2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Testpletizmográfia a Budai Egészségközpontban

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-08

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Dr. Strausz János pulmonológust, onkológus szakorvost, az MTA doktorát kérdeztük arról, hogy mit kell tudni új testpletizmográf készülékünkről és komplex pulmonológiai kivizsgálási csomagunkról.

    Mi az a testpletizmográf?

    A testpletizmográf egy légzésfunkciós adatokat rögzítő műszer, melyet leggyakrabban a tüdőgyógyászok használnak. A pulmonológiában a légzésfunkciós vizsgálatok (a tüdő funkcionális állapotának mérése) olyan mindennapos vizsgálatok, mint az általános orvoslásban a vérnyomásmérés. Az egyszerű spirometria, illetve az áramlás/térfogatmérések adatokat szolgáltatnak a tüdő aktuális funkcionális állapotáról. A testpletizmográf segítségével megállapíthatjuk, hogy milyen a beteg légúti ellenállása, a teljes tüdőkapacitása, a tüdőszövet rugalmassága stb. A vizsgálat nem fájdalmas, nem terheli meg a beteget. A vizsgált személy egy zárt kabinban ül, a mérőfej megfelelő részét a szájba veszi és különböző légzési manővereket (mély ki-, és belégzés, légzésvisszatartás stb.) végez. A vizsgálatot légzésfunkciós asszisztens segíti, aki folyamatosan figyeli a készüléket, tartja a kapcsolatot a pácienssel, diktálja a légzési manővereket. A diffúziós kapacitásmérő egységgel fontos, a tüdőben történő gázcsere (O2, CO2) folyamatára utaló adatokat kapunk. A légzésfunkciós paraméterek két csoportra oszthatók: az egyik csoportban a tüdő légzőfelülete a vizsgálat tárgya, a másik méréssorozat a légutak átjárhatóságáról nyújt információkat. A légzőfelület beszűkülése, illetve a légutak átmérőjének csökkenése más-más megbetegedésre utal, de sok esetben a fenti kórképek kombinálódnak.

    strausz-janos-dr-pulmonologus
    Dr. Strausz János

    Miben tud többet a testpletizmográf, mint a spirométer?

    spirométer a pletizmográfnál egyszerűbb, akár hordozható készülék, mely jó áttekintést ad a beteg aktuális pulmonális funkcionális  állapotáról. Statikus és dinamikus paraméterek mérésére alkalmas. A betegek kooperációja jelentős mértékben befolyásolja a nyert adatokat. A spirométer tájékoztatást adhat arról, hogy szükség van-e részletesebb mérési adatokra, szükséges-e a testpletizmográfiás vizsgálat, melyet kevésbé befolyásol a vizsgált személy együttműködése. A pletizmográffal olyan lényeges adatok mérése is lehetséges, melyeket a spirométerrel nem lehet regisztrálni.

    Gyerekeket is lehet vizsgálni testpletizmográffal?

    Igen, serdülő kortól már rendelkeznek olyan együttműködési készséggel, hogy el lehet végezni a testpletizmográf vizsgálatot. Érdemes tudni, hogy a kapott légzésfunkciós eredményeket egy egészséges populáció légzésfunkcióinak értékeivel hasonlítjuk össze. Az említett paraméterek felnőtteknél és gyerekeknél eltérőek.

    Mikor javasolt a testpletizmográf készülék használata?

    A szervezetet jelentős mértékben igénybe vevő beavatkozások (pl. műtétek) fel kell mérni a tüdők aktuális állapotát. Tüdőműtét előtt például javasolt a testpletizmográfos vizsgálat, mert a tervezett beavatkozás előtt az altató orvosnak, illetve a sebésznek egyaránt ismernie kell a tüdők funkcionális állapotát, terhelhetőségét. Szűrésre nem használjuk a testpletizmográfot. A tüdőbetegségek egy része elsődlegesen funkcionális jellegű, ami azt jelenti, hogy a képalkotással nem találunk a kórképre jellegzetes elváltozásokat. Ekkor kerül előtérbe a tüdő teljesítőképességének felmérése.

    Mit tartalmaz az új pulmonológiai kivizsgálási csomagunk?

    A pulmonológiai csomag alapja a szakorvosi vizsgálat. A kivizsgálás első lépcsője egy kérdőív kitöltése, a második lépcső pedig egy spirometriás légzésfunkciós vizsgálat. A páciensek írott válaszait és a mért adatokat összevetjük és kiértékeljük. Rizikócsoportba került betegeknek (dohányzási szokások, munkahelyi expozíció stb.) felajánljunk egy részletes pulmonológiai szakorvosi vizsgálatot, melyhez hozzátartozik a testpletizmográf készülékkel végzett légzésfunkciós vizsgálat. A pulmonológiai szűrővizsgálati csomagunk célja, hogy az esetleges tüdőbetegségeket minél előbb, a megbetegedés korai szakaszában ismerjük fel, mert ekkor van esély az eredményes gyógykezelésre. Az új pulmonológiai kivizsgálási csomagunk révén a szakmai követelményeknek megfelelően tudjuk kivizsgálni a Budai Egészségközpontban és el tudunk jutni a diagnózisig. Az általános belgyógyászati és tüdőgyógyászati vizsgálatok után a részletes légzésfunkció mérések, képalkotó eljárások (CT, MRI) elvégzésére is lehetőség van.

    Kik veszélyeztettek tüdőgyógyászati szempontból? 

    A tüdő a folyamatos légcsere révén állandó kapcsolatban van környezetünkkel. A légszennyezettség (kipufogógázok, fűtéstechnikák, munkahelyi expozíció stb.) az egyik legjelentősebb rizikó tényező. A dohányzás a tüdőrákok több, mint 80%-ért felelős. Allergiás betegek allergén expozíciója, ritka öröklődő kórképek, gyógyszer mellékhatások is okai lehetnek a tüdőbetegségeknek.

    A cikk Dr. Strausz János közreműködésével készült.

     Tetszett ez a cikk? További érdekes és hasznos tartalmakért iratkozzon fel hírlevelünkre itt!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont