2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Megkönnyebbülést is hozhat az övsömör

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-08

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Komoly riadalmat okozhatnak az övsömör féloldalasan megjelenő bőrtünetei, mert a megelőző állapotban a szívinfarktushoz hasonló, erős mellkasi fájdalom is kialakulhat.

    Az övsömörért a bárányhimlő, fertőzés után inaktívvá vált, a gerincoszlop idegdúcaiban megbújó vírusa a felelős, amely legyengült védekezőképesség esetén „felébredhet” és bőrtüneteket okozhat. Elnevezése arra utal, hogy a tünetek féloldalasan jelennek meg, amelyek bár a test bármely részén előfordulnak, leggyakrabban a törzsön alakulnak ki.

    Eleinte, az úgynevezett megelőző állapotban „csak” fájdalom jelentkezik, majd néhány nap múlva megjelennek a bőrön a piros alapú, gyulladt, fájdalmas, csoportos hólyagok. Az erős fájdalom komoly aggodalmat is kelthet, ha a szívinfarktushoz hasonlóan a mellkas bal oldalán jelentkezik, majd szinte megkönnyebbülést jelent a hólyagok megjelenése – mondta Wenczl Enikő, a Budai Egészségközpont bőrgyógyásza a Népszavának.

    ovsomor-no

    Komoly baj jele is lehet

    A szervezet legyengülését az őszi-téli időszak, de a stressz is okozhatja. Akár komoly, addig ismeretlen betegség jele is lehet az övsömör gyakori kialakulása és daganatos betegség is állhat a hátterében. Kemoterápia és egyéb immungyengítő, például szteroidkezelések és az AIDS következtében is újraéledhet a bárányhimlő vírusa.

    Az övsömör kezelése vírusellenes gyógyszerrel történik, a hólyagokat fertőtlenítő oldattal, cinktartalmú krémmel lehet leszárítani. Erős fájdalom esetén fájdalomcsillapítót és B-vitamin kezelést is adhat az orvos – tette hozzá a bőrgyógyász.

    A cikk Wenczl Enikő közreműködésével készült.

     Tetszett ez a cikk? További érdekes és hasznos tartalmakért iratkozzon fel hírlevelünkre itt!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont