2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Bemutatjuk dr. Szelid Zsoltot

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-08

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Új kardiológussal és sportorvossal bővült a Budai Egészségközpont csapata! Dr. Szelid Zsoltot arra kértük, hogy meséljen szakmai életéről, és arról, hogy milyen problémákkal kereshetik fel a páciensek a Budai Egészségközpontban.

    Meséljen a szakmai előmeneteléről, eredményeiről!

    46 éves, kardiológus és sportorvos, négy gyermek édesapja vagyok. A győri bencés gimnázium, majd a Semmelweis Orvostudományi egyetem elvégzését követően Belgiumban kezdtem dolgozni a Leuveni Katolikus Egyetemen, ahol elsősorban szív- és érrendszeri génterápiával foglalkoztam Stefan Janssens professzor úr mentorálása mellett. A kutatási eredményeket európai és tengerentúli folyóiratokban és előadásokon publikáltam, majd Belgiumban sikeresen megvédtem a Ph.D. disszertációmat. Ezt követően a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben végeztem gyógyító munkát a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Tanszékének munkatársaként, ahol főként heveny szívinfarktusban szenvedő betegekkel és szívelégtelen betegekkel foglalkoztam. Az intézetben rövid ideig szívkatéteres vizsgálatokat is végeztem, de a szakmai érdeklődésem elsősorban a szív- és érrendszeri diagnosztika és főként a betegséget követő szövődmények megelőzésére irányult. Mestereim elsősorban dr. Polák Gyula és dr. Dékány Péter főorvos urak voltak. A munkám során kardiológusi szakvizsgát tettem, miközben orvostanhallgatók számára rendszeres gyakorlatokat és tantermi előadásokat tartottam a Semmelweis Egyetemen. A Kardiológiai Tanszék 2007-ben átkerült a Városmajori Klinikára, ahol Merkely Béla professzor úr meghívására folytattam az orvostanhallgatók oktatását és a klinikai munkát. Korábbi munkahelyemmel, a belgiumi klinikával együttműködve, több sikeres klinikai együttműködést is létrehoztam.

    bemutatjuk-dr-szelid-zsoltot

    Tizenegy évvel ezelőtt edzés közben hirtelen szívhalálban elhunyt az olimpiai bajnok kenus, Kolonics György. Ezt követően delegáltak rendszeres rendelés megszervezésére az Országos Sportegészségügyi Intézetbe, ahol a Sportkardiológiai Ambulanciát vezettem 2012-ig. Ekkor fordult a figyelmem a sportolók és élsportolók kardiológiai vizsgálatára, amelyet a mai napig rendszeresen végzek. A klinikai munka mellett a sportolók szív- és érrendszeri alkalmazkodásának jeleit, valamint az ezzel kapcsolatos genetikai összefüggéseket is vizsgálom. A témában rendszeresen publikálok hazai és nemzetközi folyóiratokban. A Nemzeti Sportközpontokban 2013-ban megszerveztem, majd 2017-ig vezettem a Sportkardiológiai Ambulanciát, ahol elsősorban utánpótlás korú sportolók kardiológiai és terheléses vizsgálatait végeztük. Ezt követően az újjáalakuló Testnevelési Egyetem meghívott az egyetemen létrehozandó Sportélettani Kutató Központjába, amelynek Sportkardiológiai Munkacsoportját jelenleg is vezetem. Egyetemi habilitációmat 2017-ben védtem meg. Tagja vagyok a Magyar Labdarúgó Szövetség, valamint az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) Orvosi Bizottságának. Ez utóbbiban Kelet-Európa képviselete mellett a sportkardiológiai témák szakértője vagyok. Vezetőségi tagja vagyok a Magyar Kardiológusok Társasága Prevenciós és Rehabilitációs Munkacsoportjának. 

    Úgy vélem, hogy hobbi vagy élsportolók esetében a sportorvos vagy a pácienssel foglalkozó orvos hozzáállása jelentősen befolyásolhatja a sportoló további történetét. Korábban a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán olyan sportkardiológiai modellt dolgoztunk ki, ami alapján a sportoló valamilyen szív eltérése esetén nem az eltiltást, hanem a további és alaposabb kivizsgálásokat célozzuk meg. Ennek kapcsán az elmúlt tizenegy évben számos sportoló alaposabb kivizsgálását végeztem el és EKG eltérésekről vagy szívzörejekről derült ki, hogy nincs mögöttük kóros eltérés. A páciensek között volt olyan olimpikon, akinél koszorúsér fejlődési eltérés miatt kellett további speciális teszteket elvégezni és igazoltuk, hogy sportolhat. Ezt követően részt vett még több Olimpián. Labdarúgók esetében a nemzetközi sportági ajánlások figyelembevételével elvégzett vizsgálatok alapján több sportolónál is igazoltam kóros eltéréseket és volt olyan külföldről igazolt sportoló, akinél fokozott szívhalál rizikót találtam és nem javasoltam a sport folytatását. Serdülő sportolók EKG eltérései hátterében speciális képalkotó vizsgálatokkal (szív MRI) több esetben igazolódott határérték eltérés, ami miatt a sportoló ugyan folytatta pályafutását, de szoros orvosi kontroll mellett végezheti a sportot. 

    Milyen problémákkal kereshetik fel a páciensek a Budai Egészségközpontban?

    A Budai Egészségközpontban 2019-től van magánrendelésem. Fordulhatnak hozzám bizalommal olyan sportolók, akiknél a sportorvosi vizsgálaton kardiális eltérést találtak, illetve olyan, rendszeres testmozgást végző személyek, akik kíváncsiak arra, hogy mennyire terhelhetik magukat (pl. a valamilyen szív- és érrendszeri rizikóval rendelkezők: túlsúly, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint, érbetegségek, dohányzás). Ezen kívül szívelégtelen betegekkel, illetve szívinfarktust vagy szívműtétet követően a saját terhelhetőségüket megismerni akaró páciensekkel is foglalkozom, valamint a magas vérnyomás beállításában is tudok segítséget nyújtani. Szívinfarktus, szívműtét után vagy szívelégtelenség esetén az időnkénti hobbi sportolás javítja a túlélést. Ilyen betegségben szenvedők többen is rendszeres vizsgálatom alatt állnak és biztonságban végzik a hobbi sportot. A testmozgást végző betegek mellett kiemelném még az időseket, a kismamákat, valamint az agyi keringési zavarokkal is küzdő szívbetegeket. Az ő kezelésük, vérnyomás beállításuk, vagy ritmuszavaruk kezelése különös gondosságot igényel és sokan fordulnak hozzám ilyen problémával.

    A cikk Dr. Szelid Zsolt közreműködésével készült.

     Tetszett ez a cikk? További érdekes és hasznos tartalmakért iratkozzon fel hírlevelünkre itt!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont