredményeiről!

    2001-ben diplomáztam a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, majd a Honvédkórház Bőrgyógyászatán végeztem szakmai gyakorlatomat. 2007-ben szakvizsgáztam, és azóta magánorvosként praktizálok Budapesten és környékén, illetőleg Siófokon. Több mint tíz éve foglalkozom esztétikai bőrgyógyászattal, melyet döntően az American Academy of Aesthetic Dermatology kurzusain sajátítottam el (2013, 2014).


    Milyen problémákkal kereshetik fel a páciensek a Budai Egészségközpontban?

    Pácienseim bármilyen bőrproblémával fordulhatnak hozzám, beleértve az esztétikai jellegű beavatkozásokat is. Szeretek rögtön megoldást nyújtani a panaszukra, így, ha a páciens igényli és az időkeret is engedi, akkor még az első konzultáció alkalmával a szükséges beavatkozásokat is elvégezzük. Természetesen ez nem mindig lehetséges, és időnként további kivizsgálás vagy sorozatos kezelések (pl.: cryoterápia) szükségesek. Elmondható azonban, hogy mindig törekszem a lehető legrövidebb időn belül a páciens számára legmegfelelőbb megoldást megtalálni.

    045-OGK-2017_09_29__11-29-53_

    Melyek a leggyakoribb problémák, amivel Önhöz fordulnak?
    Gyakoriságából eredően a páciensek nagy része ekcémás vagy pattanásos bőrrel, rozáceával, körömgombával, illetve vírusos szemölcsökkel keresi fel a rendelőmet. Nagyon gyakran kérik különböző jóindulatú bőrnövedékek eltávolítását is, melyre a körülmények mérlegelése után többféle módszer közül választhatnak. Az esztétikai beavatkozások közül elsősorban a botulinum toxinos kezelést és a hialuronsavas ráncfeltöltést végzem.

    Milyen vizsgálati módszereket alkalmaz?
    A diagnózis felállításának legfontosabb eleme maga a személyes találkozó, mely legtöbbször minden további vizsgálatot nélkülözhetővé tesz. Egy alapos (szükség esetén tetőtől-talpig történő) bőrvizsgálat, és a páciens által megosztott információk, illetőleg az irányított kérdésekre adott válaszuk jelentős segítséget adnak. Leggyakrabban használt eszközöm a dermatoscop, mely szinte minden vizsgálat alkalmával előkerül. Ez gyakorlatilag egy bőrre helyezhető kézi mikroszkóp, mellyel jól vizsgálhatóak a különféle bőrelváltozások és jó hatásfokkal különíthetőek el a jó- és rosszindulatú növedékek. Amikor a klinikai kép nem egyértelmű, a pontos diagnózis felállítása érdekében szükség lehet szövettani mintavételre. Ilyenkor helyi érzéstelenítő injekció beadását követően egy speciálisan erre a beavatkozásra kifejlesztett körkéssel az elváltozásból mintát veszek. A továbbiakban a kivett szövethenger patológus szakorvoshoz kerül, aki feldolgozás után mikroszkóppal analizálja a mintát, és leírása alapján legtöbbször felállítható a diagnózis. Ezen felül, ha szükséges, akkor széleskörű laboratóriumi vizsgálatokra (beleértve a mikrobiológiai, analitikai, hormonvizsgálatokat stb.), illetőleg képalkotó vizsgálatokra is van lehetőség a Budai Egészségközpontban.

    Mit tehetünk a megelőzés érdekében?
    A prevenció, mint más területeken is, rendkívül fontos. Bőrünk jól vizsgálható mindenféle fájdalmas beavatkozás nélkül, így mindenképpen érdemes rendszeres, éves szűrővizsgálaton részt venni. A rosszindulatú elváltozások így időben eltávolíthatók, és ezzel a páciens élete megmenthető. Országszerte vannak szervezett szűrővizsgálatok, főképp a nyári időszakban, de természetesen a teljes körű bőrgyógyászati szűrés az év folyamán bármikor elérhető előre egyeztetett időpontban a rendeléseken is. A prevenció másik fontos területe a fényvédelem. A bőrdaganatok kialakulásának jelentős részéért (és a fokozott bőröregedésért is!) az UV sugárzás felelős. Napsütéses időben mindenképpen javasolt a megfelelő fényvédelemről gondoskodni védőruházattal vagy fényvédő krémmel.

    Van-e olyan konkrét páciens sikertörténete, ami tanulságos lehet és megemlítene?
    Természetesen élvezem a diagnosztikai kihívásokat, és a különleges eseteket, de számomra az igazi sikert az elégedett és egészséges páciens jelenti, ezért azt gondolom, hogy nagyon szerencsés szakmát választottam. Az ember nap, mint nap találkozik kisebb-nagyobb sikertörténetekkel. Lehet ez egy életet veszélyeztető melanóma időben történő felismerése, vagy egy súlyos, hegesedő, serdülőkori pattanásos bőr gyógyítása. Sajnos sokszor a páciensek nem is tudnak róla, hogy létezik megoldás bőrproblémájukra. Javaslom tehát, hogy mindig forduljunk szakorvoshoz, mielőtt belenyugodnánk, hogy panaszunk nem kezelhető.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont