• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  Hogyan kerüljük el az ünnepi túlevést?

  Az év végi ünnepekkor hajlamosak vagyunk többet enni a kelleténél, így emésztőrendszerüket fölösleges terhelésnek tesszük ki. A túlevés rövidtávon kellemetlen teltségérzetet, puffadást, émelygést idéz elő, hosszú távon pedig gyomorpanaszokat vagy akár epegörcsöt is okozhat. Mint oly’ sok egészséggel kapcsolatos témakörben, ez esetben is észszerűbb odafigyelni a megelőzésre!

  karácsonyi menü

  7+1 tanács az ünnepi túlevés elkerülésére

  1. A hagyományos ünnepi fogások egy-egy alapanyagát cseréljük egészségesebb, a szervezet számára könnyebben emészthető alapanyagokra. Például a töltött káposztát készíthetjük sovány húsból és fehér rizs helyett barna rizzsel vagy bulgurral. A nehéz, majonézes krumpliköretek mellett/helyett ehetünk könnyű salátát, olajban sütés helyett pedig választhatjuk a párolást, grillezést vagy a gőzölést. Lehetőleg kerüljük a rántott, bő zsiradékban sült, panírozott ételeket.
  2.  A könnyebb fogasok biztosítása mellett, csökkentsük az adagokat és ne akarjunk minden fogást kiélvezni egyetlen étkezés során.
  3.  Sokak szerint az ünnep nem az igazi desszertsokaság nélkül, de készíthetünk teljes kiőrlésű lisztből bejglit, vagy könnyebb, gyümölcsös süteményeket szolgálhatunk fel. A cukor mennyiségét csökkenthetjük vagy helyettesíthetjük kalóriamentes édesítővel. A desszertet közvetlenül a főétkezés után fogyasszuk el és igyekezzünk elkerülni az egész napos nassolást.
  4.  Az sem mindegy, hogy mit iszunk: ha heteken át döntjük magunkba a cukros üdítőket, akkor ne csodálkozzunk, hogy felszalad pár kiló. Alkoholt az étkezésekhez kötötten fogyasszunk. Próbáljunk e téren is odafigyelni a mértékletességre. Lehetőség szerint igyunk minél több vizet.
  5.  Szánjunk időt az étkezésre! Mikor máskor, ha nem az ünnepekkor? Élvezzünk ki és alaposan rágjunk meg minden falatot, mert a nyállal keveredve minden jobban emészthetővé válik. Ha szükségét érezzük, akkor a fogások között beiktathatunk egy 15-30 perces emésztést elősegítő szünetet is – használjuk ki, hogy végre nem kell rohanni sehova.
  karácsonyi menü
  6. Ha úgy érezzük, hogy túl sokat ettünk, akkor ne dőljünk le egyből a kanapéra! Ha az időjárás engedi, akkor öltözzünk fel és irány a szabadba egy kiadós sétára! A mozgás amúgy is mindig jót tesz, de túlevés esetén segíti az emésztést is.
  7.  A lefekvés előtti órákban már ne együnk, mert a késő esti evés éjszakai gyomorégéshez és álmatlansághoz is vezethet.
  +1.  Akik refluxbetegséggel küzdenek, különösen figyeljenek oda az ünnepi menüre és étkezési szokásaikra, hogy a nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav okozta kínzó, égető érzést megelőzzék év végén is. Nekik nem ajánlottak az irritáló alapanyagok, pl.: nehezen emészthető, csípős, savas, savanyú ételek, alkohol, szénsavas üdítők, kávé, fekete tea, csokoládé, cukros sütemények stb. Ezen kívül napi ötszöri kis étkezés javasolt, még az ünnepek alatt is, és lehetőség szerint mozogjanak ekkor is legalább napi 30 percet.