2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Férfiklimax: mítosz vagy valóság?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-03

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Habár sokáig nem volt benne a köztudatban, hogy a klimax a férfiakat is érintheti, ma már tudjuk, hogy a szervezetben bekövetkező változások mindkét nemre hatással vannak. Így a változókor és az azzal járó számos panasz sem csak a nőkre jellemző, esetükben csupán egyértelműbb jelei vannak a hormonális átalakulásnak a menopauza miatt. Ennek ellenére a 45 év feletti magyar férfiak legalább egyharmadát érintő férfiklimax, vagy más néven andropauza sokban hasonlít a női klimaxhoz, sőt, talán még kellemetlenebb is: fizikai, szellemi és szexuális teljesítménycsökkenéssel jár együtt. Ám, ha a rendszeres urológiai szűrővizsgálatok során diagnosztizálják a problémát, szakorvosi javaslatokkal enyhíthetők a tünetek. 

    „Az életkor előre haladtával a férfiaknál és a nőknél egyaránt csökken a szervezetben lévő nemi hormonok mennyisége, ami a természetes öregedési folyamat része. Van, akinél ez lassan, fokozatosan, minden észlelhető külsődleges jel nélkül zajlik le, de a többség esetében kellemetlen fizikai és lelki változásokkal is együtt járhat. Például a 40 évesnél idősebb férfiak mintegy fele küzd funkcionális szexuális zavarokkal, amihez a férfiklimax is hozzájárulhat. Számos tényezőtől függ, hogy hány éves korban kezdődik el a nemi hormonszint-csökkenés: többnyire 45 éves kor felett jelentkezik, ám egyre gyakrabban érint fiatalabbakat is. A klimax idejét az örökletes genetikai, alkati tényezőkön túl a körülmények és az életmód is jelentősen befolyásolja. Az egészségtelen életmód nemcsak elhízáshoz vezet, de gyorsítja a hormonális öregedést is” – mondta Dr. Thoman András, a Budai Egészségközpont urológus szakorvosa.
     

    Ördögi kör – hogyan lépjünk ki belőle?

    A klimax a nőknél és a férfiaknál egyaránt sajátosan öngerjesztő problémákat idéz elő: ha valaki a változásokat észlelve kétségbeesik, akkor a hormonhiányos állapot miatt egyébként is borongós hangulata tovább romlik. A rosszkedvű, morózus viselkedésre a család, a környezet is hasonlóan reagál, ami még inkább rontja a helyzetet. Aki pedig a szexuális teljesítőképessége első hanyatlását észlelve pánikba esik, „rágörcsöl a kudarcra”, az fokozza a gondokat. Ilyen esetekben rengeteget segíthet a helyzet tisztázása, a természetes élettani folyamat felismerése, az érintett pozitív hozzáállása és a környezet elfogadó támogatása. Sok férfi frusztráló kudarcként éli meg ezt az időszakot vagy betegségtől tart, pedig ez egy természetes testi folyamat.
     

    Vajon mit szól majd a partner?

    A szexuális élet terén különösen fontos, hogy a férfi ne próbálja titkolni a partnere előtt, ha a változó korhoz érkezett. A nők ugyanis általában elfogadóak és segítőkészek az aktus során felmerülő problémákat illetően – ha tudják, miről van szó. Ellenkező esetben azonban úgy gondolhatják, hogy a partnerük már nem kívánja, nem találja őket eléggé vonzónak, vagy esetleg más nő is belépett az életébe és ezért nem működik úgy a szex, mint korábban. A titkolózás tehát félreértések, sértődések sorához vezethet, míg megbeszélve a gondokat, azonnal enyhül a légkör. Ez már önmagában segíthet, de szükség esetén együtt könnyebb megtalálni az adott helyzetre a megoldást. Az egyéni szexuális kultúra is sokat segít: aki az aktusok mennyiségét tartja férfiassága fokmérőjének, az andropauza idején ezek aggasztó csökkenését élheti meg. Aki azonban tisztában van vele, hogy a szex minősége nem számszaki kérdés, annál kevésbé alakulhatnak ki önértékelési zavarok.


    A férfiklimax hét legjellemzőbb tünete

    • 1. Az erekció gyengülése.

    • 2. A szexuális vágy mérséklődése.

    • 3. Nagyobb alvásigény, nappali aluszékonyság.

    • 4. Szédülés, fejfájás, rossz közérzet.

    • 5. Kevesebb lelki és fizikai energia.

    • 6. A megszokottnál alacsonyabb munka- és sportteljesítmény.

    • 7. Gyakori rosszkedv, lehangoltság, amely akár depresszióvá is válhat.


    A férfiak klimaxa nehezebben felismerhető, mint a nőké, mert tünetei kevésbé egyértelműek és egyénenként eltérő módon jelentkeznek. Ezért gyakran a kimerültség, a túlterheltség és a túl sok stressz számlájára írják a jelentkező panaszokat. Ezek önmagukban is okozhatnak a klimaxhoz hasonló fizikai és lelki változásokat, és fokozhatják a tüneteket akkor is, ha az eredeti ok valójában a klimax. Ha azonban 40 éves kor felett tartósan több, az andropauzára jellemző tünet tapasztalható, nagy valószínűséggel a férfiklimax áll a háttérben. Bármennyire természetes folyamat is, amikor a panaszok az életminőséget befolyásolják, érdemes orvoshoz fordulni.

    „Életmódváltással, egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással, megfelelő minőségű és mennyiségű folyadék bevitelével, továbbá rendszeres testmozgással, az elhízás elkerülésével, illetve a dohányzás, a koffein- és az alkoholfogyasztás elkerülésével vagy minimalizálásával nagyban enyhíthetjük a nem kívánatos változókori tüneteket” – hangsúlyozta a Budai Egészségközpont szakembere.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont