2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Egészséges fogak, őszinte mosoly – interjú Dr. Nagy Judit fogszakorvossal

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-01

    Dr. Nagy Juditot, intézetünk fogszakorvosát pályaválasztásról, a gyerek és felnőtt páciensek közötti különbségekről, és a helyes szájhigiénés szokások kialakításáról kérdeztük.

    Dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont fogszakorvosa
    Dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont fogszakorvosa

    Miért a fogorvosi pályát választotta?

    Mint sokan, a fogászattal kapcsolatos élményeimet én is a gyerekkoromhoz vezetem vissza. Voltak rossz tapasztalataim, és amikor nagyobb lettem, úgy gondoltam, hogy ugyanebben a helyzetben én sok mindent máshogy csinálnék. Így járok el akkor is, amikor próbálom a pácienst rávezetni, hogy a saját érdekében minél előbb meg kell ejteni egy beavatkozást.
     

    Miben különböznek a gyerek és a felnőtt páciensek?

    Egy gyermek nem kicsinyített felnőtt. Teljesen másképp kell hozzáállni a gyerekekhez, ezért a kommunikáció is teljesen más. Egy kisgyereknek mindent szükséges elmondani, azt is, ha valami fájdalommal jár. Sokszor a szülők azzal bíztatják, hogy „Nem, nem fog fájni!” Én azért szeretem elmondani, ha valami kellemetlen lesz a beavatkozás során, mert akkor fel tud készülni rá. Így a végén a leggyakoribb reakció, hogy „Ó, ez nem is volt olyan rossz!” Pozitív élménnyel száll ki székből, ahelyett, hogy csalódna, mert azt mondták neki, hogy semmi rosszra nem kell számítania, de mégis történt valami. Szerintem nehezebb egy gyerek bizalmát megnyerni és megtartani.

    Másfelől a gyerekek sokkal könnyebben kimutatják, hogy mit gondolnak és éreznek. Mi, felnőttek ezt valamilyen szinten leplezzük. Persze észre lehet venni egy felnőtt páciensen is, amikor fél vagy szorong. De ez is teljesen normális: nem baj, ha félünk, hiszen mindenki fél. Csak annyiban és azért kell túllendülni a félelmen és a helyzeten, hogy együtt tudjunk működni.

    Fogászat - Budai Egészségközpont

    Tudjuk, hogy a cukor nem csak az egészségünkre ártalmas, de a fogainknak sem tesz jót. Elmondaná, hogy milyen folyamatok zajlanak le, amikor a cukor és a fogak találkoznak, hogyan alakul ki a szuvasodás?

    Nem csak a cukorfogyasztás, hanem a túlzott szénhidrátfogyasztás is fogszuvasodás kialakulásához vezethet. Számít, hogy mennyi szénhidrátot fogyasztunk, milyen gyakran, és az is, hogy milyen a szénhidrát konzitenciája.

    Fogmosás után a szájban lévő baktériumok rövid idő után visszatapadnak a fogfelszínre. Ebből alakul ki a foglepedék. Amikor szénhidrát jut a szájüregbe, akkor a lepedékben lévő baktériumok elkezdik lebontani a szénhidrátokat, és sav képződik – ezt nevezik a fogorvosok cariogen attaknak. A sav bejut – szakszóval bediffundál – a fog keményszövetébe, a zománcba. Itt elkezdi a zománcban lévő ásványi anyagokat oldani. Így az ásványi anyagok egy része kiáramlik a nyálba – ez a folyamat a demineralizáció. Amikor pedig az ásványi anyagok elkezdenek visszaépülni a nyálból azt remineralizációnak nevezzük. A remineralizációhoz azonban idő kell. Ezért lenne ideális a főétkezések közötti nassolgatások számát minimálisra csökkenteni. Ha ugyanis túl gyakran jut szénhidrát a szájüregbe, akkor a reminalizáció folyamata nem tud végbemenni.

    Eleinte csak egy krétafehér foltocska jelzi, hogy a fogzománcba nem épülnek vissza megfelelően az ásványi anyagok, aztán üregek fognak képződni a fogban.
     

    A fogegészség szempontjából milyen szénhidrátokat mellőzzünk az étrendünkből?

    Először a cukros üdítőket említeném. Már az is segít, ha az édesítőszerrel készült alternatívákat választjuk, ugyanis a cukorpótlókat a nyálban lévő baktériumok vagy nem bontják le, vagy a bontás során nem tejsav, hanem a kevésbé ártalmas hangyasav keletkezik.

    Kerülendők a ragadós cukorkák, gumicukrok, amik a fogfelszínhez tapadnak. Ha mindenképpen édességet szeretnénk adni a gyerekeknek, akkor az inkább csokoládé legyen, ugyanis a csoki evés után nem marad ott a fogfelszínen.

    A túl hideg és túl meleg ételek, italok fogyasztása sem tesz jót a fogainknak, lefőképpen ezek váltakoztatása.

    fogászat - Budai Egészségközpont

    Milyen ételeket tanácsos fogyasztani, ha a fogak egészségét is szem előtt szeretnénk tartani?

    A lepedék eltávolításában nagy jelentősége van a rágást igénylő rostdús ételeknek. Továbbá, ha többet rágunk, akkor fokozódik a nyálelválasztás, így jól érvényesül a nyál hígító hatása, és enyhíti a közeg savasságát.

    Fogyasszunk bátran keményebb ételeket: az étkezés lezárásaként keményebb sajtot, almát, zöldséget.

    A cukormentes rágók mérsékelt használata is nagy szolgálatot tesz a lepedékeltávolításban, ha főétkezés után nem áll módunkban fogat mosni.
     

    Ha van egy rossz fogunk, az nem csak a szájüregben okozhat problémát…

    Az ilyen fogak már nem élő fogak. Tehát amíg a fogideg él az ún. gócbetegségek nem tudnak kialakulni. Akkor alakulhatnak ki, ha a fogideg elhalt szuvasodás vagy egy nagyobb fogtömés következtében, de egy gyökértömött fog vagy egy komolyabb fogágyprobléma is szerepelhet gócként. Kialakulhatnak bőr-, szemészeti-, ízületi problémák, hajhullás, de a szív- és érrendszeri problémák esetében sem tesz jót egy gócos fog.

    fogászat - Budai Egészségközpont

    Milyen szájhigiénés tanácsokkal látná el a pácienseket?

    Legfontosabb a megfelelő szájhigiéné kialakítása, ami már gyermekkorban elkezdődik. Kell egy bizonyos fokú érettség és kézügyesség, hogy a gyerekek jól meg tudják mosni a fogaikat. Fontos, hogy a fogmosást a szülő felügyelje a megfelelő technika kialakításáig. Ha akár felnőttként bizonytalanok vagyunk, hogy kellően alapos-e a fogmosási technikánk, akkor rágjunk el fogmosás után egy a gyógyszertárakban kapható plakkfestő tablettát, ami színesre fogja festeni a fogakon maradt lepedéket. Így kiderül, hogy hol vannak azok a területek, amikre nem figyelünk kellőképpen.

    Fontos, hogy az életkornak megfelelő fluoridtartalmú fogrémet válasszunk. Vannak páciensek, akik kerülik a fluoridot, holott ezek a remineralizáció folyamatát segítik elő.

    Fogmosás során az a cél, hogy minden fogfelszínt megtisztítsunk, de csak fogkefével ez nem kivitelezhető. Ezért szoktuk javasolni a fogselyem vagy a fogtisztító kefe használatát, illetve nagyon jó szerepet tölt be a lepedékeltávolításban a szájöblítő. Ezeket az eszközöket 12 éves kor felett ajánljuk.

    Naponta legalább 2-szer mossunk fogat, ami alkalmanként minimum 2-3 percig tartson. Az esti fogmosás után pedig csak sima vizet fogyasszunk.
     

    Időben fordulnak a páciensek fogorvoshoz?

    Ez változó. Az ideális az lenne, ha fél évente ellátogatnának egy fogorvosi vizsgálatra. Ha minden évben legalább egyszer jön el valaki, már az is nagyon szép. De vannak olyan páciensek is, akik hajlamosabbak a szuvasodásra, hiába megfelelő a szájhigiénéjük – az ő esetükben 3-4 havonta javasolt egy kontrollvizsgálat.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont