2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A szűrés kiemelt társadalmi érdek – interjú dr. Varga Péter Pállal

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-03

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Dr. Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont ügyvezető igazgatója, interjút adott a Népszavának, amelyben megosztja, milyen szempontok mentén döntött arról az Intézet, hogy a hatósági áras PCR-tesztelésre úgy is lehetőséget biztosít, hogy ez nem kifizetődő. „Kiemelt társadalmi érdek a járvány elleni védekezésben a szűrés” – indokolta a döntés hátterét dr. Varga Péter Pál. Az ügyvezető igazgató a koronavírus-betegségen átesettek új rehabilitációs programjáról is beszélt az interjúban, melyet teljes terjedelmében közlünk.

    "A 19.500 forintos maximált árból csak akkor lehet kihozni a vizsgálatot nullszaldóra, ha naponta legalább százat végeznek belőle."

    Bár a szolgáltatók jellemzően majd csak a hét elején akarnak beszélni arról, hogy a hatósági ár elrettentette-e őket PCR-teszteléstől, van aki már elhatározta, hogy folytatja. Ám még ő, dr. Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont (BEK) igazgatója sem nevezi ezt józan üzleti döntésnek. A magánegészségügyi intézmény vezetője is úgy számol, hogy a 19.500 forintos maximált árból csak akkor lehet kihozni a vizsgálatot nullszaldóra, ha naponta legalább százat végeznek belőle. Ennek ellenére megtartja ezt a szolgáltatást.

    Azzal érvel e mellett, hogy szerinte »kiemelt társadalmi érdek a járvány elleni védekezésben a szűrés«, és azt akarja, hogy ennek megfelelő szerepet vállaljon az intézménye. Sőt a lehetőségeiket a puszta szűrésnél többre is ki kívánják használni. Az intézet igazgatója úgy látja, mivel folyamatosan növekszik a betegek száma, a covid-ellátásra kijelölt intézmények már most is csak nagyon szigorú logisztika mellett képesek ellátni a feladataikat. A BEK azzal kívánja segíteni a mentőszolgálat és ezen kórházak munkáját, hogy esetlegesen már a betegség korai klinikai stádiumában segít nemcsak a pozitivitás kimutatásában, de a klinikai diagnózis bizonyításában is. Így a lerövidített betegutakkal az igazán rászorulók gyorsabban juthatnak el a szükséges ellátásukig.

    A szűréseket ennek érdekében leválasztják az egyéb szolgáltatásokról és mind a PCR- (vírust kimutató), mind a már lezajlott fertőzést igazoló tesztelést egy külön épületben működtetik. Ha a vírusdiagnosztikára érkezőnél (az előszűrés ellenére) felmerül a gyanú, hogy a páciens esetleg beteg, vagy komolyabb tünetei lennének, ott helyben meg is tudják majd tetőtől talpig vizsgálni. Szükség esetén tüdőröntgenre is lesz lehetőség ebben az épületben.

    Egyidejűleg elindították a koronavírus-betegségen átesettek rehabilitációs programját is. »A gyakran hosszas intenzív ellátás után hazakerülő betegek rehabilitációja egyértelműen gyorsítható, ha megfelelő szakszemélyzet és célirányos belgyógyászati-kardiológiai támogatás áll a sokszervi érintettséggel gyógyult betegek rendelkezésére« mondta Varga Péter Pál. A rehabilitációs programnak kardiológusok, mozgásszervi és légzésspecialisták mellett pszichológusok és dietetikusok is aktív közreműködői."


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont