2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A kullancsencephalitis ellen lehet védekezni!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-13

    Nem fogy a madáretetőben az eleség, mert bőven van rovar a fákon. A kártevők és a kullancsok is túlélik a meleg teleket, amit a kutyákat tucat számra ellepő vérszívók is jeleznek. A kullancsok által terjesztett kullancsencephalitis ellen azonban van védőoltás, mely intézetünkben is elérhető. Gyorsított oltási sémával az aktuális kullancsszezonra akár 28 nap alatt felállítható a védettség.

    kullancsencephalitis

    Mit tudunk a kullancsok által terjesztett betegségekről?

    A fertőzött kullancsok vírusokat és baktériumokat is bejuttathatnak a szervezetbe vérszívás közben. Ezek között – az északi féltekén – a kullancs terjesztette encephalitis és a Lyme-kór a leggyakoribb humán megbetegedés. A vírusfertőzés beteg állat (tehén, kecske) forralatlan tejének fogyasztása során is megtörténhet. A klímaváltozás hatására a vírussal fertőzött kullancsok földrajzilag újabb és újabb területeken jelennek meg.

    Mi a kullancsencephalitis?

    Vírus okozta idegrendszeri betegség, mely leggyakrabban agyhártyagyulladást, súlyos esetben agyvelőgyulladást és bénulást okoz, maradandó károsodással. A gyógyításhoz antivirális szer (tehát sem gyógyszer, sem antibiotikum) nem áll rendelkezése.

    Mik a betegség tünetei?

    7-14 napos lappangás után „influenzaszerű” tünetek lépnek fel, hőemelkedéssel, lázzal. Az esetek jelentős hányadában itt megáll a folyamat. A szövődményes formánál pár nap tünetmentesség után ismét láz lép fel változó, egyre súlyosabb idegrendszeri tünetekkel. Ezek a betegek kórházba kerülnek, a diagnózis felállítása és a tüneti kezelés érdekében. A betegségen átesettek egy részénél idegrendszeri tünetek hosszútávon megmaradnak. A kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás halálozása 1-2%-ra tehető.

    Miben különbözik a Lyme-kór a kullancsencephalitis-től?

    Mindenben. Kullancs terjesztette baktérium okozza a megbetegedést, aminek bőr-, ízületi-, szív- és idegrendszeri manifesztációja is lehet. Korai szakaszban antibiotikummal gyógyítható. A kullancsencephalitis ellen van védőoltás, a Lyme-kór ellen nincs.

    Hogy lehet megelőzni a kullancsok által terjesztett fertőzéseket?

    Ahol kullancs veszély van, zárt világos ruházattal (zokniba tűrt nadrágszár), riasztószerek használatával és „kullancsvizittel” lehet jelentősen csökkenteni a kockázatot. A kullancsot kis méretéből adódóan nehéz észrevenni. Már a legapróbb méretű kullancslárvák, nimfák is hordozhatják a kórokozót. Hatékony védelmet jelenthetnek a védőoltások a vírus okozta kullancsencephalitis-szel szemben.

    Mi a teendő, ha kullancs fúródik a bőrbe?

    8-10 óra szükséges a fertőzés létrejöttéhez, ezért minél hamarább el kell távolítani a kullancsot. Ehhez egy csipesz is megfelelő. Krémek, olajok, a kullancs testének nyomkodása, tekerő mozdulatok feleslegesek, sőt növelhetik a fertőzést. A bőrhöz minél közelebb megragadva az állatot, határozott mozdulattal ki kell rántani. Nincs teendő, ha beletörik a feje, az már fertőző anyagot nem tartalmaz, magától ki fog esni.

    Mikor lehet oltani kullancsencephalitis ellen?

    Mivel egész évben várható a kullancsok aktivitás, az oltási sorozat bármikor elkezdhető, ha egy hónapon belül nem volt kullancscsípés.

    Mit kell tudnunk a védőoltásról?

    A védőoltás az idegrendszeri fertőzést okozó vírusok ellen nyújt védelmet. Kétféle oltóanyag áll rendelkezésre, gyermek és felnőtt kiszerelésben. Mindkettőben elölt vírus vannak, és tartósítószert egyik sem tartalmaz. A védettséghez oltási sorozat szükséges, melynek első két adagját 14/28 nap időközzel kell beadatni, ezt követően 14 nap múlva védett az oltott. Ezt 6-12 hónapos, majd 3 és 5 éves emlékeztető oltás követ. Oltóanyagtól függően 50/ 60 éves kor felett ismét háromévente szükséges egy emlékeztető oltás. A gyorsított séma előnye, hogy az aktuális kullancsszezonra akár 28 nap alatt felállítható a védettség. Elmaradt oltás esetén nem kell a sorozatot újrakezdeni, ott folytatódik, ahol abbamaradt. Helyi bőrpír, rövid ideig tartó láz, fejfájás előfordulhat az oltást követően.

    Más oltással is adható?

    Igen, egy időben vagy bármilyen időközzel adható más oltással (pl. gyermekkori oltásokkal, felnőtteknél, hepatitis, HPV, pneumococcus, influenza elleni oltással).
    Koronavírus elleni oltóanyag beadása előtt 2 hét javasolt emlékeztető oltás esetén. Oltási sorozatot akkor érdemes elkezdeni, ha legalább 6 hét van a koronavírus elleni vakcina beadásáig.

    A cikk dr. Jelenik Zsuzsanna közreműködésével készült.

    Az oltás intézetünkben is igényelhető. Hozza magával a meglévő oltási könyvét, ha nincs, az oltóorvos fog adni, akinek kérdéseit is felteheti.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont