2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Mi történik a testünkben amikor súlyt vesztünk?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-01-26

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Ha sikerül a súlyfeleslegétől tartósan megszabadulni, akkor a test nemcsak esztétikai változáson megy át, ugyanis az egész szervezet, számos szerv működése is megújul, egészségesebbé válik.

    sulyvesztes-fogyas

    Az elhízottak aránya Európában hazánkban a legmagasabb, a felnőtt magyar lakosság 30 százaléka elhízott, a túlsúlyosak aránya pedig ennek duplája. A súlyfelesleg nagyobb terhelést jelent a gerincnek és a mozgásszerveknek, így gyakori a térd- és a csípőízületek károsodása, kopása, az ezek következtében kialakult fájdalom és a gerincproblémák. A megváltozott súlyeloszlás, terhelés miatt lábpanaszok is jelentkezhetnek, így például a lábboltozat lesüllyedése, a lúdtalp, valamint az egyéb deformitások, bütykök, csontkinövések, fájdalmas bőrkeményedések sem ritkák.

    Az elhízás miatt felszaporodó (különösen a hasi) zsírszövet által termelt hormonok, anyagok hatással vannak egyéb folyamatokra, funkciókra, az anyagcserére is. Például a zsírszövetben termelődő anyagok egy része elősegíti a gyulladásos állapotok kialakulását a szervezetben. Ennek következtében az elhízottak esetében gyakoribbak az egyéb ízületi betegségek is, például a terhelésnek ki nem tett kisízületeken is kialakulhat kopás, és gyakoribbak, súlyosabbak lehetnek a gyulladásos ízületi betegségek is. A túlsúly hozzájárul egyéb betegségek kialakulásához is, többször fordulnak elő a szív és a keringési rendszer betegségei, például a szívelégtelenség, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés. Az elhízás kimutathatóan növeli a 2. típusú diabétesz, az autoimmun és a daganatos betegségek kockázatát is. Az egyik leggyakoribb alvászavar, a légzéskimaradással járó obstruktív alvási apnoé is az elhízottakat sújtja leginkább. Az érintetteknek meg kell küzdeniük a túlsúly pszichés hatásaival, az önértékelési zavarokkal, a csökkenő libidóval és a depresszió fenyegetésével is.
     

    Jótékony megkönnyebbülés

    Mindez örvendetesen megváltozhat, ha sikerül megszabadulni a súlyfeleslegtől. Már az első kilók (a testsúly 5-10 százalékának) leadása után érezhető a fogyás jótékony hatása. Az életminőség javul, a mozgásszervi (gerinceredetű, illetve az ízületi gyulladások okozta) panaszok enyhülnek, a derék-, hát-, térd- és lábfájdalmak csökkennek. Egy izraeli kutatás kimutatta például, hogy azoknak az elhízott, porckorong-bántalmakkal küzdő betegeknek, akik életmódváltással vagy gyomorszűkítő műtéttel jelentős fogyást értek el, a terhelés csökkenésével párhuzamosan a négyes és ötös ágyéki csigolyájuk közötti porcrésük magassága nőtt, a gerincfájdalmuk csökkent.

    Az anyagcsere-betegségekben és a többi, belgyógyászati problémában is folyamatos javulás érzékelhető a súlyvesztés nyomán. A normál testtömeg helyreállítása után kisebb a cukorbetegség kialakulásának kockázata, javul a vércukorszint, normalizálódik a koleszterinszint, és csökken a vérnyomás. Ez az összefüggés teszi a testsúlycsökkentést a magas vérnyomásbetegség leghatékonyabb nem gyógyszeres kezelési módjává, mivel tíz kilogramm fogyás nyomán a szisztolés vérnyomásérték 5–15 Hgmm-rel is csökkenhet. Javul az erek állapota, rugalmassága és a szív működése, így a keringési betegségek, a szívproblémák, az infarktus és a stroke kockázata is kisebb.

    A súlyvesztés az alvási apnoét is enyhíti. Mindez természetesen a pszichés állapotra, a hangulatra, az energiára, a libidóra, a fizikai és szellemi teljesítményre is kedvező hatással van.

    sulyvesztes-fogyas-2.

    Fogyni, de hogyan?

    Bármilyen jótékony hatású legyen is a testsúly normalizálása, nem mindegy, hogyan fogunk hozzá, hiszen a túlságosan radikális súlycsökkentő diétával még nagyobb bajt okozhatunk. Az éhezés, a böjtölés, a különböző divatos, egyoldalú fogyókúrák átmeneti súlyvesztést eredményezhetnek ugyan, de ez a fogyás szinte sosem tartós. Az esetek nagyobb részében az ún. jojó-hatás következik be, és még nagyobb túlsúly rakódik rá az érintettre, mint amitől megszabadult. Helytelen, rosszul beállított diéta esetén kialakulhat fáradékonyság, az izomszövet gyengülése, jelentkezhetnek szívpanaszok, hormonális zavarok (pl. a menstruációs ciklus felborulása), epegörcsök, bőr-, haj- és körömproblémák is. A táplálkozási szakemberek heti 0,5 és 1 kg közötti fogyást tartanak ideálisnak. Ennél gyorsabb ütemű súlycsökkenés megterhelő lehet a szervezet számára.

    Ezért a súlycsökkentés módját minden esetben szakemberrel kell megbeszélni, és ajánlatos előtte egy alapos háziorvosi és laboratóriumi kivizsgálást is kérni. Az egészséges testtömeg helyreállítása akkor lehet igazán eredményes, ha körültekintő életmódreformmal érjük el, ahol a bevitt kalóriát csökkentő diéta mellett a felhasznált energia mennyiségét növelő aktivitás, a személyre szabott mozgásprogram is megvalósul.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont