• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  Új CT és röntgen gép a Budai Egészségközpontban

  Királyhágó utcai telephelyünk radiológia osztálya idén nyáron megújult: mostantól új CT és röntgen berendezéssel várjuk ügyfeleinket. Dr. Puhl Mária radiológus osztályvezető főorvost kértük, hogy meséljen nekünk új radiológiai eszközeink előnyeiről és arról, hogyan segítik orvosaink és pácienseink életét.

  Mit kell tudni az új röntgen készülékről? 

  A régebbi röntgen gépünket újra cseréltük, mely – a régi készülékhez hasonlóan – egy digitális felvételező gép. Egy Siemens gyártmányú röntgen gépről van szó, amely álló felvétel készítésére is képes. Újdonság, hogy alkalmas képfűzésre, melyet leginkább a gerincgyógyászatban használunk, de egyéb ortopédiai vizsgálatoknál is hasznos lehet, például alsóvégtagról készült felvételek összefűzésével egyben ábrázolható a teljes régió – erre műtét tervezésekor szükség lehet.

  uj-ct-rontgen-gep

  Mit kell tudni az új CT készülékről? 

  Egy 128 szeletes, Siemens készülék került a régi CT helyére. Az új CT az egyik legmagasabb kategóriájú készülék, mely minden jelenleg korszerű követelménynek megfelel. Pl. sugárdózist csökkentve, dózis paraméterek korrekt kontrollálásával és rögzítésével tudjuk a vizsgálatokat végezni. 128 szelet rekonstrukcióra képes, ami miatt nagyon gyorsan végezhetők a vizsgálatok. Ez fontos lehet egy-egy vizsgálati típusnál, pl. érvizsgálatoknál vagy kardiológiai vizsgálatnál, de fontos a beteg számára is, mert kevés időt kell mozdulatlanul feküdni. Eddig valamelyest korlátozottak voltunk abban, hogy milyen típusú vizsgálatot tudunk vállalni, most gyakorlatilag a korlát megszűnt, több olyan vizsgálatot is be fogunk vezetni, mely eddig nem szerepelt a palettánkon, úgymint a szív CT vagy a koponya-, nyaki és a végtag erek vizsgálata.

  Dr. Puhl Mária radiológus osztályvezető főorvos

  Az új géppel egyidőben egy olyan munkaállomás is beszerelésre került, mely túl azon, hogy számos speciális képfeldolgozási lehetőséget nyújt, össze van kötve valamennyi Siemens berendezésünkkel és ezáltal a beteg valamennyi vizsgálatát egy helyen tudjuk megjeleníteni, illetve a különböző rendelőinkben készült vizsgálatokat több helyről is el tudjuk érni, nemcsak a képarchiváló rendszeren keresztül, hanem direkt módon is. A munkaállomáson a tüdő vizsgálatához és a virtuális vastagbélvizsgálathoz speciális kiegészítő program, úgynevezett CAD áll rendelkezésünkre, mely az apró gócok, polipok keresésében mintegy plusz átvizsgáló szerepel. Ez segíti a leletező orvos munkáját és nagyobb biztonságot ad az onkológiai betegségek kiszűrésében. Mind az operátorok, mind pedig az orvosok számára nagy öröm és kihívás az új CT berendezés. Mindig örülünk az új és korszerű eszközöknek, melyek emelik munkánk színvonalát.

  Fotó: Sárközy György