2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Milyen a jó iskolatáska?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-04

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    A gyerekek az iskolakezdést talán kevésbé várják, de az előkészületek közül az iskolatáska kiválasztása azért őket is feldobja. Kék legyen vagy piros, mesefigurás vagy szuperhősös, amit büszkén viselhetnek a hátukon. A szülők felelőssége, hogy a kiválasztott darab ne csak szép, de egészségileg is tökéletes legyen, hogy a gyerekek vidáman indulhassanak neki az új tanévnek. 

    „A nem megfelelő iskolatáska hosszú távú problémákat szülhet. A gyerekeknél hátfájás, rossz tartás alakulhat ki, ami figyelmükre, iskolai teljesítményükre is rányomja bélyegét. A túl nagy terhelés vagy a nem megfelelő súlyelosztás a gerincferdüléshez hasonló eltérést okozhat, ami tartóssá válás esetén felnőttkorban további mozgásszervi gondokat eredményezhet. Fontos, hogy a táska súlya ne haladja meg a gyermek testsúlyának 10 százalékát. Figyeljünk oda arra is, hogy gyermekünk helyesen viselje a táskát, azaz ne ütődjön minden lépéskor a deréknak, és ne szorítson a vállpánt, mert hiába a megfelelő fazonú iskolatáska, ha nem illeszkedik jól a gyermek hátára” – mondta Dr. Somhegyi Annamária, reumatológus szakorvos, prevenciós igazgató. 

    Milyen a jó iskolatáska? 
    Az ideális iskolatáskának két vállpántja van. Manapság nagyon elterjedtek a válltáskák és az oldaltáskák, de ezeknél nem egyenletesen oszlik el a terhelés, csak az egyik vállra nehezedik minden súly. Minél könnyebb anyagból készült a táska, annál jobb, hiszen a belepakolt könyvek önmagában is elég nehezek. A merevített, párnázott hátrész és a széles vállpántok nem csak a tartást segítik, de kényelmesebbé is teszik a súly viselését. Előnyös, ha van derékpánt is a hátizsákon, a súly így a medencecsontra nehezedik, leveszi a vállakról a terhelést. Az iskolatáska kiválasztásánál fontos figyelembe vennünk annak méreteit is: a tarkón ne érjen túl, a csípőtől egy kicsivel magasabban helyezkedjen el, és ne legyen szélesebb a gyermeknél. Kaphatók állítható hátrészű hátizsákok is, amivel a különböző testmagasságokra is pontosan be tudjuk állítani a táskát. 

    Fiatal lány iskolatáskával

    Mit tehetünk a helyes testtartásért? 
    A helyes testtartás alapja a kellően erős és kellően nyújtható izomzat, mely a gerincet a leghasznosabb helyzetben tartja (ez a biomechanikailag helyes testtartás), de emellett nagy szerepet játszik a megfelelően kialakított talpú cipő is. Ezért a szünidő alatt nagyot nőtt gyermekeink lábbelijét is körültekintően válasszuk meg! Mivel a diákok egy asztal mögött ülve töltik hétköznapjaik java részét, ezért fontos, hogy otthonra is a gerinc szempontjából jól kialakított széket és a megfelelő íróasztalt vegyünk. 

    Mozogjunk minél többet az egészségünkért 
    A mozgás, a sportolás nem csak a felnőttek számára fontos. A nyári szünetben többet mozognak a gyermekek, mint évközben, ezért nagyon fontos a motiváció, hogy mozgásigényük az év további részében se lankadjon. A rendszeres mozgással nem csak az erőnlétük növekszik, és testük ellenálló képessége fejlődik, de még agyműködésük, és ezzel tanulási eredményességük is javul. Az idei tanévtől már minden évfolyam órarendjében minden nap szerepel a testnevelés, azonban a tornatermek befogadó képessége véges, ezért igen lényeges, hogy tornatermen kívül is hasznos, élvezetes testnevelés órákat tartsanak az iskolák, és a szülők ehhez minden segítséget, támogatást adjanak meg

    Tetszett ez a cikk? További érdekes és hasznos tartalmakért iratkozzon fel hírlevelünkre itt!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont