2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Ultrahang bármikor, bárkinek

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-02

    A legtöbb ember a magzatról alkotott képre asszociál, ha ultrahangvizsgálatról esik szó, holott az ultrahang orvosi alkalmazási köre ennél jóval szélesebb. A szervezetünkben megjelenő elváltozások „néma szakaszában” is vannak olyan jelek, amelyek speciális módszerekkel, például ultrahang segítségével felderíthetővé válnak.

    Ultrahangvizsgálat

    Az ultrahang nagy előnye, hogy egy olyan képalkotó módszernek minősül, ami nem terheli a pácienst még minimális sugárdózissal sem – ellentétben a röntgen- vagy a CT-vizsgálattal. Éppen ezért alkalmazható biztonsággal várandós anyák esetében. Emellett számos más területen is nagy használatot tesz.

    hasi-kismedencei ultrahang fontos információt ad a májról, az epéről, a hasnyálmirigyről, a hasban futó fő érről (az aortáról), a vesékről és a mellékvesékről. Mindkét nem esetében képet kaphatunk emellett a kismedencében található belső nemi szervek állapotáról. Nőknél a petefészek és a méh, férfiaknál a prosztata vizsgálata történik ilyenkor. A vizsgálatot éhgyomorra és telt húgyhólyag mellett kell elvégezni, ellenkező esetben a vizsgálat technikailag csak korlátozottan lesz értékelhető.

    40 éves kor felett a szív- és érrendszer állapotának felmérésében kiemelt helyen szerepel a nyaki erek és a véráramlás ultrahangos vizsgálata az érelmeszesedés során kialakuló ún. plaque-ok, vagy azok felhalmozódásával kialakult érszűkület kimutatására. A radiológusok ezzel a módszerrel képet kapnak az erek faláról, tágasságáról és a keringés milyenségéről. Speciális mérések segítségével az áramlás sebességéről, az ellenállás fokozódásáról vagy csökkenéséről nyernek információt. A vizsgálat további előnye, hogy semmilyen felkészülést nem igényel a páciens részéről.

    A nyelőcső két oldalán elhelyezkedő pajzsmirigy fontos hormonokat termel, melyek az alapanyagcsere szabályozásában vesznek részt. A pajzsmirigyproblémák szokatlanul változatos tünetekkel jelentkezhetnek, például neurológiai, pszichés panaszokat éppúgy okozhatnak, mint belgyógyászati vagy bőrproblémákat. Pajzsmirigyultrahang segítségével lehetőség nyílik a szerv kóros méretének megállapítására vagy az állományban látható göbös eltérések feltérképezésére.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont