2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Kínosnak tartjuk, pedig mindenkinek van

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-01

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Ha fáj, viszket, vérzik, érdemes orvoshoz fordulni, mert az aranyérnél lehetnek ott nagyobb bajok is.

    Aranyere mindenkinek van, az ugyanis a végbélnyílás környékén elhelyezkedő vénás fonat neve. A belső a végbél legutolsó szakaszán, a záróizom felett, a külső pedig a végbélnyílás körül található. Utóbbi betegségei, mivel kívül helyezkedik el, könnyebben észlelhetőek, szabad szemmel is láthatóak. A leggyakoribb panasz, hogy az elégtelen folyadékbevitel és hosszabb ülés vagy fizikai terhelés következtében a megtáguló vénás öbölben a pangó vér berögösödik – mondta Schöller Andrea, a Budai Egészségközpont sebész, proktológus szakorvosa a Népszavának.

    A belső aranyerek tágulata négy stádiumra osztható, az első nem okoz panaszokat, de rektoszkóppal végbéltükrözés során látható, ezért fontos a szűrés. Másodfokú belső aranyeresség esetén leggyakrabban egy kis csomó ki-, becsúszása érezhető székeléskor, de idegentest-érzés is jellemző. Hármas stádiumban a csomók már nem képesek maguktól visszacsúszni, vissza kell helyezni őket, a negyedik stádiumban pedig a belső és külső vénás fonat egyaránt olyan mértékben tágult, hogy lehetetlen is a visszahelyezésük. Az első két stádium ambulánsan kezelhető az úgynevezett Barron ligatúrával, azaz gyűrűzéssel. Ezt vákuum segítségével végzik, az aranyér egy-két hét alatt leszárad és a gyűrűvel együtt lelökődik. Hármas, négyes stádium műtétet igényel. A vénás fonatot azonban teljesen nem lehet kiirtani, hiszen funkciója van: szállítja a vért – tette hozzá a szakorvos.

    Miért alakul ki?

    A végbélnyílás környékén lévő vénák tágulatát a hasűri nyomás növekedése okozza. Ennek oka lehet például a terhesség utolsó két trimesztere, a szülés, az elhízás, intenzív súlyemelés, de akár hasűri térfoglaló folyamat is. Amíg azonban a vénák tágulata rövid ideig áll fenn, ki tudnak ürülni és nem okoznak panaszt, nincs szó aranyérbetegségről.

    A megelőzésben a legnagyobb szerepe az életmódnak van, mert a sok ülés, a nem megfelelő táplálkozás, a testmozgás hiánya, előbb-utóbb az aranyerek tágulatához és elhízáshoz vezet, ami tovább rontja a helyzetet. Az ideális testsúly megtartása, illetve elérése hozzájárul a vénák egészségéhez vagy a betegség kiújulásának megelőzéséhez. A rostszegény táplálkozás kevés folyadékbevitellel súlyosbítva erőlködő, elhúzódó székelést eredményez, és ez a hasprés miatt a vénák időleges tágulatát okozhatja. Ez a külső aranyerek berögösödéséhez, trombózisához és idővel a belső aranyerek tágulásához vezethet. A trombózis akut ellátás igényel, míg a belső vénák tágulata, lassan kialakuló elváltozás, gyakran évek óta tartó székrekedés esetén fordul elő.

    Sokszor lehet hallani, hogy ami vérzik, viszket, fáj, az biztosan aranyér, de ezek a tünetek egyéb végbélbetegségekre is jellemzőek, ezért mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Annál is inkább, mert a vastag- és végbéldaganatok előfordulási aránya jelentősen növekedett az elmúlt egy-két évtizedben. Lehetnek az aranyérnél sokkal rosszabb dolgok is a háttérben, ezért nem érdemes halogatni a vizsgálatot, amely bár a jellegéből adódóan kellemetlen, nem fájdalmas – hangsúlyozta a szakorvos.

    Forrás: nepszava.hu
    A cikk dr. Schöller Andrea közreműködésével készült.

    Tetszett ez a cikk? További érdekes és hasznos tartalmakért iratkozzon fel hírlevelünkre itt!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont