2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Növeli a rákkockázatot a mobilhasználat?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-01

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Aligha volt az emberiség történetében olyan eszköz, amelynek használata ennyire általános lett volna, mint manapság a fejlett országokban a mobilnak. Ezért van hatalmas jelentősége annak a kérdésnek, hogy okozhat-e egészségkárosodást egy olyan, rádióhullámokat kibocsátó elektromos készülék, amit használója gyakorlatilag éjjel-nappal a keze ügyében, testi közelségben tart.

    Bár számtalan cikk, kutatás, tanulmány próbál évtizedek óta választ találni a fenti kérdésre, mégsem sikerült eldönteni az első mobiltelefonok megjelenésével egyidős vitát: okozhat-e daganatos sejtburjánzást a mobiltelefonok gyakori használata, hozzájárul-e az agydaganatok kialakulásához. A vizsgálatok a primér agydaganatokra vonatkoztak elsősorban. A központi idegrendszeri daganatok az összes daganatok 3-5 százalékát teszik ki, ezek 80 százaléka az agyat érinti. A rosszindulatú agydaganatoknak mintegy fele elsődleges, az agyszövetekből vagy burkaiból ered, a többi valamely más szerv daganatából kiinduló áttét.

    Mobilkészülékek: enyhe sugárzás, de hosszas használat

    A mobiltelefonok által kibocsátott elektromágneses sugárzása gyenge, nem károsítja a DNS-eket, de a tartós, gyakori használat miatt mégis tisztázni kell ennek az egészségre tett hatását is. Egy amerikai kutatás patkánykísérletekkel arra az eredményre jutott, hogy a hosszas, nagy dózisú mobilsugárzásnak kitett állatokban kis mértékben emelkedett a szívdaganat kialakulásának kockázata. A vizsgálathoz 2G és 3G mobilfrekvenciát használtak, két éven át (vagyis majdnem a teljes élettartamuk alatt) napi kilenc órán keresztül érte a patkányokat a sugárzás. A kísérlet nem hozott perdöntő bizonyítékot a rádióhullámok káros hatásairól, viszont újabb kérdéseket vetett fel. Például jogos a felvetés, hogy a patkányokat ért sugárzás olyan mértékű volt a kísérletben, amilyen embereket sosem éri, még a megrögzött, függő mobilhasználókat sem. Tovább gondolandó lehet az is, hogy mi az oka, hogy a daganatos megbetegedést csak hím patkányokon tapasztalták.

    A világon több helyütt szabályozzák a megengedett mobilsugárzás mértékét. Ez a mennyiség Amerikában 1,6, míg Európában 2 Watt/kilogrammban van korlátozva. Az interneten fellelhetőek azok a listák, amelyek közzéteszik gyártó és típus szerint, melyik készülék felel meg ezeknek a szabványoknak.

    Kimutatható a GBM esetek növekedése

    A mobiltelefonokkal és a rákkal kapcsolatos sokéves kutatások ellentmondásos eredményeket hoztak, nem jutottak konszenzusra abban, hogy a mobilhasználat növeli-e a rákkockázatot. A vizsgálatok elsősorban az agydaganatok kialakulásának rizikójára irányultak, hiszen a fül mellett vagy olvasásra alkalmas távolságban tartott telefon sugárzása elsősorban a fejet érinti. Legutóbb egy angol kutatás kavarta fel a kedélyeket, mert kimutatta, hogy 1995-2015 között, húsz év alatt több mint kétszeresére nőtt a legveszélyesebb agydaganat, a glioblastoma multiforme (GBM) előfordulása. 1995-ben százezerből 2,4, 2015-ben már 5 embernél diagnosztizálták, az éves esetek száma 983-ról 2531-re emelkedett.

    A daganatos esetek számának emelkedése részben magyarázható azzal, hogy egyre fejlődnek a diagnosztikus eszközök, eljárások, így sokkal több, kezdeti stádiumban lévő daganatot sikerül felfedezni. A GBM eseteiben azonban az agy meghatározott területein alakul ki az agydaganatok speciális típusa: a glioblastoma multiforme többnyire a fül mögött, illetve a homloklebeny területén keletkezik, ami megfelel annak, ahogyan telefonálás közben tartani szoktuk a készüléket. Emiatt véli úgy a kutatás vezetője, Alasdair Philips, hogy valamelyes kapcsolat lehet a vizsgált időszakban rohamosan terjedő mobilhasználat és a GBM esetszámok emelkedése között. Konkrét bizonyíték azonban továbbra sincs a mobiltelefonok rádiófrekvenciás sugárzása és az agydaganat közötti lehetséges összefüggésre, ehhez nem is telt el még elegendő idő sem.

    Hogyan védekezhetünk a kockázat ellen?

    Akár igazolódik, hogy a tartós mobilhasználat növeli a rák kockázatát, akár várnunk kell addig, amíg eltelik az ilyen rizikótényezők korrekt vizsgálatához elegendő idő, már most is érdemes néhány egyszerű óvintézkedést megtenni.

    • A készüléket telefonálás közben igyekezzünk minél távolabb tartani a testünktől, kihangosítóval vagy mikrofonos fülhallgatóval telefonáljunk.

    • Ne tartsuk a mobiltelefont alvás közben a fejünk közelében, ne az éjjeliszekrényen töltsük fel.

    • Napközben inkább táskában, mintsem a zsebünkben tartsuk a készüléket.

    • A szakemberek azt tanácsolják, hogy gyermekeknek minél később adjunk a kezébe mobilt: nem kell félni attól, hogy lemarad, hiszen annak használatát, ha eljön az ideje, pillanatok alatt meg fogja tanulni.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont