2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A masszázst mindenkinek receptre kellene felírni

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-08

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    A lazító technika hatékony egészségmegőrző módszer, de bizonyos gyógykezelések kiegészítőjeként is eredményesen lehet alkalmazni a masszázst.

    A masszázs tipikusan a kellemest a hasznossal összekötő eljárás. Egészséges embernek azért célszerű rendszeresen masszíroztatnia magát, hogy ne legyen beteg: megelőzzön minden olyan problémát, ami később akár komolyabb kezelést igényelne. Kisebb ficamokat, húzódásokat megfelelő masszázzsal helyre is lehet hozni - mondta Páger Árpád, a Budai Egészségközpont gyógymasszőre.

    „Az ülőmunka hatásainak, a rossz testtartás ellensúlyozására mindenkinek receptre kellene felírni” - hangsúlyozta a szakember.

    masszazs-no

    A lazítás és az izomtónus kiegyenlítése ugyanis sokat segít a folyamatos terhelés elviselésében.

    Masszázs hatására fokozódik a vér- és a nyirokkeringés, a pangó testterületek újra életre kelnek, olyan folyamatok indulnak be, amelyek optimalizálják a szervezet működését. Az sem elhanyagolható hatása, hogy kellemes érzetet kelt, a lélek nyugtatása pedig a testet is lazítja.

    „A felborzolt idegrendszer kisimítása után megint könnyebben viseljük a világ dolgait” - tette hozzá.

    Fontos a bizalom

    A masszőrválasztás nehéz és kényes kérdés, Páger Árpád szerint már az első pillanatban szimpátiának kell kialakulnia, hiszen ha nem tudjuk elengedni magunkat, miközben valaki dolgozik rajtunk, akkor nem sokat ér a masszírozás. Ha megvan az összhang, érdemes hűségesnek lenni, mert a bizalmi viszony hozzájárul az eredményességhez. Jobban el tudunk lazulni, ha ismerjük a masszőr kezét, erejét, ritmusát, a fogásait és a krémeket, olajokat, amivel dolgozik. 

    Mindenki mást szeret: van, akinek az a jó, ha erősen masszírozzák, más pedig egyáltalán nem bírja a fájdalmat, így az alapján érdemes eldönteni, megfelel-e a masszőr, hogy jól érezzük-e magunkat kezelés közben és utána – tanácsolta a szakember. Elégedettséget kell okoznia, még akkor is, ha jól megdolgozták a testünket. Egy rendes, komoly átmozgató masszázs után pont olyan izomláz alakulhat ki, mint erőteljesebb sportolás után. Régóta „beállt” terület kezelését követően pedig biztosan napokig fáj a masszírozás helye, de az elhúzódó, erőteljes fájdalom, a mozgáskorlátozottság, a rossz közérzet, a fejfájás, akár rosszullét, nem jó jel, olyankor célszerűbb másik szakembert keresni.

    A masszázs gyakorisága is egyéni, van, aki hetente, más havonta igényli. Ez függ a terheléstől, a pihenés mennyiségétől és minőségétől, de attól is, mit, mennyit és milyen intenzitással sportolunk, valamint, hogy milyen lazítási és rekreációs technikákat használunk még. Számít, hogy egész nap ülünk, mozgás közben egyoldalú-e a terhelés. Fizikai, szellemi kihívás, stresszel járó feladat esetén érdemes sűríteni a kezelést. Télen a hideg miatt sokkal feszültebbek az izmok, nyáron pedig lazábbak vagyunk, és a napsütés, a meleg, a fürdőzés erős stresszoldó hatású, ilyenkor kevesebb is az igény a masszírozásra – mondta a szakember.

    A masszázs a feszültségoldáson, lazításon túl használható erősítésre, roborálásra is, de idős emberek tónustalan, petyhüdt izmainak átmozgatására is, amivel jelentős közérzetjavulást lehet elérni. Megfelelő fogásokkal, erővel, ritmussal és anyagokkal újszülött kortól az élet utolsó napjáig lehet masszírozni.

    Amikor nem alkalmazható

    Nem javasolt viszont várandósság első és harmadik trimeszterében, műtétek után, illetve  akut sérülések, tumoros megbetegedések, bizonyos szívbetegségek esetében sem alkalmazható masszázskezelés. Fertőző bőrbetegségek, lázas állapot esetén is ellenjavallt, valamint bizonyos betegségekről, például epilepsziáról mindenképpen tájékoztatni kell a masszőrt.

    Forrás: nepszava.hu.
    A cikk Páger Árpád közreműködésével készült.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont