2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Megújult a gyermeksebészeti program

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-03

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Az Országos Gerincgyógyászati Központ (OGK) gyermeksebészeti tevékenységének új fejezete kezdődött el 2020. november elsejével. Hivatalosan ekkor indult el az a megújult szakmai program, amely a gyermekkori gerincbetegségek sebészetének teljes spektrumát felöleli.

    A  közfinanszírozott gerincsebészeti ellátást végző OGK működtetője  a Budai Egészségközpont Kft (BEK), amely az elmúlt egy évben mintegy 900 millió forintot fordított a program szakmai-tudományos környezetének megteremtésére. Új, világszínvonalon felszerelt műtőt dedikáltak e programra, amely a modern nemzetközi orvostechnológia valamennyi vívmányát nyújtja. Célirányosan kialakított kórtermek, speciális ambulancia és sokszakmás háttér biztosítja a gyermekkori gerincdaganatok és deformitások műtéti kezelésének biztonságát. Az OGK (amely egyben a SE Ortopédiai Klinika Gerincgyógyászati Tanszéki csoportja is)  az egyetemi oktatásban és a posztgraduális szakemberképzésben is önálló programként szerepelteti ezt a speciális profilt.

    Dr. Varga Péter Pál, a BEK igazgatója (az OGK alapító főigazgatója) tájékoztatása szerint e régóta futó program minőségi és mennyiségi mutatói is jelentősen javultak a környezet célirányos átalakításával. Általános gyermekgyógyászati partnerként a SE I. Gyermekgyógyászati Klinika támogatja a programot, míg a BEK biztosítja a kardiológiai, tüdőgyógyászati és pszichológiai hátteret. Az intézet intenzív osztálya bármely sebészi beavatkozás számára biztonságos perioperatív környezetet jelent. A szülők jelenléte a gyermekek bentfekvése során folyamatosan biztosított.  A műtéti ellátást előkészítő és a műtét utáni rehabilitációt az OGK világszínvonalú rehabilitációs csoportja adja.

    A program vezetője Dr. Lazáry Áron, PhD, az intézet tudományos főigazgató-helyettese. „Először nyílik lehetőség valamennyi beteg számára programszerűen alkalmazni a számítógépes műtéti tervezés előnyeit. Intézetünk In Silico Biomechanikai Laboratóriumában hazai és külföldi orvos- és mérnökkutatók együttműködésével, Dr. Éltes Péter, PhD vezetésével a műtétre váró betegek egyéni morfológiai sajátosságainak megfelelő műtéti terv készül , beleértve a rögzítést és adott esetben a daganatos gerincrész eltávolítása után beültetett  protézisek egyedi megtervezését. Gyakran több opció is adódik, s a számítógépes szimuláció eszköztárával tudjuk sok év terhelését vizsgálva kiválasztani azt az eljárást, ami optimális jövőképet ad.“

    A daganatsebészeti programvezető, Dr. Szővérfi Zsolt, PhD  tájékoztatása szerint az OGK nemzetközi elismertséggel övezett daganatsebészeti programja e projekt megindításával ismét szintet lép : az eddigi nemzetközi szakmai kapcsolatrendszeren belül  tudományos támogatottsága tovább erősödik, s posztgraduális képzési programjaink egyik markáns területévé válik.

    A deformitás-sebészeti programvezető, Dr. Tunyogi Csapó Miklós, PhD a program komplexitását emeli ki.  „A Semmelweis Egyetem által nyújtott  általános szakmai-tudományos háttér előnyei mellett a BEK széleskörű szakmai környezete  e program számára hazánkban egyedülálló környezet teremtett. Nemcsak a műtéti előkészítés és a műtőben koncentrált modern orvostechnológia, de a betegek szoros pszichológiai támogatása, az ápolási szakemberek speciális jártassága is  programunk erősségei közé tartozik. E program lényegében alkalmas a teljes hazai gerinc-deformitás sebészeti igény  kielégítésére, s emellett az itt kiépült kapacitások lehetővé teszik a környező országokból érkező betegek számának növelését is.“

    Dr. Hoffer Zoltán, az OGK főigazgatója szerint a BEK társadalmi kötelezettségvállalásának szimbólumaként is felmutatható ez a túlzás nélkül világszínvonalúnak minősíthető szakmai program. „A közfinanszírozás által nyújtott bevételeket meghaladó ráfordítások az operált gyermekek szakmai biztonságán túl olyan kórházi környezetet biztosítanak, amelyek elősegítik ennek a jelentős testi és lelki traumával járó megterhelésnek az átvészelését . Tapasztalataink szerint  az operált gyermekek számára döntő jelentőségű, hogy szüleik mellettük vannak a teljes bentfekvés során, s a szülők számára pedig fontos faktor, hogy minden pillanatban érzik az ellátó személyzet (köztük a gyermekkel és a szülőkkel egyaránt foglalkozó pszichológusok) kiemelt gondoskodását.“

    Az OGK az elmúlt években átlagosan 80-120 közötti számban végzett  kiterjesztett, komplex gyermekgerinc-műtéteket.  Az új program ezt a számot a valós népegészségügyi igények alapján legalább a duplájára emeli, amit  remélhetőleg a közfinanszírozás  volumene is követni fog (ami ezen a területen végre a várólista teljes eltűnéséhez vezethet).


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont