2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Dr. Jelenik Zsuzsanna Inforádió interjú: kullancs elleni védőoltás

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-04

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Dr. Jelenik Zsuzsanna, a Budai Egészségközpont infektológusa, utazási tanácsadója 2019. február 27-én a kullancs elleni védőoltásról beszélt az InfoRádióban. 

    Hallgassák meg az interjút a Budai Egészségközpont Youtube-csatornáján:

    erdo-kullancs

    Vagy olvassák el az alábbi részletet az interjúból:

    „Ha egyszer megkapta az ember a kullancs elleni oltássorozatot, akkor évek után ismétlő oltásra van szükség, hogy a szervezet emlékezzen a védekezés módjára?

    Így van, ez egy olyan oltóanyag, aminél úgynevezett emlékeztető oltásra van szükség. Egy nagyon biztonságos és nagyon hatékony oltóanyagról van szó, tehát ha valaki elfelejti azt, hogy három, illetve később öt évenként újraoltást kapjon, hanem eltelik nyolc év vagy tíz év, akkor is egyetlen egy oltás elég arra, hogy az immunmemóriát, az immunrendszerünknek az emlékezőképességét aktiváljuk és újra kialakul az oltást követő néhány nap múlva a védettség. Tehát soha nem kell az oltási sorozatot újrakezdeni, ha valaki elfelejtené az emlékeztető oltásokat.

    Tehát ez az oltás a vírusos agyvelőgyulladás ellen van, amelyet a kullancsok terjesztenek, de úgy tudom, hogy más betegségeket is terjesztenek a kullancsok, ami ellen viszont sajnos nincsen oltás.

    Így van és nagyon sok esetben is egy félreértést is tisztáznunk kell, hiszen ugye ez nem kullancs elleni oltás, leszokták rövidíteni. Ez az egyetlen olyan vírusbetegség, amit a kullancs terjeszt, de emellett a kullancsok akár a kutyákra nézve is veszélyes kórokozót terjeszthet, illetve van az emberre nézve az úgynevezett lime-kór, ami ugye egy akut betegséget, nagyon rövid idő alatt jellemző bőrtünetekkel járó kórképet okozhat, illetve évekkel később, hogyha nem kezelik ezt a fertőzést, akkor ízületi gyulladástól kezdve akár szívszövődményig is kialakulhat a kórkép.

    A vírusos agyvelőgyulladás ellen van tehát védőoltás, de hol találhatók Magyarországon azok a kullancsok jellemzően, amelyek ezzel fertőzöttek?

    Ausztriához közel eső megyékről van szó, az északi középhegység, Nógrád, ahol erdős területek átnyúlnak Szlovákiába, Csehországba, Ausztriába. Ezekben a területekben ötszörösére, hatszorosára emelkedett a jelentett esetek száma. Ez egy olyan betegség, ahol az eseteknek 10%-a súlyos, körülbelül 80-90% nagyon enyhe influenzaszerű tünettel átvészeli a fertőzést és semmi komoly idegrendszeri betegsége nem alakul ki. Tehát a jelentett esetszámok mindig legalább a tízszeresét kell gondolni a valódi fertőzötteknek.”

    A cikk Dr. Jelenik Zsuzsanna közreműködésével készült.

     Tetszett ez a cikk? További érdekes és hasznos tartalmakért iratkozzon fel hírlevelünkre itt!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont