2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Hegyvidék Szabadegyetem 2019. november

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-04

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    2019. november 28-án az Egészségesen a Hegyvidéken Szabadegyetemen Bolczár Szabolcs az időskori depresszióról tartott előadást. Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus-jelöltünket arra kértük, hogy foglalja össze, miről szólt a prezentációja.

    bolczar szabolcs05

    „A depresszió a 60 év feletti lakosság körében a második leggyakrabban előforduló pszichiátriai zavar, ennek ellenére igen nagy arányban diagnosztizálatlan és kezeletlen marad. Ennek egyik oka az atípusos tünettan: míg az általában legfeltűnőbb affektív tünetek csak szerényen jelennek meg, a klinikai képet a testi panaszok uralják, amit mind az ellátók, mind maguk a páciensek is hajlamosak az időskor természetes velejárójának tekinteni. Tény, hogy az időskor egy veszteség-túlsúlyú életszakasz; a fizikai teljesítmény csökkenése, a mentális képességek lassú hanyatlása, a ritkuló társas kapcsolatok egyaránt embert próbáló feladat elé állítják az időseket. Ezen veszteségek feldolgozása természetes módon jár a hangulati fekvés átmeneti esésével. A hosszútávon fennálló rossz hangulat, a testi panaszok hirtelen felerősödése azonban nem feltétlenül tekinthető normálisnak. Leggyakrabban maguk az érintettek („én nem ilyen voltam”), vagy közvetlen környezetük („ő nem ilyen volt”) is felismerik, amikor a depresszív tünetek túlsúlyba kerülnek. Az időskori depresszió egy hatékonyan kezelhető kórkép, fontos azonban a prevenció szerepe is: az időskorra, a nyugdíjba vonulásra érdemes és szükségszerű felkészülni. Bár gyógyszeres- és szupportív/expresszív pszichoterápiás eszközökkel a tünetek jelentős csökkenése érhető el, a család szerepe kiemelkedően fontos az időskori hangulatzavarok kezelésében. A kezelés legfőbb szempontjai a lehető legkiterjedtebb aktivitási szint fenntartása, illetve a hasznosság/értékesség érzésének megőrzése. Ez a családon belüli szerepek újraelosztásával, az idősek számára elvégezhető feladatok felfedezésével érhető el legkönnyebben. Összefoglalásképpen elmondható, hogy bár az időskorral a testi-szellemi funkciók lassú hanyatlása szükségképpen együtt jár, a gyakran megjelenő apátia, lehangoltság, „nyűgös panaszkodás” nem tekinthető normálisnak, figyelmet, és szükség esetén szakszerű ellátást igényel” – mondta Bolczár Szabolcs.

    Reméljük, hogy ezúttal is sokaknak nyújtottunk segítséget előadásunkkal!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont