• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  Fúziós prosztatabiopszia – mérföldkő a szövettani mintavételezésben

  A prosztatabiopszia, vagyis a szöveti minta nyerése, a prosztata betegségeinek felismeréshez, elkülönítéséhez szükséges szövettani mintavételre szolgál. A mintavételre számos módszer létezik. Mindegyikben az a közös, hogy mintavevő tűvel megszúrják az adott szövetet, hogy cérnavékony szövethengert nyerjenek. A fúziós biopszia revelációnak számít a mintavételi eljárások között. Az eljárás menetéről Dr. Póth Sándort, intézetünk Privát Urológiai Osztályának vezető főorvosát; a Nemzetközi MRT- és Mesterséges Intelligencia Vezérelt Diagnosztikai Központ szakmai vezetőjét kérdeztük.

  Dr. Póth Sándor
  Dr. Póth Sándort, a Budai Egészségközpont Privát Urológiai Osztályának vezető főorvosa

  Milyen panaszok előzik meg a prosztatabiopszia indikációját?

  Gyakran semmilyen panasz nincs. Az esetek nagyon nagy hányadában véletlenül merül fel a prosztatarák gyanúja – éppen ezért szükséges hangsúlyozni a szűrés fontosságát. Fizikális vizsgálat, laborkontrollok, akár egy ultrahangkép is gyaníthat; ahogy az is, ha a családi anamnézisében van prosztatatrákos. De hajlamosító tényező az is, ha valaki afroamerikai vagy éppen a korosztályából adódóan (65+) kerül a veszélyeztetett csoportba.
   

  Melyek a hagyományos biopszia hátrányai?

  A hagyományos, transzrektális, tehát végbélen keresztül végzett random biopszia lehet ujjvezérelt vagy ultrahang-támogatott. Ujj vezérelt szúrás esetén az orvos a páciens végbelén keresztül a mintavevő tűt az ujja segítségével vezeti a prosztata felületére, majd találomra vesz belőle mintát. Ennek nagy hátránya, hogy vakon szúr az orvos. A végbélen áthatoló szúrás gyakran antibiotikus védelem ellenére is komoly gyulladást okozhat. Emiatt nem is nagyon végezzük manapság. Az ultrahang vezérelt szúrás egy precízebb eljárás. Itt nem az orvos ujja, hanem egy ujjnyi ultrahangfej kerül a végbélűrbe. Láthatóvá válik a szúrni kívánt szövet egy monitoron, így tudni lehet, mely szövetből vesszük a mintát. Ez a leggyakoribb, általános mintavétel, melyet néha érzéstelenítés nélkül végeznek, de a legtöbb intézményben helyi érzéstelenítésben, bódításban, vagy altatásban zajlik. Sajnos a végbélen át végzett szúrtcsatorna ennél az eljárásnál is magában hordozza még a legnagyobb gondosság mellett is az életveszélyes fertőzés lehetőségét. Másrészt az anatómiai adottságok miatt a prosztata felületének majdnem egyharmada nem hozzáférhető a végbélen keresztül, így 20-30 százaléknyi részből nem nyerhető minta.

  Fúziós prosztatabiopszia

  Miben más a fúziós biopszia?

  MRI segítségével létrehozunk egy 3D-s prosztatamodellt – Intézetünk radiológiai eszközparkjában két high-tech MRI berendezés is rendelkezésre áll, egy 1,5 és egy 3 Teslás. Az MRI segítségével létrehozott modellen megjelöljük azokat a területeket, amik gyanúsak a rák szempontjából. Az MR fúziós biopszia során szintén ultrahangszondát vezetünk a páciens végbelébe, ami ugyancsak élő képet ad a prosztatáról. Ezt az élő képet azonban fúzionáltatjuk, tehát egymásra vetítjük az MR-diagnosztika során alkotott modellel. Így egy extrém precíz képet kapunk a prosztatáról. Az altatásban lévő páciens gátján keresztül történik a mintavétel, ami már nem random. Ezzel az eljárással milliméternyi pontossággal lehet mintát nyerni a gyanús területről.
   

  A kezelés szempontjából van-e bármilyen előnye a fúziós biopsziának a hagyományossal szemben?

  Az MR fúziós biopszia esetében a szakember még azt is tudja, hogy a tűt milyen szögben szúrta be és milyen mélyre hatolt a prosztatában. Ez azt is jelenti, hogy ha valakinél igazolódik a prosztatarák gyanúja, de még kicsi és korai stádiumban van, akkor nem lesz szükség műtétre. Mivel meghatároztuk a rák pontos helyét, ezért pácienstől függően, számos opció nyílik meg a kezelőorvos előtt: lehet finoman vagy erősebben besugarazni, precízebben műteni, amikor erre van szükség, továbbá az ún. fokális terápiak esetében csak a rákos elváltozás helyét kezelhetjük.

  Fúziós prosztatabiopszia

  Van-e jelentősége annak, hogy az új módszernél gáton keresztül történik a szúrás?

  Mivel a sterilizált gáton keresztül jutunk el a prosztatához, ezért az egész szerv hozzáférhetővé válik. Ami szintén fontos még, hogy szinte nullára csökken a fertőződés veszélye.
   

  Hogyan foglalná össze a fúziós biopszia előnyeit?

  A hagyományos biopszia találati aránya 60-70 százalék. A fúziós biopszia találati aránya 90 százalék fölötti. A beteg altatásban van, ezért az eljárás fájdalommentes. Ultraprecíz. Lekövethető. Nincs fertőzés.
   

  Milyen mértékben elterjedt ez az eljárás Magyarországon?

  Tulajdonképpen mi leszünk Közép-Kelet-Európában ennek a mesterséges intelligenciával támogatott technikának a referenciaközpontja. Az összes nagy onkológiával foglalkozó nyugat-európai központban ez a gép található meg. Az ezt támogató speciális radiológiai szoftvert csupán néhány helyen alkalmazzák. Így a mesterséges intelligenciával támogatott szoftveregység (ami az MR képét elemzi és vetíti rá az elő ultrahangképre) Európa szinten a top ranglistába helyezi Intézetünket a prosztatarákszűrés felől nézve is. Magyarországon több intézetben alkalmazzák az MR képfúziót mintavételezéshez, de a Budai Egészségközpont lesz az első intézmény, ahol a mesterséges intelligencia szoftver és egy ultramodern torony minden technológiai előnyével támogatja az ilyen típusú prosztatabiopsziát.